19/10/10

Αποδοκιμασία της κυβέρνησης, με διαρκή μείωση της ψαλίδας

Σε ένα κλίμα απογοήτευσης, ανασφάλειας και θυμού που νοιώθουν καθολικά σχεδόν οι πολίτες (81,6%), αλλά και με τη συντριπτική πλειοψηφία του 71% να θεωρεί ότι «υπήρχε τρόπος να αποφύγουμε την προσφυγή στο μνημόνιο», οι έρευνες που δημοσιεύθηκαν την Κυριακή 17 Οκτωβρίου επισημαίνουν επιπλέον χαρακτηριστικά μία διαρκή μείωση της ψαλίδας ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου.

Παράλληλα, το επίσης συντριπτικό 78,8% θεωρεί ότι ήταν λάθος του πρωθυπουργού να δηλώνει στο εξωτερικό ότι «κυβερνά μία διεφθαρμένη χώρα».

Σύμφωνα με την έρευνα της RASS (Το Παρόν 17/10) στο ερώτημα, πως αισθάνεται ο κόσμος ένα χρόνο μετά την ανάληψη της εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ, οι απαντήσεις δεν αφήνουν καμία αμφιβολία. Το 32,6% απάντησε ότι αισθάνεται απογοήτευση, το 25,2% ανασφάλεια και το 23,8% θυμό. Συνολικά δηλαδή το 81,6% διακατέχεται από αρνητικά έως πολύ αρνητικά συναισθήματα για την κυβέρνηση, με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ότι τις ίδιες απαντήσεις δίνουν και οι 2 στους 3 ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ (64,6%). Από την άλλη, σύμφωνα με την έρευνα της Pulse (Τύπος της Κυριακής, 17/10) το 71% απαντά ευθέως ότι «υπήρχε τρόπος να αποφύγει η χώρα την προσφυγή στην τρόικα», έναντι μόνο του 27% που πιστεύει ότι «δεν υπήρχε».

Δυσμενής όμως για την κυβέρνηση είναι και ο απολογισμός που προκύπτει σχετικά με το πρόσφατο θέμα των δηλώσεων του ίδιου του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου ότι «κυβερνά μία διεφθαρμένη χώρα» που απασχόλησε έντονα την επικαιρότητα. Σύμφωνα με την έρευνα της RASS, το 53% θεωρεί ότι η δήλωση αυτή «έβλαψε τη χώρα» και το 78,8% ότι σε κάθε περίπτωση είναι «λάθος να γίνονται τέτοιες δηλώσεις από τον Έλληνα πρωθυπουργό στο εξωτερικό». Παράλληλα, σύμφωνα με την έρευνα της Pulse, το 54% πιστεύει ότι έτσι ή αλλιώς η κυβέρνηση δεν καταβάλει καμία αποδοτική προσπάθεια για τον περιορισμό της διαφθοράς, έναντι μόλις του 21% που διακρίνει τέτοιου είδους αποδοτικές ενέργειες.

Με αυτά τα δεδομένα είναι πλέον σαφής η διαρκής τάση μείωσης της ψαλίδας που σημειώνεται στο ερώτημα της πρόθεσης ψήφου. Σύμφωνα και με τις δύο εταιρείες, ενώ στις αρχές του χρόνου πριν από την προσφυγή της Ελλάδας στο μνημόνιο με την τρόικα, σημειωνόταν διψήφια διαφορά, σήμερα η ψαλίδα περιορίζεται στο μισό εκείνης της διαφοράς, με συνεχή μάλιστα τάση διαρκούς μείωσης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα της RASS, η διαφορά μετρήθηκε σήμερα στο 5,2% (ΠΑΣΟΚ 26,5% και ΝΔ 21,3%) έναντι 5,8% τον προηγούμενο μήνα, ενώ και στην έρευνα της Pulse η διαφορά είναι σήμερα 6% (ΠΑΣΟΚ 27% και ΝΔ 21%) έναντι 7% τον προηγούμενο μήνα.


Αντώνης Σπηλιώτης
Πρόεδρος ΝΟ.Δ.Ε. Ν.Δ. Κορινθίας