21/7/11

Προβάδισμα Ν.Δ. με 6 μονάδες

Με διάχυτες τις δυσοίωνες εκτιμήσεις των πολιτών για την πορεία της χώρας και τη γενική αίσθηση ανασφάλειας που κυριαρχεί, η έρευνα Ιουλίου της εταιρείας Public Issue (Καθημερινή, 15/7) καταγράφει σημαντικό προβάδισμα 6 μονάδων της ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής, με πολύ σημαντική επίσης υπεροχή της ΝΔ και στον δείκτη της παράστασης νίκης (27 μονάδες).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η ΝΔ συγκεντρώνει 32,5% από 31% τον προηγούμενο μήνα, ενώ η εκλογική επιρροή του ΠΑΣΟΚ μειώνεται στο 26,5% από 27%. Προκύπτει δηλαδή διαφορά 6 μονάδων υπέρ της ΝΔ, αυξημένη κατά 2 μονάδες σε σχέση με τον προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας (Ιούνιος 2011). Το αποτέλεσμα αυτό, σε συνδυασμό με τη διαφαινόμενη δυνατότητα μόνο έξι κομμάτων να υπερβούν το κατώφλι του 3% και να κερδίσουν έδρες στη Βουλή, είναι σαφές ότι αρχίζει να σχηματίζει πλαίσιο αυτοδυναμίας για τη ΝΔ.

Κόμμα

Ποσοστό

Όρια κατανομής εδρών

ΝΔ

32,5

133-147

ΠΑΣΟΚ

26,5

66-80

ΚΚΕ

11,5

29-34

ΣΥΡΙΖΑ

9,0

22-27

ΛΑΟΣ

7,5

18-23

Οικολόγοι-Πράσινοι

3,5

8-12

Δημοκρατική Αριστερά

2,0

-

Δημοκρατική Συμμαχία

1,5

-

Άλλα κόμματα

6,0

-

Εντυπωσιακή είναι άλλωστε η υπεροχή της ΝΔ και στον δείκτη της παράστασης νίκης (ποιο κόμμα θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές) φτάνοντας σήμερα στο 43% έναντι 16% που συγκεντρώνει το ΠΑΣΟΚ και καταγράφοντας διαφορά 27 μονάδων από 5 μονάδες τον προηγούμενο μήνα (ΝΔ: 27%, ΠΑΣΟΚ: 22%).

Την ίδια ώρα, βεβαιώνεται η σαφής πλέον υπεροχή του Αντώνη Σαμαρά στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών με 35% έναντι 28% που συγκεντρώνει ο Γ. Παπανδρέου, ενώ για πρώτη φορά στις έρευνες της συγκεκριμένης εταιρείας ο αρχηγός της ΝΔ προηγείται στην αξιολόγηση του καταλληλότερου πρωθυπουργού με την ευδιάκριτη διαφορά 7 μονάδων (Α. Σαμαράς: 29%, Γ. Παπανδρέου: 22%. Σημειώνεται ότι τον προηγούμενο μήνα οι δύο πολιτικοί αρχηγοί ήταν ισόπαλοι με 23%).

Όλα αυτά σημαίνουν ότι στο τελευταίο τρίμηνο δεν υπήρξε μόνο ανατροπή υπέρ της ΝΔ στο εκλογικό προβάδισμα, όπως έδειξαν όλες οι δημοσκοπήσεις. Φαίνεται ταυτόχρονα να δημιουργούνται τάσεις που ολοένα περισσότερο βυθίζουν το ΠΑΣΟΚ στρέφοντας τους πολίτες στην επιλογή της ΝΔ. Χωρίς να αγνοείται ότι το εκλογικό περιβάλλον βρίσκεται ακόμα υπό την αίρεση του πολύ υψηλού ποσοστού (38%) το οποίο εξακολουθεί να επιλέγει τη στάση της αποχής, το σίγουρο είναι ότι οι διαμορφούμενες τάσεις ευνοούν πλέον καθοριστικά τη ΝΔ.


Αντώνης Σπηλιώτης
Πρόεδρος ΝΟ.Δ.Ε. Ν.Δ. Ν. Κορινθίας



18/7/11

Η Νέα Δημοκρατία απαντά σε 21 επίκαιρες ερωτήσεις

1. Αφού η Τρόικα επιβάλλει τα μέτρα η Νέα Δημοκρατία τι μπορεί να πράξει;
  • Η κυβέρνηση από την αρχή δεν διαπραγματεύτηκε στο ελάχιστο με την Τρόικα. Αποδέχθηκε κάθε τι που προτάθηκε, χωρίς ίχνος αντίστασης. Αυτό έκανε με το Μνημόνιο, τη δανειακή σύμβαση, τις επικαιροποιήσεις του Μνημονίου, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Δεν αντιπρότεινε τίποτε. Προχώρησε στις «εύκολες» λύσεις με τις οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και στην εκτεταμένη φοροεπιδρομή που έπληξε τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα. Και κάθε φορά οχυρώνεται πίσω από την Τρόικα για να καλύψει τη δική της ανεπάρκεια και έλλειψη διαπραγματευτικής διάθεσης. Και σαν μην έφτανε αυτό, όταν η Τρόικα διαφωνεί, ο κ. Παπανδρέου πανηγυρίζει γιατί «απορρίπτουν τις προτάσεις μας οι ξένοι».
  • Η Νέα Δημοκρατία, αν και ευρισκόμενη στην αντιπολίτευση, κατέθεσε τις προτάσεις της, διαπραγματεύτηκε και πέτυχε αρκετές από αυτές -μεγαλύτερη κοινοτική συγχρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ, άντληση 50 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, προώθηση ώριμων αποκρατικοποιήσεων- να γίνουν αποδεχτές. Απέδειξε, έτσι, ότι έχει τη γνώση, την ευθύνη και την αποφασιστικότητα να επιτύχει προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας ευνοϊκότερους όρους για την υπέρβαση της κρίσης.

2. Είναι δυνατή η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου και του Μεσοπροθέσμου;

  • Βεβαίως και είναι, εάν υπάρχει πολιτική βούληση και σχέδιο. Η επαναδιαπραγμάτευση είναι απαραίτητη διότι το Μεσοπρόθεσμο είναι ένα ακόμη βήμα σε λανθασμένη κατεύθυνση. Ένα βήμα που μας φέρνει πιο κοντά στη χρεοκοπία.
  • Όταν εμείς λέμε «επαναδιαπραγμάτευση» εννοούμε την κατάρτιση και υλοποίηση ενός ρεαλιστικού σχεδίου που μπορεί να προκαλέσει Επανεκκίνηση της Οικονομίας, για να βγει η Ελλάδα από την κρίση, για να αποφύγουμε τη χρεοκοπία, π.χ. μείωση των φορολογικών συντελεστών ή κατοχύρωση ειδικού ΦΠΑ στο 4,5% για την τουριστική δραστηριότητα, που είναι το μεγάλο μας συγκριτικό πλεονέκτημα. Το πέτυχε μια νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση στην Ιρλανδία. Γιατί όχι και εμείς;
  • Η επαναδιαπραγμάτευση θα δημιουργήσει, καλύτερο κλίμα στις διεθνείς αγορές αλλά και στο εσωτερικό, και θα επιφέρει αποσυμπίεση στην Ελληνική Οικονομία και στην Κοινωνία.

3. Γιατί η Νέα Δημοκρατία άργησε να ζητήσει εκλογές;

  • Η στάση της Νέας Δημοκρατίας διακρίνεται για το υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στον ελληνικό λαό.
  • Αποφύγαμε να ζητήσουμε εκλογές, για να μην προκαλέσουμε προβλήματα στην εικόνα της χώρας και συνεπώς στην οικονομία, αντίθετα με ό,τι έκανε μονίμως το ΠΑΣΟΚ, όταν ήταν στην αντιπολίτευση.
  • Δεν κατεβάσαμε τον κόσμο στα πεζοδρόμια, δεν πρωτοστατήσαμε σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ώστε να περιμένουμε μικροκομματικά κέρδη.
  • Ταυτόχρονα, προτείναμε εγκαίρως σειρά μέτρων, που αν η κυβέρνηση τα είχε υιοθετήσει δεν θα φθάναμε στο σημείο που βρισκόμαστε τώρα. Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε. Η κυβέρνηση δεν άλλαξε ρότα. Συνέχισε τα λάθη προσθέτοντας και άλλα. Και έδειξε ότι δεν είναι ικανή να αλλάξει, να γίνει αποτελεσματική και να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Γι’ αυτό και κρίναμε ότι η μόνη λύση, πλέον, είναι η προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία. Οι εκλογές θα κρίνουν τι πορεία πρέπει να ακολουθήσει η χώρα και ταυτοχρόνως θα εκτονώσουν το οξυμένο κοινωνικό κλίμα, έτσι όπως δημοκρατικά επιβάλλεται.

4. Γιατί η Νέα Δημοκρατία δεν στηρίζει τις απαραίτητες αλλαγές που απαιτούνται για το ξεπέρασμα της κρίσης;

  • Η Νέα Δημοκρατία στήριξε και ψήφισε τα μέτρα, που θεώρησε ότι θα βοηθούσαν την ελληνική οικονομία.
  • Δεν είναι τυχαίο, και συμβαίνει για πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες, η αξιωματική αντιπολίτευση να ψηφίζει τα μισά από τα νομοθετήματα που κατατέθηκαν στη βουλή με το παραπάνω σκεπτικό.
  • Αντίστοιχα, απέρριψε όλα τα μέτρα τα οποία έκρινε ότι είναι αρνητικά για την ελληνική οικονομία και την κοινωνική συνοχή. Οι εξελίξεις άλλωστε επιβεβαίωσαν, πλήρως τις επιλογές της Νέας Δημοκρατίας.
  • Στις εκτιμήσεις για την λανθασμένη συνταγή του Μνημονίου και την ανυπαρξία αναπτυξιακής διάστασης των μέτρων συμφώνησαν όλοι, τόσο εντός της χώρας όσο και στο εξωτερικό, ακόμη και οι εμπνευστές του σχεδίου και οι τότε ένθερμοι υπερασπιστές του, στο ΠΑΣΟΚ και στα εξαπτέρυγά του.

5. Γιατί η Νέα Δημοκρατία δεν δίνει συναίνεση;

  • Συναίνεση στο λάθος δεν δώσαμε και δεν θα δώσουμε σε καμία περίπτωση.
  • Σήμερα, αν συναινέσουμε στο λάθος θα γίνουμε συνυπεύθυνοι σε ένα σφάλμα που εγκαίρως επισημάναμε και απορρίψαμε και θα ωθήσουμε στην απελπισία την κοινωνία, που σε μας ελπίζει ότι υπάρχει κι άλλος, εναλλακτικός, δρόμος, με θυσίες βεβαίως, που όμως πιάνουν τόπο.
  • Οι ειλικρινείς προθέσεις μας αποδείχθηκαν όταν αποδεχθήκαμε τον σχηματισμό Κυβέρνησης Εθνικής Σωτηρίας, την οποία αρνήθηκε τελικά ο κ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ, για καθαρά μικροκομματικό όφελος και επειδή δεν άντεχε να διαπραγματευθεί το Μνημόνιο.
  • Επιπλέον, τη συναίνεση η κυβέρνηση έπρεπε να την κερδίσει πρωτίστως στο εσωτερικό της από τους υπουργούς της και από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Όταν οι ίδιοι διαφωνούν μεταξύ τους, όταν ο πρωθυπουργός κοπιάζει να πείσει τους υπουργούς του, πώς γίνεται να συγκατατεθεί η Νέα Δημοκρατία;

6. Ποιά είναι η θέση της Νέας Δημοκρατίας για το Δημοψήφισμα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση;

  • Τα δημοψηφίσματα μπορεί να είναι χρήσιμα. Αν, όμως, τα χρησιμοποιούμε για αλλότριους σκοπούς χάνουν το νόημά τους. Και βέβαια, παραβλέπουν όσοι προωθούν το συγκεκριμένο δημοψήφισμα τον υπαρκτό κίνδυνο ακόμη και προτεινόμενες ορθές μεταρρυθμίσεις να καταψηφιστούν, λόγω του γενικού αρνητικού κλίματος.
  • Επιπλέον, σε ότι έχει να κάνει με θέματα Συνταγματικής Αναθεώρησης, πολιτικού συστήματος, του αριθμού των βουλευτών, του εκλογικού νόμου, του πολιτικού χρήματος, προκύπτει το ερώτημα: αφού αποτέλεσαν μέρος του προεκλογικού λόγου του ΠΑΣΟΚ γιατί δεν υλοποιήθηκαν στους 21 μήνες που είναι στην κυβέρνηση;
  • Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το δημοψήφισμα ως ακριβό επικοινωνιακό πυροτέχνημα. Ελπίζει ότι το δημοψήφισμα θα λειτουργήσει εκτονωτικά στη συσσωρευμένη οργή και αγανάκτηση του κόσμου.
  • Το δημοψήφισμα που απαιτούν οι καιροί είναι οι εκλογές.

7. Η Νέα Δημοκρατία είναι απομονωμένη στο Ε.Λ.Κ. και στην Ευρώπη;

Αντιθέτως, καθώς οι θέσεις μας επιβεβαιώνονται και γίνονται ευρύτερα αποδεκτές.

  • Η Τρόικα στην τελευταία Έκθεσή της ήδη αποδέχεται μια σειρά από προτάσεις μας για τις διαρθρωτικές αλλαγές, τις αποκρατικοποιήσεις, την εργασιακή εφεδρεία, τον μηχανισμό τεκμαρτής φορολόγησης για τους αυτοαπασχολούμενους, την ανάγκη συμψηφισμού και εξάλειψης των οφειλών του Δημοσίου.
  • Επιπλέον, δημοσιεύματα στον έγκυρο διεθνή τύπο, όπως στον Guardian, στη Wall Street Journal και στους NY Times επιδοκιμάζουν τη στάση μας και συντάσσονται με την κριτική μας.
  • Υπογραμμίζεται ότι, η ΕΕ έχει υιοθετήσει πλέον την πρόταση του Προέδρου κ. Αντώνη Σαμαρά, για χρηματοδότηση των έργων του ΕΣΠΑ, με μείωση του ποσοστού της Ελληνικής Συμμετοχής, και με συμφωνία αυτή η συμμετοχή να εκταμιευθεί αργότερα.

8. Τί προτείνει η Νέα Δημοκρατία για τους φορολογικούς συντελεστές;

Όλα όσα χρειάζονται για να προκληθεί το αναπτυξιακό σοκ που χρειάζεται η οικονομία μας.

  • Άμεσα, συντελεστής κερδών 15% για όλες τις Εταιρείες (flat rate).
  • Μείωση εργοδοτικών εισφορών κατά 25%.
  • Φορολογικός συντελεστής φυσικών προσώπων από 45 στο 40%, με στόχο σε 3 χρόνια να μειωθεί στο 30%.
  • Μείωση ΦΠΑ από 23 στο 19%, από 13 στο 9% και 4,5% για τον Τουρισμό (σε ολόκληρο το τουριστικό πακέτο).
  • Σταδιακή μείωση φορολογίας καυσίμων και κατάργηση «φόρων υπέρ τρίτων».
  • Απενοχοποίηση της Επιχειρηματικότητας, η οποία ουσιαστικά βρίσκεται υπό διωγμό.

Τα μέτρα αυτά βελτιώνουν την ψυχολογία της αγοράς, που είναι το 50% της οικονομίας. Η μείωση των φορολογικών συντελεστών θα βοηθήσει στη μείωση του ελλείμματος. Αντιθέτως, όπως έδειξε η πείρα ενός χρόνου, ενώ αυξήθηκαν οι φόροι μειώθηκαν τα φορολογικά έσοδα και αυξήθηκε το έλλειμμα.

8. Τι προτείνει η Νέα Δημοκρατία για τη φορολογική μεταρρύθμιση;

  • Μείωση φορολογικών συντελεστών.
  • Απλοποίηση μέσω κωδικοποίησης σε λίγες σελίδες. Ένας νόμος για τα φυσικά πρόσωπα, ένας για τις επιχειρήσεις, ένας για την ακίνητη περιουσία και ένας για τις συναλλαγές.
  • Εφαρμογή αυστηρότατων ποινών για όσους φοροδιαφεύγουν.
  • Περιορισμό της επαφής φορολογούμενου-εφόρου μέσω δικαιώματος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να επιλέγουν τεκμαρτή φορολογία και τη χρήση ελεγκτικών εταιριών ή λογιστικών γραφείων, τα οποία θα είναι κι αυτά υπεύθυνα για την ακρίβεια των στοιχείων που υποβάλλονται.

10. Γιατί η Νέα Δημοκρατία τάχθηκε εναντίον των φορολογικών μέτρων του εφαρμοστικού νόμου;

Οι επαχθείς διατάξεις του Εφαρμοστικού Νόμου αποτελούν την πιο επώδυνη και πιο άδικη φοροεπιδρομή που βίωσε ποτέ η χώρα μετά τη μεταπολίτευση. Η νέα φοροαφαίμαξη, δεν έχει αρχή, μέση και τέλος. Δεν έχει λογική. Μοναδικός στόχος της είναι να πλήξει ξανά συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες φορολογούμενων, ενώ τα επώδυνα αποτελέσματά της θα γίνουν άμεσα ορατά από το μήνα Ιούλιο:

  • Σύνθλιψη των μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων.
  • Πλήρες τέλμα της ελληνικής οικονομίας.
  • Μείωση της κατανάλωσης και επιδείνωση της ύφεσης.
  • Ένταση της ροπής για φοροδιαφυγή.
  • Αύξηση της εισφοροδιαφυγής.
  • Μετατροπή της χώρας μας σε ανεπιθύμητο επενδυτικό προορισμό .

11. Ποιά η θέση της Νέας Δημοκρατίας για το ΕΣΠΑ;

  • Η Ελλάδα από 3η στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ βρίσκεται πια στην 20η θέση μεταξύ των 27 χωρών μελών της ΕΕ, καθώς η απορρόφηση είναι στο 21,8%.
  • Έχουν αποτύχει τα προγράμματα για τη νεανική και τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και τη «ψηφιακή σύγκλιση».
  • Χρειάστηκαν 18 μήνες για να εισακουστεί η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, για μεγαλύτερη κοινοτική συγχρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ και εμπροσθοβαρείς πληρωμές. Έπρεπε το θέμα να το θέσουν κοινοτικοί παράγοντες, όπως ο Γιουνκέρ, για να «ξυπνήσει» η κυβέρνηση που σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία άφησε τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα ανεκμετάλλευτο.

12. Ποιά η θέση της Νέας Δημοκρατίας για τις αποκρατικοποιήσεις;

  • Είμαστε υπέρ των αποκρατικοποιήσεων και έχουμε ελέγξει επανειλημμένως την κυβέρνηση για ατολμία, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει ούτε μια.
  • Χρειάζεται, όμως, να δούμε σε κάθε περίπτωση τι πουλάμε, σε τι τιμή πουλάμε, με ποιες προοπτικές πουλάμε, πότε πουλάμε. Ειδικότερα:

ΟΣΕ: οι σιδηροδρομικές μεταφορές αποτελούν το 3% του συνόλου. Στην Ευρώπη το 70% του συνόλου. Τί σχέδιο έχουμε; Μπορούμε να πετύχουμε σημαντικό αναπτυξιακό άλμα με την αποκρατικοποίηση των σιδηροδρόμων.

Η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ – προφανώς με τις υποδομές ύδρευσης να μένουν υπό δημόσιο έλεγχο -, τα ΕΛΤΑ, η ΔΕΠΑ, η ΛΑΡΚΟ, τα Καζίνο, τα Λαχεία, ο ΟΔΙΕ, οι Αλυκές και τα Τουριστικά Ακίνητα: άμεση προώθηση της αποκρατικοποίησής τους με στρατηγικό Επενδυτή.

ΟΠΑΠ: Πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν ότι προσφέρει τεράστια έσοδα στο κράτος, άμεσα και έμμεσα. Δεν μπορούμε να δώσουμε την κρατική συμμετοχή, σε κόστος που ισοδυναμεί με έσοδα δύο-τριών ετών! Αυτό δεν είναι καν ξεπούλημα. Είναι χάρισμα!

  • Να αλλάξουμε το καθεστώς αφύσικων προνομίων στις ΔΕΚΟ. Κανένα συνδικάτο ΔΕΚΟ δεν είναι «ιδιοκτήτης» ούτε της ενέργειας, ούτε άλλων δημόσιων υποδομών. Τα εργασιακά δικαιώματά τους είναι σεβαστά. Αλλά ιδιοκτησιακά προνόμια δεν έχουν, δεν μπορούν να έχουν, και δεν τους τα αναγνωρίζουμε.

13. Τί πιστεύει η ΝΔ για την πώληση της ΔΕΗ;

  • Εμείς είμαστε υπέρ της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ με τον πιο σύγχρονο, υγιή, διαφανή και αναπτυξιακό τρόπο: απελευθέρωση της ενέργειας σημαίνει, πριν απ’ όλα, ότι σπάμε το κρατικό μονοπώλιο σε διαφορετικές εταιρείες και ύστερα διαλέγουμε τι πουλάμε.
  • Τα δίκτυα διανομής και μεταφοράς πρέπει να παραμείνουν υπό εθνικό έλεγχο. Τα υπόλοιπα μπορούν να αποκρατικοποιηθούν.
  • Θα αναζητήσουμε στρατηγικό επενδυτή, για τα κομμάτια που θα προτείνουμε προς αποκρατικοποίηση. Μόνο έτσι θα έχει και αναπτυξιακό χαρακτήρα.
  • Θα πρέπει να διαλέξουμε το ενεργειακό μείγμα που θα παράγει η χώρα στο μέλλον. Και το ρυθμιστικό του πλαίσιο. Αυτά θέλουν να γνωρίζουν οι επενδυτές για τέτοιου είδους υποδομές. Γιατί δεν μας ενδιαφέρει μόνο η ταμειακή διάσταση, αλλά και η αναπτυξιακή. Όχι μόνο να εισπράξουμε κάποια χρήματα τώρα, αλλά και να παράγουμε φθηνή ενέργεια στο μέλλον και να διασώσουμε υγιείς θέσεις εργασίας.
  • Και θα φροντίσουμε με το ρυθμιστικό πλαίσιο να εξασφαλίζεται ο δημόσιος έλεγχος στους κοινωνικούς πόρους, όπως είναι τα υδάτινα αποθέματα, που έχουν και τεράστια σημασία για τους αγρότες μας.

14. Εργασιακή εφεδρεία ή απολύσεις;

Η επιλογή της κυβέρνησης να επιλέξει την απόλυση εργαζομένων κρατικών φορέων, που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν, αποκρύπτοντας μάλιστα αρχικά από την ελληνική βουλή τις προθέσεις της, αποδεικνύει ακόμη μια φορά την προχειρότητα και την αναλγησία που τη χαρακτηρίζει.

Η πρόταση της ΝΔ για ουσιαστική εργασιακή εφεδρεία, ανάλογα με την ηλικία του εργαζόμενου (άνω των 50 ετών εφεδρεία με το βασικό μισθό ως τη σύνταξη, εκτός κι αν βρει δουλειά αλλού, 40-50 ετών δύο τριετίες, 30-40 μια τριετία), θα επιφέρει σημαντική μείωση των δαπανών χωρίς τις οδυνηρές κοινωνικές συνέπειες των απολύσεων, καθώς:

  • Δεν θα χρειαστεί να καταβληθούν επιπλέον επιδόματα ανεργίας.
  • Δεν θα χρειαστεί να καταβληθεί το υψηλό κόστος αποζημίωσης λόγω απόλυσης σε όσους βρίσκονται κοντά σε ηλικία συνταξιοδότησης.
  • Θα μειωθεί το μη μισθολογικό-λειτουργικό κόστος του κάθε φορέα (ενοίκια, θέρμανση, ρεύμα, τηλέφωνο κ.λπ).
  • Τα ασφαλιστικά ταμεία δεν θα χάσουν τις εισφορές τους.
  • Το κράτος θα συνεχίσει να εισπράττει φόρους μέσω της κατανάλωσης όσων θα βρίσκονται σε εργασιακή εφεδρεία.

Η εργασιακή εφεδρεία θα συνοδευτεί με την εφαρμογή ευρωπαϊκών προγραμμάτων επιμόρφωσης σε νέες δεξιότητες που θα οδηγήσουν στην ευκολότερη επαγγελματική επανένταξη.

Πάγωμα των προσλήψεων για 3 χρόνια, που θα έχει αποτέλεσμα τη μείωση του προσωπικού κατά 75.000, ενώ στη συνέχεια να εφαρμοστεί ο κανόνας: μία πρόσληψη για κάθε πέντε συνταξιοδοτήσεις.

15. Γιατί η Νέα Δημοκρατία στηρίζει το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου;

  • · Η Νέα Δημοκρατία εγκαίρως είχε αναδείξει, στο πλαίσιο μιας αναπτυξιακής πολιτικής, την αναγκαιότητα ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Δυστυχώς η κυβέρνηση αγνόησε τις προτάσεις μας, οχυρωμένη πίσω από τη μνημονιακή πολιτική των οριζόντιων περικοπών μισθών και συντάξεων και της φοροαφαίμαξης των αδύνατων οικονομικά στρωμάτων, και οδηγηθήκαμε σε νέο μνημόνιο, μεσοπρόθεσμο.
  • Η στήριξη της Νέας Δημοκρατίας στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου αποτελεί μια φυσιολογική συνέχεια της συνεπούς και σταθερής στάσης του κόμματος στην ανάγκη περιορισμού του σπάταλου κράτους και της δημιουργίας του κατάλληλου επενδυτικού κλίματος.

16. Ποιές είναι οι θέσεις της Νέας Δημοκρατίας για τη συνταγματική αναθεώρηση;

Οι κατευθυντήριες γραμμές μας για τη συνταγματική αναθεώρηση είναι:

  • Ο ρόλος και οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας.
  • Ο ουσιαστικός διαχωρισμός της εκτελεστικής από τη νομοθετική εξουσία.
  • Ο εκλογικός νόμος.
  • Τα οικονομικά των κομμάτων και του πολιτικού προσωπικού («πόθεν έσχες»).
  • Η ποινική ευθύνη των υπουργών και των βουλευτών.
  • Η αποκομματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης.
  • Η συμβολή και όχι η αντιπαλότητα του κράτους στην ανάπτυξη της υγιούς ιδιωτικής πρωτοβουλίας και επιχειρηματικότητας.

17. Ποιά είναι η θέση της Νέας Δημοκρατίας στο νέο νόμο για την εκπαίδευση που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας;

Έχει στάση υπεύθυνη στηρίζοντας τις ορθές αλλαγές και ασκώντας εποικοδομητική κριτική σε αυτά που θεωρεί αρνητικά – σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ που πολέμησε κάθε προσπάθεια μεταρρύθμισης της κυβέρνησης της Ν.Δ.

  • Συντασσόμαστε με το αίτημα της Ακαδημαϊκής Κοινότητας να τους δοθεί ο χρόνος προκειμένου να εκτιμήσουν σωστά το Σχέδιο Νόμου, έτσι ώστε από Σεπτέμβρη να μπορούν να καταθέσουν συγκεκριμένες απόψεις και θέσεις.
  • Με το Σχέδιο Νόμου προτείνονται μέτρα που καταστρατηγούν τη διοικητική αυτοτέλεια και αυτονομία των Πανεπιστημίων, όπως κατοχυρώνονται από το Σύνταγμα.
  • Αναδεικνύονται δίπολα που, πολλές φορές, δημιουργούν σύγχυση αρμοδιοτήτων.
  • Απαιτείται περαιτέρω εξέταση σχετικά με το ζήτημα για τα τρία έτη σπουδών, όπως επίσης και για τα ζητήματα με τα συγγράμματα και την κατάργηση του θεσμού των λεκτόρων.

18. Ποιά η θέση της Νέας Δημοκρατίας για την «απελευθέρωση» του κλάδου των ταξί;

Αν και ο προηγούμενος υπουργός Μεταφορών κ. Δ. Ρέππας έχει στείλει, ύστερα από επίπονη διαβούλευση με τον ενδιαφερόμενο κλάδο, προς επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας σχετικό σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, ο σημερινός αρμόδιος υπουργός κ. Γ. Ραγκούσης αρνείται την υπογραφή του, αλλάζοντας πλήρως τακτική και πολιτική.

Η Νέα Δημοκρατία καλεί τον σημερινό υπουργό Μεταφορών ν’ αλλάξει αμέσως στάση και ν’ αποδείξει ότι υπάρχει στοιχειώδης κυβερνητική συνέχεια και συνέπεια. Υπό διαφορετική εκδοχή, η Νέα Δημοκρατία θα εξαντλήσει -και μάλιστα αμέσως- κάθε μέσο κοινοβουλευτικού ελέγχου, προκειμένου ν’ ανακόψει την κυβερνητική παλινωδία και ασυνέπεια και στον τομέα των ταξί.

19. Ποιές είναι οι θέσεις της Νέας Δημοκρατίας για το μεταναστευτικό;

Η κυβέρνηση με το νόμο για την ιθαγένεια που έσπευσε να ψηφίσει, σε έκτακτες συνθήκες οικονομικής κρίσης, κατέστησε την Ελλάδα πόλο έλξης για νέους δυστυχείς μετανάστες από την Ασία και την Αφρική. Είναι έτσι πύλη εισόδου για την Ευρώπη, και τελικά «χωματερή» ανθρώπων και ονείρων…

Η Νέα Δημοκρατία απορρίπτει τη μισαλλοδοξία και την ξενοφοβία και ζητά την ενσωμάτωση των μεταναστών που εργάζονται για χρόνια στην πατρίδα μας, θεωρώντας την παιδεία ως τον καθοριστικό παράγοντα για την ένταξη των μεταναστών και των παιδιών τους στην ελληνική κοινωνία.

Ταυτόχρονα, όμως, απαιτεί μια συνολική μεταναστευτική πολιτική με στόχευση, χωρίς αποσπασματικό χαρακτήρα για επικοινωνιακούς λόγους:

  • κατάργηση του νόμου για την απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας,
  • ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων,
  • πίεση προς την Τουρκία να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το πρωτόκολλο επανεισδοχής,
  • αλλαγή του ετεροβαρούς κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ,
  • πάταξη του παρεμπορίου που οδηγεί στο κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων,
  • εκκένωση των κτιρίων του κέντρου που έχουν καταληφθεί παράνομα.

20. Ποιά είναι η θέση της Νέας Δημοκρατίας για την εγκληματικότητα;

Η εγκληματικότητα στη χώρα βρίσκεται, δυστυχώς σε έξαρση, με ευθύνη και της κυβερνητικής απραξίας. Η δράση των οργανωμένων ομάδων του εγκλήματος ή και μεμονωμένων κακοποιών εκτείνεται πλέον από το κέντρο της Αθήνας έως και σε κάθε γωνιά της επαρχίας.

Ειδικά στο κέντρο της πρωτεύουσας, η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, με νησίδες ανομίας. Συγκεκριμένες γειτονιές της πόλης είναι απροσπέλαστες για τους πολίτες και ιδιαίτερα επικίνδυνες για τους ανυποψίαστους τουρίστες.

Η κατάσταση αυτή έχει επιδράσει αρνητικά στην οικονομική ζωή στην περιοχή του κέντρου, όπου η κίνηση της αγοράς τείνει στο μηδέν, ενώ ξενοδοχεία κλείνουν το ένα μετά το άλλο.

Την ίδια ώρα αυξάνονται τα προβλήματα της Ελληνικής Αστυνομίας από τον ανεπαρκή αριθμό μάχιμων αστυνομικών –μετά τις αθρόες συνταξιοδοτήσεις λόγω του νέου ασφαλιστικού και τις πολλές αποστρατεύσεις για κομματικούς λόγους– των ελλείψεων σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό, τη μεγάλη μείωση χρηματοδότησης της ΕΛ.ΑΣ. και τα κρούσματα έλλειψης συνεργασίας μεταξύ των αστυνομικών υπηρεσιών.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δεν συνειδητοποιεί το αυτονόητο: ότι μείωση της επιχειρησιακής ικανότητας της Αστυνομίας συνεπάγεται ενίσχυση των εγκληματιών και της ανομίας.

Αποδεικνύεται και στον τομέα πάταξης της εγκληματικότητας ότι η κυβέρνηση δεν είχε κανένα σχέδιο και βαδίζει στα «τυφλά» με επικοινωνιακούς όρους.

21. Τί πιστεύει η Νέα Δημοκρατία για τις συγκεντρώσεις των αγανακτισμένων;

Για εβδομάδες, χιλιάδες πολίτες βρέθηκαν στις πλατείες κρατώντας ελληνικές σημαίες, με πρόθεση να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά, κυρίως για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, και στο Μνημόνιο, που πλήττει τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα.

Δυστυχώς, αυτές τις ειρηνικές διαμαρτυρίες τις αμαύρωσαν ελάχιστοι, μερικές δεκάδες «γνωστοί-άγνωστοι» κουκουλοφόροι που έδρασαν προβοκατόρικα.

Την ευθύνη για αυτή την κατάληξη έχει αποκλειστικά η Κυβέρνηση διότι τελικά στάθηκε ανίκανη να προστατέψει το δημοκρατικό δικαίωμα διαμαρτυρίας των εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών αλλά και την εύρυθμη λειτουργία του κέντρου της πρωτεύουσας με καταστροφικά αποτελέσματα για την οικονομία και τον τουρισμό.


ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΝΔ

14/7/11

Η Νέα Δημοκρατία και το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου

Η στήριξη της Νέας Δημοκρατίας στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου αποτελεί μια φυσιολογική συνέχεια της συνεπούς και σταθερής στάσης του κόμματος απέναντι στην ανάγκη περιορισμού του σπάταλου κράτους και της δημιουργίας του κατάλληλου επενδυτικού κλίματος.

Η Νέα Δημοκρατία εγκαίρως είχε αναδείξει, στο πλαίσιο μιας αναπτυξιακής πολιτικής, την αναγκαιότητα ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Δυστυχώς η κυβέρνηση αγνόησε τις προτάσεις μας, οχυρωμένη πίσω από τη μνημονιακή πολιτική των οριζόντιων περικοπών μισθών και συντάξεων και της φοροαφαίμαξης των αδύνατων οικονομικά στρωμάτων, και οδηγηθήκαμε σε νέο Μνημόνιο, Μεσοπρόθεσμο και έπεται συνέχεια.

Συγκεκριμένα:

· Στο Ζάππειο Ι (7/7/10) , διατυπώσαμε ολοκληρωμένη πρόταση για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με σαφή αναπτυξιακό προσανατολισμό, που περιελάμβανε:

- Την αξιοποίηση της περιουσίας των Δημοσίων Νοσοκομείων, των υπουργείων και Δημόσιων Οργανισμών, του ΟΣΕ, της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, των κληροδοτημάτων Νομικών Προσώπων του Δημοσίου.

- Την αναγκαιότητα καλύτερου σχεδιασμού και σαφούς χρονοδιαγράμματος για την προώθηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Στην πρόταση υπολογιζόταν ότι, ένα σύνολο 50 δισεκατομμυρίων θα μπορούσε να βρεθεί από εμπορική αξιοποίηση μικρού μέρους της ακίνητης περιουσίας και την τολμηρή προώθηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

· Το Φεβρουάριο 2011 η Νέα Δημοκρατία συστήνει ειδική ομάδα για την παρακολούθηση και τη μελέτη project αποκρατικοποιήσεων και ιδιωτικοποιήσεων, με απόφαση του πρόεδρου του κόμματος Αντώνη Σαμαρά.

· Στο Ζάππειο ΙΙ (12/5/11) , ο πρόεδρος της ΝΔ τονίζει με έμφαση: «Ναι στις αποκρατικοποιήσεις, όχι σε μαζικές πωλήσεις μετοχικών πακέτων, χωρίς αναπτυξιακή προοπτική, σε μια διαλυμένη χρηματιστηριακή αγορά» και εξειδικεύει προτείνοντας:

- Για τη ΔΕΗ η πρόταση ΠΑΣΟΚ για πώληση 17% είναι πέρα για πέρα λάθος. Πρέπει πρώτα να απελευθερώσουμε την αγορά και μετά να αποκρατικοποιήσουμε τμηματικά, κρατώντας μόνο τον έλεγχο του δικτύου.

- Ναι στην ιδιωτικοποίηση ΕΥΔΑΠ & ΕΥΑΘ (με υποδομές δικτύων υπό κρατικό έλεγχο), ΕΛΤΑ, ΔΕΠΑ, ΛΑΡΚΟ, Καζίνο, Λαχεία, ΟΔΙΕ, Αλυκές, Τουριστικά Ακίνητα.

- ΟΠΑΠ: όχι στην πώληση σε κόστος που ισοδυναμεί με έσοδα 2-3 ετών. Αυτό δεν είναι καν ξεπούλημα είναι χάρισμα.

· Στις 24/05/11 ο Αντώνης Σαμαράς μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Είμαστε υπέρ των αποκρατικοποιήσεων. Αλλά είμαστε αντίθετοι στην βιαστική εκποίηση και στα μέτρα ταμειακού πανικού».

· Στις 30.6.11 κατά τη ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος η Νέα Δημοκρατία ψήφισε «Όχι» επί της αρχής και υπερψήφισε 21 από τα 49 άρθρα που αφορούν τις αποκρατικοποιήσεις, τις περιστολές δαπανών και την αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας.

Η Νέα Δημοκρατία έχοντας ως μοναδικό γνώμονα των αποφάσεών της την ανάκαμψη της οικονομίας , ψήφισε και στηρίζει σταθερά και με συνέπεια κάθε μέτρο και πρωτοβουλία που κινείται σε αυτή την κατεύθυνση.



Αντώνης Σπηλιώτης
Πρόεδρος ΝΟ.Δ.Ε. Ν.Δ. Ν. Κορινθίας

12/7/11

Αγανάκτηση και Δυσπιστία

Σε κλίμα μεγάλης αγανάκτησης των πολιτών για την ασκούμενη πολιτική από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τη ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος, η ελληνική κοινή γνώμη δείχνει να προεξοφλεί την αποτυχία και του συγκεκριμένου προγράμματος που αποτελεί συνέχεια της αποτυχημένης πολιτικής του Μνημονίου. Η κυβέρνηση χάνει κάθε ίχνος εμπιστοσύνης από τους πολίτες, με αποτέλεσμα, το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου να καταρρέει στο 16,5%. Αυτό είναι το κύριο συμπέρασμα που προκύπτει από την έρευνα της εταιρείας Κάπα Research (Το ΒΗΜΑ, 10/7) αναδεικνύοντας παράλληλα μία γενικευμένη δυσπιστία που ανεβάζει τη λεγόμενη αδιευκρίνιστη ψήφο στο 35,2%. Έτσι, το ποσοστό πρόθεσης ψήφου της ΝΔ εμφανίζεται επίσης σε χαμηλή περιοχή (17,8%) με αύξηση πάντως της ψαλίδας προβαδίσματος (από 0,5% σε 1,3%) σε σχέση με την έρευνα της ίδιας εταιρείας τον προηγούμενο μήνα.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία της έρευνας, το 68,3% θεωρεί ότι η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου αποτελεί αρνητική εξέλιξη για την κατάσταση της οικονομίας έναντι του 27,2% που θεωρεί ότι είναι θετική εξέλιξη. Το κυριότερο όμως είναι το 58,1% που απάντησε ευθέως ότι κύριο μέλημα των μελών της νέας κυβέρνησης που σχημάτισε ο Γ. Παπανδρέου είναι η πολιτική τους επιβίωση έναντι μόλις του 29% που απάντησε ότι ενδιαφέρονται για την κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα. Ομολογουμένως, δύσκολα θα μπορούσε να περιγραφεί σαφέστερα η παντελής σχεδόν έλλειψη εμπιστοσύνης της κοινωνίας στη σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Εξίσου εντυπωσιακό είναι και το εύρημα του 80,4% που πιστεύει ότι ο περιορισμός των διαδηλώσεων στο Σύνταγμα μετά τις πρόσφατες συγκρούσεις αποτελεί σε κάθε περίπτωση αρνητική εξέλιξη.

Η ΝΔ, με σταθερότητα, εξηγώντας τη συνολικά διαφορετική δική της εναλλακτική πρόταση έχει αρχίσει να επηρεάζει ήδη υπέρ της το διεθνές περιβάλλον σε Ευρώπη και Αμερική. Είναι θέμα χρόνου να καταρρίψει οριστικά το τείχος της δυσπιστίας που σε τελευταία ανάλυση δεν μπορεί να «πέσει» μέσα στον ένα περίπου μήνα που σημειώθηκε η πρώτη μεγάλη ανατροπή και το προβάδισμα της σε όλες ανεξαιρέτως τις δημοσκοπήσεις. Προβάδισμα που καταγράφεται και στην πρόσφατη έρευνα της Κάπα Research με αύξηση της ψαλίδας πρόθεσης ψήφου έναντι του ΠΑΣΟΚ στο 1,3%: ΝΔ 17,8%, ΠΑΣΟΚ 16,5%, ΚΚΕ 7,5%, ΛΑΟΣ 5,7%, ΣΥΡΙΖΑ 3,6%, Δημοκρατική Αριστερά 3,1%, Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών 3,1%, Δημοκρατική Συμμαχία 2,8%, Οικολόγοι-Πράσινοι 2,2%, Λοιπά κόμματα 2,5% και Αδιευκρίνιστη στάση 35,2%.


Αντώνης Σπηλιώτης
Πρόεδρος ΝΟ.Δ.Ε. Ν.Δ. Ν. Κορινθίας

8/7/11

Εργασιακή εφεδρεία ή άβυσσος των απολύσεων;

Η επιλογή της κυβέρνησης να επιλέξει την απόλυση εργαζομένων κρατικών φορέων, που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν, αποκρύπτοντας μάλιστα αρχικά από την ελληνική βουλή τις προθέσεις της, αποδεικνύει ακόμη μια φορά την προχειρότητα και την αναλγησία που τη χαρακτηρίζει.

Η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, αδυνατώντας να κατανοήσει ή αδιαφορώντας για τις συνέπειες μιας εκ προοιμίου αδιέξοδης πολιτικής πρακτικής, αποφασίζει να οδηγήσει άγνωστο αριθμό εργαζομένων σε προσωρινή εργασιακή εφεδρεία ενός έτους και στη συνέχεια να τους σπρώξει στην άβυσσο της ανεργίας.

Σε συνθήκες παρατεταμένης ύφεσης, έξαρσης των «λουκέτων» στις επιχειρήσεις και καθολικής απογοήτευσης η προοπτική της απόλυσης συνιστά ουσιαστικά καταδίκη μόνιμης κοινωνικής περιθωριοποίησης.

Η συγκεκριμένη διαχείριση, όμως, εκτός από κοινωνικά απαράδεκτη, είναι επιπλέον αναποτελεσματική, καθώς τελικά βαθαίνει την ύφεση και οξύνει τον οικονομικό μαρασμό.

Επαναλαμβάνουμε μερικές αυτονόητες αλήθειες, τις οποίες επισημάναμε εγκαίρως:

  • Για όποιο δημόσιο υπάλληλο απολύεται, το κράτος κερδίζει βέβαια από το σκέλος των δαπανών το μισθό. Χάνει όμως με το επίδομα ανεργίας, ενώ δεν εισπράττει φόρο εισοδήματος. Επιπλέον, ο άνεργος αναγκαστικά μειώνει την κατανάλωσή του κι έτσι το κράτος εισπράττει μικρότερο ΦΠΑ.
  • Και εντέλει, αν απολυθούν χιλιάδες άτομα, θα πληγεί η αγορά, θα υπάρξουν πολλαπλασιαστικές συνέπειες για το κράτος, από μειωμένα έσοδα, που θα φέρουν πρόσθετες απολύσεις, πρόσθετη μείωση εσόδων για το κράτος και πρόσθετη αύξηση δαπανών.

Αντιθέτως, η πρόταση της ΝΔ για ουσιαστική εργασιακή εφεδρεία ανάλογα με την ηλικία του εργαζόμενου (άνω των 50 ετών εφεδρεία με το βασικό μισθό ως τη σύνταξη, εκτός κι αν βρει δουλειά αλλού, 40-50 ετών δύο τριετίες, 30-40 μια τριετία) θα επιφέρει σημαντική μείωση των δαπανών χωρίς τις οδυνηρές κοινωνικές συνέπειες των απολύσεων :

  • Δεν θα χρειαστεί να καταβληθούν επιπλέον επιδόματα ανεργίας.
  • Δεν θα χρειαστεί να καταβληθεί το υψηλό κόστος αποζημίωσης λόγω απόλυσης σε όσους βρίσκονται κοντά σε ηλικία συνταξιοδότησης.
  • Θα μειωθεί το μη μισθολογικό-λειτουργικό κόστος του κάθε φορέα (ενοίκια, θέρμανση, ρεύμα, τηλέφωνο κλπ).
  • Τα ασφαλιστικά ταμεία δεν θα χάσουν τις εισφορές τους και, επίσης,
  • το κράτος θα συνεχίσει να εισπράττει φόρους μέσω της κατανάλωσης όσων θα βρίσκονται σε εργασιακή εφεδρεία.

Ο θεσμός της εργασιακής εφεδρείας είναι δυνατόν να αποβεί πολλαπλά ωφέλιμος για την κοινωνία, την οικονομία και τους ίδιους τους εργαζόμενους αν συνοδευτεί με την εφαρμογή ευρωπαϊκών προγραμμάτων επιμόρφωσης σε νέες δεξιότητες που θα οδηγήσουν στην ευκολότερη επαγγελματική επανένταξη.

Παράλληλα, η ΝΔ πρότεινε να παγώσουν οι προσλήψεις για τρία χρόνια, που θα έχει αποτέλεσμα την μείωση του προσωπικού κατά 75.000, ενώ στη συνέχεια να εφαρμοστεί ο κανόνας: μία πρόσληψη για κάθε πέντε συνταξιοδοτήσεις.

Για τη ΝΔ η παύση της αλόγιστης σπατάλης στο κράτος, ο περιορισμός του ίδιου του γιγαντιαίου κράτους και οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την υπέρβαση της οικονομικής κρίσης. Ταυτόχρονα, όμως, τα μέτρα αυτά πρέπει να μην πλήττουν την κοινωνική συνοχή και να μην είναι σε βάρος της ανάπτυξης.


Αντώνης Σπηλιώτης
Πρόεδρος ΝΟ.Δ.Ε. Ν.Δ. Ν. Κορινθίας

7/7/11

Τραγικά τα στοιχεία για την απορρόφηση του ΕΣΠΑ

Το ΕΣΠΑ, ειδικά στην παρούσα συγκυρία, αποτελεί βασικό εργαλείο για την ανάπτυξη της Ελλάδας και την ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς. Όμως, η κυβέρνηση κινείται με πολύ αργούς ρυθμούς καθυστερώντας την απορρόφησή του. Το ποσοστό των απορροφήσεων κινείται σήμερα στο 21,82% αυξημένο μόνο 3,8 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 18% του Δεκεμβρίου του 2010. Παράλληλα, η Ελλάδα έχει μείνει πίσω σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ, αφού τον Σεπτέμβριο του 2009 ήταν στην 5η θέση, ενώ σήμερα βρίσκεται στην 20η θέση μεταξύ των 27 χωρών μελών της ΕΕ.

Πίνακας Ε. Επιτροπής για ποσοστά απορρόφησης ΕΣΠΑ 30-6-2011

Θέση

Κράτος-Μέλος

Σύνολο σε Μ€

Πληρωμές
( 30-6- 2011)
σε Μ€

Ποσοστό Πληρωμών*

(30-6 -2011)

1

ΕΣΘΟΝΙΑ

3.403,46

1.373,13

40,35

2

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ

6.775,49

2.629,91

38,82

3

ΙΡΛΑΝΔΙΑ

750,72

287,22

38,26

4

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ

1.595,97

528,88

33,14

5

ΑΥΣΤΡΙΑ

1.204,48

395,83

32,86

6

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

25.488,62

8.236,25

32,31

7

ΣΛΟΒΕΝΙΑ

4.101,05

1.291,33

31,49

8

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

21.411,56

6.671,09

31,16

9

ΠΟΛΩΝΙΑ

65.221,85

19.520,40

29,93

10

ΚΥΠΡΟΣ

612,43

182,53

29,80

11

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

9.890,94

2.904,95

29,37

12

ΓΑΛΛΙΑ

13.449,22

3.738,00

27,79

13

ΒΕΛΓΙΟ

2.063,50

569,92

27,62

14

ΙΣΠΑΝΙΑ

34.657,73

9.455,55

27,28

15

ΣΟΥΗΔΙΑ

1.626,09

437,95

26,93

16

ΛΕΤΟΝΙΑ

4.498,00

1.204,02

26,77

17

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ

50,49

12,91

25,58

18

ΔΑΝΙΑ

509,58

129,46

25,40

19

ΟΥΓΓΑΡΙΑ

24.921,15

6.173,50

24,77

20

ΕΛΛΑΔΑ

20.210,26

4.934,52

24,42

21

ΟΛΛΑΝΔΙΑ

1.660,00

397,09

23,92

22

ΣΛΟΒΑΚΙΑ

11.360,62

2.716,55

23,91

23

ΜΑΛΤΑ

840,12

188,65

22,46

24

ΤΣΕΧΙΑ

26.302,60

5.769,47

21,93

25

ΙΤΑΛΙΑ

27.965,32

4.854,87

17,36

26

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

6.673,63

1.108,02

16,60

27

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

19.213,04

2.758,75

14,36

* στο ποσοστό πληρωμών περιλαμβάνονται και οι προκαταβολές 7% που ορίζει ο Κανονισμός της ΕΕ για τα Διαρθρωτικά Ταμεία

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των αναιτιολόγητων καθυστερήσεων της κυβέρνησης στη διαχείριση του ΕΣΠΑ είναι το γεγονός ότι σε 20 μήνες τοποθετήθηκαν 3 διαφορετικοί εποπτεύοντες υφυπουργοί. Παράλληλα, υπήρξε καθυστέρηση στο διορισμό Γενικού Γραμματέα Επενδύσεων έξι ολόκληρους μήνες. Ήταν από τους τελευταίους κρατικούς αξιωματούχους που διορίστηκαν. Ακόμα περισσότερο, η κυβέρνηση προχώρησε στην ίδρυση μιας ακόμα ειδικής γραμματείας, δίπλα στην Γενική Γραμματεία Επενδύσεων, της Ειδικής Γραμματείας ΕΣΠΑ. Λες και το πρόβλημα ήταν τα καινούργια όργανα και οι γραμματείες. Επίσης, παρά τις προεκλογικές ακόμα εξαγγελίες για αναθεώρηση του ΕΣΠΑ και τις επανειλημμένες μετεκλογικές δηλώσεις για το θέμα, το όλο ζήτημα παραμένει εκκρεμές και αυτό παρόλο που λόγω της κρίσης, έχουν αλλάξει πλήρως τα κοινωνικοοικονομικά δεδομένα.

Η όλη εικόνα γίνεται ακόμα πιο αρνητική εάν συνυπολογιστεί ότι μεγάλο μέρος των κονδυλίων που έχουν απορροφηθεί οφείλονται σε έργα-γέφυρες. Δηλαδή σε έργα που είχαν ξεκινήσει στο Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, πριν από την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ, κι όχι σε νέες δεσμεύσεις. Ενώ, το ποσοστό απορρόφησης είναι εν μέρει πλασματικό, αφού προσμετρώνται τα ποσά που έχουν «παρκαριστεί» σε διαφόρων ειδών Ταμεία Χαρτοφυλακίου (π.χ. Ταμείο Επιχειρηματικότητας, Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον) χωρίς να έχουν επωφεληθεί ακόμα οι πραγματικοί αποδέκτες.

Σε χθεσινές ανακοινώσεις του, ο υπουργός Ανάπτυξης παρουσίασε πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων από το Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων, διαφημίζοντάς το κατάλληλα, όπως όλα τα προηγούμενα. Ωστόσο, ενώ η κυβέρνηση εξαγγέλλει νέα προγράμματα, τα ήδη υπάρχοντα δεν έχουν καθόλου ικανοποιητικά αποτελέσματα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν τα προγράμματα για τη νεανική και τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και το πρόγραμμα για την ψηφιακή σύγκλιση.

Τα Προγράμματα Νεανικής και Γυναικείας Επιχειρηματικότητας, στα οποία είχαν επενδυθεί πολλές ελπίδες, φαίνεται ότι θα έχουν μηδαμινά αποτελέσματα. Από τις 2.500 περίπου προτάσεις που εγκρίθηκαν, τελικά προκύπτει ότι μόνο 550 ενδιαφερόμενοι θα θελήσουν να εκμεταλλευτούν το πρόγραμμα. Το ελαττωμένο ενδιαφέρον θα έχει προφανείς δυσμενείς επιπτώσεις, τόσο στην ομαλή εκτέλεση του προγράμματος, όσο και στην απορρόφηση κοινοτικών πόρων.

Προτάσεις που κατατέθηκαν

Προτάσεις που εγκρίθηκαν

Ενδιαφερόμενοι που αιτήθηκαν χρήματα

Αριθμός

6.816

2.531

550

Ως προς το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση», για το οποίο την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση εκφράζοντας την ικανοποίησή της, ανακοίνωσε ότι η απορρόφησή του ανέβηκε στο 15,5%, αξίζει να σημειωθεί, πως παρά το ότι θεωρητικώς αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα, είναι τέταρτο από το τέλος στην απορρόφηση. Επιπλέον, το ποσοστό απορρόφησης είναι κατά ένα βαθμό πλασματικό, αφού ένα μέρος οφείλεται σε μεταφορά δαπανών από το προηγούμενο πρόγραμμα (Γ’ ΚΠΣ) και ένα άλλο πρόκειται για χρήματα παρκαρισμένα να αξιοποιηθούν μέσω Jeremy για την ενίσχυση επιχειρήσεων.

Ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης έχει επανειλημμένα επικαλεστεί αβάσιμες δικαιολογίες όσο αφορά στις καθυστερήσεις ως προς την απορρόφηση, όπως για παράδειγμα, η πολυπλοκότητα της νομοθεσίας για το ΕΣΠΑ. Ξεχνάει, όμως, ότι η προκάτοχός του, όταν έφερε τον Ν. 3840/2010, πανηγύριζε ότι πρόκειται περί μεγάλης διαρθρωτικής αλλαγής, αφού έτσι με τον νόμο αυτό τελείωσε η γραφειοκρατία του ΕΣΠΑ και απλοποιήθηκαν όλες οι σχετικές διαδικασίες.

Αυτές τις μέρες έχει κλιμακωθεί η συζήτηση σε σχέση με μια συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που θα μπορούσε να διευκολύνει τις εκταμιεύσεις και να ελαφρύνει τον προϋπολογισμό. Η Νέα Δημοκρατία είχε προτείνει, ήδη από τον Φεβρουάριο του 2010, λόγω της δημοσιονομικής κρίσης, να ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αύξηση της κοινοτικής συμμετοχής στη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ. Χαρακτηριστικά, την 1 Φεβρουαρίου 2010, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Α. Σαμαράς σε Προ Ημερησίας Διάταξης Κοινοβουλευτική Συζήτηση Αρχηγών για τη διαφθορά ανέφερε: «…Ζητήστε αυξημένες εισφορές κοινοτικών κονδυλίων για έργα του ΕΣΠΑ τώρα, δηλαδή εμπροσθοβαρείς πληρωμές, με αντάλλαγμα αυξημένη εθνική συμμετοχή στο μέλλον, όταν η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας θα είναι καλύτερη. Αυτό θα δώσει άμεσα ανάσα στην οικονομία. Και είναι έτοιμοι να το δεχθούν οι εταίροι μας.» Από τότε το επαναλάβαμε πολλές φορές, η κυβέρνηση, όμως, δεν έκανε τίποτα.

Αποτυπώνοντας την κυβερνητική αμηχανία, πριν από λίγες μέρες, ο αρμόδιος υπουργός, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, μίλησε αφενός για «φρούδες ελπίδες» που καλλιεργούνται και αφετέρου για «έκτακτο πρόγραμμα χρηματοδότησης» που θα διαπραγματευτεί με την Κομισιόν.

Αλλά και η ίδια η επιστολή του Πρωθυπουργού προς τον κ. Μπαρόζο για το ΕΣΠΑ, υπογραμμίζει τη σύγχυση της κυβέρνησης για το ζήτημα. Ο συνάδελφος κ. Μουσουρούλης θα μιλήσει στη συνέχεια τόσο για τις αντιφάσεις αυτές, όσο και για τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για τον ανασχεδιασμό του ΕΣΠΑ σε αυτή την κρίσιμη φάση.


Αντώνης Σπηλιώτης
Πρόεδρος ΝΟ.Δ.Ε. Ν.Δ. Ν. Κορινθίας

4/7/11

Μετά τη ψήφιση του μεσοπρόθεσμου: Ανασφάλεια μπροστά σε χειρότερες μέρες

Η πρώτη έρευνα που δημοσιεύεται μετά τη ψήφιση του λεγόμενου μεσοπρόθεσμου προγράμματος στη Βουλή (εταιρεία RASS , εφ. Το Παρόν, 3/7) αναδεικνύει εμφατικά την ανασφάλεια που νοιώθουν οι Έλληνες πολίτες διαισθανόμενοι τις χειρότερες μέρες που έρχονται. Αναδεικνύεται παράλληλα η μεγάλη απογοήτευση των πολιτών από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η συμφωνία της πλειοψηφίας με τη στάση της ΝΔ και του Αντώνη Σαμαρά και επιβεβαιώνεται το σταθερό προβάδισμα της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου και στην παράσταση νίκης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, 69,6% των πολιτών απάντησαν ότι μετά την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος νοιώθουν πιο ανασφαλείς έναντι του 22,3% που απάντησε το αντίθετο, ενώ το 86,3% θεωρεί ότι σε κάθε περίπτωση «μας περιμένουν ακόμα χειρότερες μέρες». Ταυτόχρονα, το 70,9% απάντησε ότι με το πρόγραμμα που εφαρμόζει η κυβέρνηση θα οδηγηθούμε στο ξεπούλημα της χώρας με μόνο το 24,1% να πιστεύει εναλλακτικά ότι θα επιτευχθεί ανασυγκρότηση της χώρας.

Άλλωστε, το 74,3% πιστεύει ότι και με τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης δεν θα αλλάξει τίποτα ή ότι η νέα κυβέρνηση θα τα πάει χειρότερα, με μόνο το 24,1% να ελπίζει ότι η νέα κυβέρνηση μπορεί να τα πάει καλύτερα, ενώ το 74,2% επίσης δεν πιστεύει ότι ο Γ. Παπανδρέου αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία στις επόμενες εκλογές με μόλις το 23,6% να απαντά το αντίθετο. Είναι προφανές δηλαδή ότι 3 στους 4 πολίτες δεν ελπίζουν πλέον τίποτα από το ΠΑΣΟΚ με χαρακτηριστικό ότι στη συντριπτική αυτή πλειοψηφία περιλαμβάνονται και οι μισοί σχεδόν από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες εκλογές.

Σε αντιδιαστολή, η κοινωνία δείχνει ότι έχει αρχίσει να εμπιστεύεται τον Αντώνη Σαμαρά θεωρώντας ότι πρέπει να μείνει σταθερός στην αντιμνημονιακή πολιτική του (61,2%) και να αντισταθεί στις πιέσεις των Ευρωπαίων (62%), δίνοντας του παράλληλα και το προβάδισμα ως καταλληλότερου πρωθυπουργού (31,5% έναντι 30,5% του Γ. Παπανδρέου). Το κυριότερο όμως είναι ότι, με αυτά τα δεδομένα ανατροπής των στοιχείων, η πλειοψηφία του 50,1% απαντά πρώτη φορά ότι θα ήταν καλύτερα το ΠΑΣΟΚ να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, έναντι του 37,9% που θεωρεί ότι πρέπει να συνεχίσει τη διακυβέρνηση (το 12% δεν απάντησε).

Έτσι, η ΝΔ συγκεντρώνει πλειοψηφία του 54,8% και στο ερώτημα της παράστασης νίκης έναντι 37,9% που συγκεντρώνει το ΠΑΣΟΚ, έχοντας προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου με 24,4% από 23,6% στην έρευνα της ίδιας εταιρείας τον προηγούμενο μήνα, έναντι 23,1% που συγκεντρώνει το ΠΑΣΟΚ από 24,5% τον προηγούμενο μήνα. Σημειώνεται, η πολύ χαμηλή συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ (μόλις 48,5%) με εντυπωσιακή μετακίνηση κατά 8% στη ΝΔ. Στο ΚΚΕ αναλογεί 7,8% από 7,5%, στο ΛΑΟΣ 4,8% από 5,4% και ακολουθούν, ΣΥΡΙΖΑ 3,4%, Οικολόγοι-Πράσινοι 3,3%, Δημοκρατική Συμμαχία 2,4%, Δημοκρατική Αριστερά 2,3%, Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών 2,2% και τα άλλα κόμματα συνολικά 2,7%.


Αντώνης Σπηλιώτης
Πρόεδρος ΝΟ.Δ.Ε. Ν.Δ. Ν. Κορινθίας