11/11/10

Ενδοκυβερνητικές αναταράξεις

Παρά τις απέλπιδες προσπάθειες του πρωθυπουργού να «αγνοήσει» το μήνυμα του α΄ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, η ισχύς του προκαλεί ήδη τσουνάμι ενδοκυβερνητικών αναταράξεων.

Ο ένας μετά τον άλλον, υπουργοί και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, διαφοροποιούνται δημόσια από την επίσημη γραμμή:

  • Ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χ. Καστανίδης ζήτησε επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου, λέγοντας ότι «όσο πιέζουμε σε επιπλέον εισπρακτικά μέτρα και είμαστε στο φαύλο κύκλο της ύφεσης τόσο λιγότερα έσοδα θα έχουμε».
  • Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κα Λ. Κατσέλη έφτασε στο σημείο να μιλήσει «για γκάφα σχετικά με την περαίωση» αλλά και για την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του Μνημονίου.
  • Ο υπουργός Υγείας κ. Α. Λοβέρδος παραπονέθηκε ότι δεν ενημερώθηκε για το δίλημμα που επρόκειτο να θέσει ο πρωθυπουργός.
  • Ο αν. υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Π. Μπεγλίτης μίλησε για την ανάγκη αλλαγής στρατηγικής της κυβέρνησης.
  • Ο κ. Απ. Κακλαμάνης ζήτησε «υπουργό για τα έσοδα και λιγότερες τυμπανοκρουσίες».
  • Ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δ. Ρέππας, «αδειάζοντας» τον κ. Πεταλωτή που εξέφρασε την ικανοποίηση της κυβέρνησης για τα αποτελέσματα του α΄ γύρου, αναρωτήθηκε «τί ικανοποίηση να έχουμε;».

Η οξεία κριτική που ασκείται από υπουργούς και στελέχη του ΠΑΣΟΚ αποδεικνύει:

  • την αναγνώριση, και δημοσίως, ότι το μείγμα μέτρων και η εφαρμογή των όρων του Μνημονίου δεν οδηγούν τη χώρα στην έξοδο από την κρίση,
  • την παραδοχή, μετά το μήνυμα που έστειλαν οι κάλπες, ότι η ελληνική κοινωνία στη συντριπτική της πλειοψηφία απορρίπτει την πολιτική της κυβέρνησης,
  • την σοβαρή αμφισβήτηση του ηγετικού επιτελείου της κυβέρνησης και ιδιαίτερα του υπουργού Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου από υπουργούς και κομματικά στελέχη.

Ομολογία αποτυχίας από τον κ. Παπακωνσταντίνου

Άλλωστε ο ίδιος κ. Παπακωνσταντίνου επιβεβαίωσε, αυτό που η Νέα Δημοκρατία τονίζει από καιρό: ο ίδιος και η κυβέρνηση φέρουν τεράστιες ευθύνες για το ότι οδηγηθήκαμε στο Μνημόνιο. Όπως χαρακτηριστικά είπε στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Λονδίνου : "Από την εμπειρία μου στη διαχείριση της οικονομικής αυτής κρίσης άντλησα τρία μαθήματα, τα οποία έχουν να κάνουν όχι μόνο με την Ελλάδα αλλά και με την Ευρώπη. Μάθημα πρώτον: Τα πράγματα έχουν την τάση να σε προλαβαίνουν αν δεν ενεργείς έγκαιρα. Αν καθυστερείς για μεγάλο χρονικό διάστημα, σταδιακά οι διαλυμένοι θεσμοί σου και τα δημοσιονομικά σου προβλήματα θα σε προλάβουν. Μάθημα δεύτερον: Ο χρόνος στοιχίζει χρήματα. Εάν είχαμε ενεργήσει νωρίτερα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα πράγματα θα ήταν πιο εύκολα. Όσο περισσότερο καθυστερείς τόσο ανεβαίνει το κόστος. Μάθημα τρίτον: Να μην αντιμετωπίζεις την κρίση με προσωρινά μέτρα, αλλά να θεραπεύεις τη βάση του προβλήματος. ». Αν αυτό δεν συνιστά ομολογία ολοκληρωτικής αποτυχίας, τότε τί είναι;

Ίσως γι’ αυτό άρχισαν πάλι οι διαρροές για ανασχηματισμό, 2 μήνες (!) μετά τον προηγούμενο και οι ενστάσεις για το ζήτημα του συντονισμού, τη διγλωσσία και τις αντιφάσεις.

Οι πολίτες στο β΄γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών θα έχουν την ευκαιρία να στείλουν ακόμη πιο ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση. Για να μην δοθεί η παραμικρή δικαιολογία να διαστρεβλώσουν την απάντηση της κοινωνίας σε όσα συμβαίνουν.

Η Νέα Δημοκρατία, χωρίς να θριαμβολογεί, με μεγαλύτερη αισιοδοξία που της δίνουν τα εκλογικά αποτελέσματα θα συνεχίσει στο δρόμο που με συνέπεια ακολουθεί για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις να αλλάξει πορεία ο τόπος.



Αντώνης Σπηλιώτης
Πρόεδρος ΝΟ.Δ.Ε. Ν.Δ. Κορινθίας