12/12/11

Αυξάνεται η Εμπιστοσύνη στον Αντώνη Σαμαρά

Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τη δημοσκόπηση της εταιρείας GPO (MEGA, 5/12) είναι σαφή και ξεκάθαρα.
Οι πολίτες:
  • αντιλαμβάνονται ως απολύτως αποτυχημένη την πολιτική του Μνημονίου και καταδικάζουν τη διετή διαχείριση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ,

  • πιστεύουν ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει με κάθε θυσία στη ζώνη του ευρώ,

  • εγκρίνουν τις επιλογές και τη στάση της ΝΔ να συμβάλει στο σχηματισμό της μεταβατικής κυβέρνησης,

  • προσβλέπουν, με αυξημένα ποσοστά, στο πρόσωπο του Αντώνη Σαμαρά τον αυριανό Πρωθυπουργό.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το 89,2% απαντά ευθέως ότι το Μνημόνιο απέτυχε. Επιπλέον, το 51,4% θεωρεί ότι ήταν λάθος εξ’ αρχής η συνταγή της πολιτικής που ακολουθήθηκε, δικαιώνοντας τη σταθερή θέση του Αντώνη Σαμαρά και της ΝΔ από την πρώτη στιγμή που το συγκεκριμένο μίγμα οικονομικής πολιτικής ήρθε προς ψήφιση στη Βουλή.

Στο ερώτημα του καταλληλότερου πρωθυπουργού το ποσοστό που επιλέγει τον Αντώνη Σαμαρά αυξάνεται στο 29,2% έναντι 22,5% στην προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας τον Σεπτέμβριο με το ποσοστό που επιλέγει τον Γ. Παπανδρέου να παραμένει καθηλωμένο στο 16%.

Το μόνο που εγκρίνουν οι πολίτες από τον Γιώργο Παπανδρέου και μάλιστα με το συντριπτικό 83,7%, είναι η απόφασή του να παραιτηθεί από πρωθυπουργός, ενώ η απόφαση του Α. Σαμαρά να υποστηρίξει το σχηματισμό της μεταβατικής κυβέρνησης Παπαδήμου βρίσκει σύμφωνο το 62%, με δεδομένο άλλωστε το 76,7% που υποστηρίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει με κάθε θυσία στο ευρώ.

Με αυτά τα δεδομένα, η ΝΔ εξακολουθεί να διατηρεί προβάδισμα πάνω από 6 μονάδες στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώνοντας 21,5% έναντι 15,3% που αναλογεί στο ΠΑΣΟΚ. Ακολουθούν, ΚΚΕ 10%, ΛΑΟΣ 7,1%, Δημοκρατική Αριστερά 6,3%, ΣΥΡΙΖΑ 6,1% και οριακά στο πλαφόν εισόδου στη Βουλή οι Οικολόγοι-Πράσινοι με 3%. Η Δημοκρατική Συμμαχία συγκεντρώνει 2,3% και το Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών 0,8%, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα και η απροσδιόριστη στάση καταγράφουν συνολικά 27,6%.


Αντώνης Σπηλιώτης
Πρόεδρος ΝΟ.Δ.Ε. Ν.Δ. Ν. Κορινθίας