4/10/10

Απαιτείται αλλαγή οικονομικής πολιτικής

Tα συμπεράσματα της Εξαμηνιαίας Έκθεσης “World Economic Outlook” του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου καταγράφουν τις δυσμενείς επιπτώσεις των προγραμμάτων λιτότητας, που εφαρμόζουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες στην οικονομική ανάπτυξη και στην απασχόληση.

Η Έκθεση καταλήγει με την επισήμανση ότι μία μείωση κατά 1% του ελλείμματος θα περιορίσει το ΑΕΠ της χώρας κατά 0,5% και θα αυξήσει την ανεργία κατά 0,33% σε διάστημα δύο ετών.

Αντιλαμβάνεται, συνεπώς, κανείς το εύρος και το βάθος των επιπτώσεων της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής στην ανάπτυξη και την απασχόληση, ιδίως για την Ελλάδα, όπου εφαρμόζονται μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής ύψους 9,3% του ΑΕΠ μόνο για εφέτος (και συνολικά 20% του ΑΕΠ την τετραετία).

Προσαρμογής, η οποία λόγω του ύψους και του μίγματός της, παρουσιάζει ήδη, από το πρώτο πεντάμηνο υλοποίησης του “Μνημονίου”, σημαντικές αποκλίσεις από τους στόχους της (πληθωρισμός, ανεργία, έσοδα κ.α.).

Για το λόγο αυτό, η Κυβέρνηση καταφεύγει σε λογιστικές ακροβασίες που επιτείνουν την ύφεση, όπως είναι η δραματική συρρίκνωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Όμως, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η μείωση του Προγράμματος κατά 33% το πρώτο οκτάμηνο του έτους έχει ως συνέπεια τη μείωση του ΑΕΠ κατά 1,2 εκατοστιαίες μονάδες.

Απαιτείται, συνεπώς, αλλαγή οικονομικής πολιτικής.

Με την προώθηση πολιτικών που επιτυγχάνουν το συγκερασμό της δημοσιονομικής προσαρμογής και της ανάταξης, αρχικά, και της ανάπτυξης, μεταγενέστερα, της Οικονομίας.

Την ώρα που άλλες χώρες παλεύουν να αποφύγουν τη μέγγενη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η κυβέρνηση της Ελλάδας, η κυβέρνηση των "προθύμων" βάζει τη χώρα όλο και πιο βαθιά στην ύφεση και την εξάρτηση.

Η Ιρλανδία ανακοίνωσε ότι το έλλειμμά της θα εκτιναχθεί στο 32% του ΑΕΠ το 2010.

Η Ιρλανδία, όμως, σε αντίθεση με ό,τι έκανε η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, επέτυχε να καλύψει εγκαίρως και με σχετικά χαμηλό κόστος τις δανειακές της ανάγκες μέχρι τα μέσα του 2011.

Ενώ η χώρα μας, αν και είχε τη δυνατότητα, απορρόφησε μόλις 14 δισ. ευρώ από τα 43 δισ. ευρώ που της προσφέρονταν σε εκδόσεις χρέους στις αρχές του έτους.

Η Ιρλανδία δίνει αγώνα για να μην προσφύγει στο Μηχανισμό Στήριξης.

Εμείς, με τις πράξεις και παραλείψεις της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, προκαλέσαμε την προσφυγή.

Δική της αποκλειστικά η επιλογή, δική της και η ευθύνη.


Αντώνης Σπηλιώτης
Πρόεδρος ΝΟ.Δ.Ε. Ν.Δ. Κορινθίας