15/11/11

Η Νέα Δημοκρατία στο Επίκεντρο των Εξελίξεων: Οι Πολίτες Εγκρίνουν τη Στάση του Αντώνη Σαμαρά

Θετικά υποδέχεται η ελληνική κοινή γνώμη τον σχηματισμό της μεταβατικής κυβέρνησης Παπαδήμου, εγκρίνοντας τη στάση του Αντώνη Σαμαρά που συνέβαλε, μιλώντας πρώτος στις κρίσιμες ημέρες των διεργασιών που προηγήθηκαν, για την αναγκαιότητα ενός τέτοιου κυβερνητικού σχήματος που θα οδηγήσει τη χώρα με ασφάλεια στην ημέρα των εκλογών. Οι πολίτες καταδικάζουν αντίθετα τον Γιώργο Παπανδρέου πιστεύοντας ότι θα πρέπει να παραιτηθεί και από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ το οποίο καταρρέει στις εκτιμήσεις ψήφου κάτω από το 20%, ενώ η ΝΔ αποτελεί πλέον τη μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να εξασφαλίσει μία σταθερή κυβέρνηση για τη χώρα προηγούμενη με διαφορά έως και 15 μονάδων του ΠΑΣΟΚ.

Αυτά είναι τα κύρια ευρήματα που προκύπτουν από τις έρευνες που δημοσιεύονται την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011 στις εφημερίδες Καθημερινή ( Public Issue , με δύο στάδια δειγματοληψίας στις 3-4/11 και 7-10/11), Real News ( MRB , δειγματοληψία 10-11/11), Το Βήμα (Κάπα- Research , δειγματοληψία 11/11) και Έθνος ( Marc , δειγματοληψία 10-11/11). Συγκεκριμένα:

Ο σχηματισμός της μεταβατικής κυβέρνησης αξιολογείται θετικά από το 79,1% των πολιτών σύμφωνα με την Marc , το 78% σύμφωνα με την Κάπα- Research , το 75% σύμφωνα με την MRB και το 60% σύμφωνα με την Public Issue , ενώ παράλληλα, η στάση του Αντώνη Σαμαρά να συμβάλει στον σχηματισμό αυτής της κυβέρνησης επικροτείται από το 77,3% των πολιτών στην έρευνα της Marc και το 70% στην έρευνα της Public Issue , με χαρακτηριστικό, όπως προκύπτει στην έρευνα της Marc , ότι ο αρχηγός της ΝΔ αξιολογείται συγκριτικά ότι κράτησε την πιο υπεύθυνη στάση από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.

Ταυτόχρονα, το 66,8% πιστεύει ότι ο Γ. Παπανδρέου θα πρέπει να παραιτηθεί και από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ (58,3% στους ψηφοφόρους ΠΑΣΟΚ) την ώρα που η εκλογική επιρροή του ΠΑΣΟΚ καταρρέει κάτω από το 20% και εκτιμάται στο 19,5% από την Public Issue και στο 18,1% από την MRB . Η ΝΔ αντίθετα, εκτιμάται σήμερα ότι μπορεί να εξασφαλίσει το 33,1% σύμφωνα με την MRB και το 28,5% σύμφωνα με την Public Issue , διαθέτοντας υπεροχή έναντι του ΠΑΣΟΚ 15 και 9 μονάδων αντίστοιχα. Στην εκτίμηση εδρών μάλιστα που δημοσιεύει η εταιρεία MRB φαίνεται ότι η ΝΔ θα μπορούσε να διαθέτει στην επόμενη Βουλή 140 έδρες έναντι μόλις 49 του ΠΑΣΟΚ.

Χωρίς να αγνοείται ότι οι αποτυπώσεις αυτές προκύπτουν στις συνθήκες πολυήμερης αναμονής που με ευθύνη του ΠΑΣΟΚ εξόργισαν τον κόσμο, είναι βέβαιο, πρώτον, ότι το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών δεν έχει κριθεί ακόμα και δεύτερο, ότι η ΝΔ αποτελεί τη μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να εξασφαλίσει σταθερή κυβέρνηση για τη χώρα. Αυτό όμως που προέχει σήμερα είναι η σωτηρία της χώρας από το πλήρες αδιέξοδο που μας οδήγησε η πολιτική των δύο τελευταίων χρόνων. Όταν σε λίγους μήνες έρθει η ώρα των εκλογών, τα κόμματα θα κριθούν από την υπεύθυνη στάση τους, αλλά και την καθαρή εικόνα των πολιτικών θέσεων και προτάσεων τους. Η ΝΔ δικαιωμένη, τόσο για τις πολιτικές της θέσεις, όσο για τη στάση της απέναντι στα σημερινά αδιέξοδα, προσβλέπει με αισιοδοξία την ετυμηγορία των πολιτών.


Αντώνης Σπηλιώτης
Πρόεδρος ΝΟ.Δ.Ε. Ν.Δ. Ν. Κορινθίας