15/2/11

Μια Αποτυχημένη Παράσταση

Η κακόγουστη θεατρική παράσταση, που στήθηκε με βιάση και σε κατάσταση πανικού, με «υπόθεση» την δήθεν οργή του πρωθυπουργού και το «μάλωμα» της τρόικας, ήταν εξαρχής καταδικασμένη να μην πείσει κανέναν.

Η κυβέρνηση μονίμως υποτιμά τη νοημοσύνη των Ελλήνων πολιτών, εκτιμώντας ότι με φθηνά επικοινωνιακά κόλπα αυτοί δεν θα αντιληφθούν την πραγματικότητα.

Τα γεγονότα, όμως, μιλούν τη γλώσσα της αλήθειας και δεν επιδέχονται αμφισβήτηση:

  • Η ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου εξεδόθη τουλάχιστον 8 ώρες μετά την συνέντευξη της τρόικας, μετά τα μεσάνυχτα, και αφού η κυβέρνηση είχε πληροφορηθεί την ομόθυμη έκφραση αγανάκτησης του τύπου, για τα λεγόμενα των εκπροσώπων της τρόικας.
  • Η κυβέρνηση που εμφανίζεται ως θιγμένη από την αμετροεπή στάση των υπαλλήλων της τρόικας υποστήριζε, έως και πρόσφατα, την αντίθετη άποψη για τους ίδιους:
    - «Μην δαιμονοποιούμε την τρόικα, με την τρόικα έχουμε μια καλή συνεργασία» έλεγε η υπουργός Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης κα Λούκα Κατσέλη στις 2.2.11.
    - «Η τρόικα δεν είναι Μπαμπούλας εφόσον η κυβέρνηση κάνει σωστά τη δουλειά της», διαβεβαίωνε ( 9.2.11 "Βήμα FM" ) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής.
  • Η κυβέρνηση καταδίκασε την ανακοίνωση και το ύφος των υπαλλήλων της τρόικας και όχι την ουσία, δηλαδή την πρόθεση εκποίησης της δημόσιας περιουσίας. Και συνέβη αυτό διότι ο πρωθυπουργός και ο υπουργός των οικονομικών του γνώριζαν το περιεχόμενο των δηλώσεων, αφού είχαν ήδη συμφωνήσει μαζί τους.
    - Άλλωστε οι προθέσεις της κυβέρνησης είχαν δημοσιοποιηθεί από τον πρωθυπουργό στις 23.9.10, σε ομιλία του στη Νέα Υόρκη, και στις 16.12.10, μετά τη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων.
    - Αλλά η πλέον ατράνταχτη απόδειξη της προϋπάρχουσας συμφωνίας, συνιστά το ενημερωτικό σημείωμα για την 3η επικαιροποίηση του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής που αναφέρει ότι «… στόχος είναι η συνολική είσπραξη εσόδων τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ την περίοδο 2011-2015».
  • Ο «μοιραίος» υπουργός οικονομικών δρα συστηματικά εν κρυπτώ όχι μόνον από την ελληνική κοινωνία και το κοινοβούλιο, αλλά ακόμη και από τους συναδέλφους του υπουργούς που εμφανίζονται να εξανίστανται διότι ο κ. Παπακωνσταντίνου τους αφήνει στο σκοτάδι της άγνοιας για κεντρικές πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης.
  • Για τη στάση του κ. Παπακωνσταντίνου στις συζητήσεις για την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας ο ένας από τους εκπροσώπους της τρόικας, ο κ. Σ. Ντερούζ (13.2.11), είναι απόλυτα διαφωτιστικός: «κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου δεν προέβαλε οποιοδήποτε αντεπιχείρημα».


Η στάση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο υποστηρίζει σήμερα ότι μπορεί να εκποιηθεί περίπου το 20% του ΑΕΠ της χώρας σε μια πενταετία, ώστε να μειωθεί το δημόσιο χρέος, αποδεικνύει περίτρανα δύο πράγματα:

  • Την παταγώδη αποτυχία της μνημονιακής πολιτικής, που δεν οδηγεί στην υπέρβαση της κρίσης αλλά στην περαιτέρω περιδίνηση στο φαύλο κύκλο της ύφεσης και του χρέους, και
  • την, για μια ακόμη φορά, απόλυτη ανακολουθία λόγων και έργων του ΠΑΣΟΚ. Αρκεί μόνον να θυμίσουμε τι έλεγε, στις 26.3.08, στη Βουλή ο κ. Παπανδρέου, κατά των μεταρρυθμιστικών πολιτικών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας: «Η κυβέρνηση, κάτω από τον ψεύτικο τίτλο της μεταρρύθμισης, ξεπουλά και τα τελευταία περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου. Και δεν είναι απλά «ασημικά». Είναι ζωτικές επιχειρήσεις, που διασφαλίζουν βασικά εθνικά εργαλεία προγραμματισμού και που εγγυώνται βασικά αγαθά και ασφάλεια στην ενέργεια και στις τηλεπικοινωνίες.»


Αντώνης Σπηλιώτης
Πρόεδρος ΝΟ.Δ.Ε. Ν.Δ. Ν. Κορινθίας