30/8/10

Χαμένη η πολυαναμενόμενη αναπτυξιακή προοπτική

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, εγκαίρως, προειδοποίησε την κυβέρνηση για τα δραματικά αδιέξοδα του μνημονίου και πρότεινε παράλληλα συγκεκριμένες λύσεις εξόδου από την κρίση και απεμπλοκής από το Μνημόνιο.

Τα ίδια λένε σήμερα και όλοι οι εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων με πιο πρόσφατη τη παρέμβαση του Προέδρου του ΕΒΕΑ.

Οι φορείς, ο ένας μετά τον άλλον, εκδηλώνουν την αντίθεσή τους στην ακολουθούμενη πολιτική. Όπως η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου που καταλογίζει στο μνημόνιο επτά λάθη. Ανάμεσα στα οποία είναι «οι βίαιες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και στο συνταξιοδοτικό με αντικοινωνική επίθεση στους συνταξιούχους και οι λανθασμένες προβλέψεις και οι συνεχείς αναθεωρήσεις των εκτιμήσεων για το ποσοστό της ύφεσης και τον πληθωρισμό».

Όπως, όμως, μας καθησυχάζει ο κ. πρωθυπουργός «είμαστε ακόμη στην αρχή…».

Αν και είναι δύσκολο να αντιληφθούμε το ακριβές σχέδιο του κ. Παπανδρέου ήδη πληροφορηθήκαμε ότι μετά το επικαιροποιημένο μνημόνιο έπονται πράγματι νέα μέτρα: αύξηση της φορολογίας, νέα περικοπή επιδομάτων, και εν γένει μέτρα που μας εγκλωβίζουν περαιτέρω στον φαύλο κύκλο της ύφεσης, που στραγγαλίζουν τα νοικοκυριά και αυξάνουν την ανεργία.

Όσο για την πολυαναμενόμενη αναπτυξιακή προοπτική είναι ακόμη χαμένη στις πρωθυπουργικές ανιχνεύσεις για την «παγκόσμια διακυβέρνηση» και στον επικείμενο ανασχηματισμό που βρίσκεται επί θύραις.


Αντώνης Σπηλιώτης
Πρόεδρος ΝΟ.Δ.Ε. Ν.Δ. Κορινθίας