23/9/11

Απαίτηση της κοινωνίας: Πως και γιατί οδηγηθήκαμε στο Μνημόνιο!

Η καταιγίδα των νέων μέτρων, που θα πλήξουν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και θα βυθίσουν βαθύτερα στην ύφεση την οικονομία, αποδεικνύει περίτρανα την παταγώδη αποτυχία της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόστηκε ως σήμερα, παράλληλα με την παροιμιώδη ανικανότητα αυτής της κυβέρνησης να διαχειριστεί την κρίση.

Άμεση συνέπεια αυτής της πολιτικής είναι η επιδεινούμενη κατάθλιψη των πολιτών που εξελίσσεται σε αυξανόμενη οργή.

Η αναζήτηση των ευθυνών για την τραγική κατάληξη που βιώνουμε όλοι ανεξαιρέτως με τρόπο δραματικό είναι πρώτιστο καθήκον για το πολιτικό σύστημα. Η απαίτηση της κοινωνίας να αποκαλυφθεί η αλήθεια για τις ευθύνες που μας οδήγησαν ως εδώ είναι και δικαιολογημένη και ορθή.

Ιδιαίτερα, μετά τις πρόσφατες σοβαρότατες αποκαλύψεις για το «μαγείρεμα» του ελλείμματος του 2009, από στελέχη της ανεξάρτητης αρχής της ΕΛΣΤΑΤ, από ανθρώπους που η ίδια η κυβέρνηση είχε επιλέξει, η κοινή γνώμη κυριολεκτικά «βράζει». Η υποψία ότι, για οποιουσδήποτε λόγους, παραδοθήκαμε στο Μνημόνιο και σε ό,τι επακολούθησε πυροδοτεί περαιτέρω την ήδη μεγάλη αγανάκτηση.

Για τη Νέα Δημοκρατία η αποκάλυψη της αλήθειας για το «φούσκωμα» του ελλείμματος και η διερεύνηση των αιτιών και των ευθυνών, αν και όπου υπάρχουν, είναι πρώτιστο πολιτικό καθήκον.

Χωρίς καμία διάθεση ρεβανσισμού, όπως διαδίδεται από το πανικόβλητο ΠΑΣΟΚ -ρεβανσισμός που εξάλλου σε καμία περίπτωση δεν εκδηλώθηκε από τη Νέα Δημοκρατία και στο παρελθόν-, είμαστε υποχρεωμένοι να ερευνήσουμε την αλήθεια, μέχρι τέλους.

Άλλωστε, τα κρίσιμα ερωτήματα και οι απορίες για τη στάση της κυβέρνησης το τελευταίο τρίμηνο του 2009 είχαν τεθεί από πολύ νωρίς. Ρωτούσαμε την κυβέρνηση, χωρίς ποτέ να λάβουμε απάντηση, μεταξύ άλλων, για ποιο λόγο:

  • Αδρανούσε να πάρει την οποιαδήποτε πρωτοβουλία που θα απέτρεπε τα χειρότερα, και θα έδινε αναπτυξιακή ανάσα που χρειαζόταν η χώρα;
  • Κώφευε στις προτροπές της Νέας Δημοκρατίας για μέτρα αναγκαία για να ξεφύγουμε από τον κλοιό που περιέσφιγγε την ελληνική οικονομία;
  • Αμέλησε , κατά περίεργο τρόπο, να δανειστεί από τις αγορές, όταν ήταν ακόμη δυνατός αυτός ο δανεισμός; Τα spreads -θυμίζουμε ακόμη μια φορά για όσους επιμένουν να το ξεχνούν- όταν ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ την εξουσία ήταν στις 130 μονάδες.
  • Ο κ. Παπακωνσταντίνου έσπευσε ήδη από τις 19-20 Οκτωβρίου 2009, δύο μόλις εβδομάδες μετά τις εκλογές, να ανακοινώσει στα ευρωπαϊκά όργανα το διπλασιασμό του ελλείμματος;
  • Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός των οικονομικών με κάθε ευκαιρία αμαύρωναν την εικόνα της χώρας και της οικονομίας στο εξωτερικό, «βάζοντας βούτυρο στο ψωμί» των κερδοσκόπων;
  • Πάγωσε ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός του δημοσίου καθώς το τελευταίο τρίμηνο 2009 πραγματοποιήθηκε το 63,4% της συνολικής υστέρησης δημοσίων εσόδων για ολόκληρο το δωδεκάμηνο; Η υστέρηση των εσόδων – από 3,2% το διάστημα Ιανουαρίου–Σεπτεμβρίου εκτινάχθηκε στο 13,3% το τελευταίο τρίμηνο.
  • Μετέθεσε πληρωμές του 2010 στο 2009 -με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τις πληρωμές των χρεών στα νοσοκομεία- και εισπράξεις του 2009 στο 2010;
  • Δαπάνησε , το τελευταίο τρίμηνο του 2009, μισό δισ. ευρώ για την πρώτη δόση του επιδόματος αλληλεγγύης;

Η αποκάλυψη της αλήθειας είναι χρέος προς τους πολίτες, που βιώνουν αυτή την οδυνηρή πραγματικότητα.

Ο Αντώνης Σαμαράς ήδη από τις 23.09.2010 είχε ξεκαθαρίσει ότι η κυβέρνηση «νομίζει ότι κρατά τη ΝΔ σε ομηρία. Ας κάνει όσες Εξεταστικές θέλει. Εμείς θα κάνουμε μόνο μία, για το πώς φτάσαμε στο μηχανισμό στήριξης και στο Μνημόνιο».



Αντώνης Σπηλιώτης
Πρόεδρος ΝΟ.Δ.Ε. Ν.Δ. Ν. Κορινθίας