28/6/10

Ομιλία του Γραμματέα Σχέσεων Κοινωνίας – Κόμματος της Ν.Δ. κ. Δ. Καραχάλιου στο 8ο Εθνικό Τακτικό Συνέδριο του κόμματος - 26/6/10

Φίλες και φίλοι,

Η Γραμματεία Σχέσεων Κοινωνίας Κόμματος, υλοποιεί τη δέσμευση του Προέδρου μας Αντώνη Σαμαρά, για ένα Κόμμα με ανοιχτές τις πόρτες στην κοινωνία.

Όπως χαρακτηριστικά έχει πει ο Πρόεδρος, θέλουμε ο σφυγμός της κοινωνίας να χτυπά στις φλέβες της ηγεσίας και του Κόμματος.

Με την εμπειρία των έξι μηνών λειτουργίας της Γραμματείας, και έχοντας δεχθεί πάνω από 40.000 μηνύματα, μέσα από το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, τηλεφωνήματα, επιστολογραφία και προσωπική επαφή με τους φίλους της Νέας Δημοκρατίας, έχουμε σήμερα τη δυνατότητα να παρουσιάσουμε κάποια συμπεράσματα από τις προσδοκίες, από τις απαιτήσεις των Νεοδημοκρατών, από το Κόμμα μας.

Έχουμε και λέμε, λοιπόν.

Πρώτον: Ο Νεοδημοκράτης επιθυμεί την επανάκτηση του ηθικού πλεονεκτήματος της Νέας Δημοκρατίας. Οι οπαδοί μας αισθάνονται προδομένοι από κάποιους που υποσχέθηκαν να πατάξουν τη διαφθορά, την αναξιοκρατία, τη φαυλότητα και την αλαζονεία και κατέληξαν θλιβεροί μιμητές του πασοκικού ήθους και ύφους της εξουσίας.

Αισθάνονται προδομένοι από κάποιους άλλοτε συμμαχητές μας, που αιχμαλωτίστηκαν πολύ γρήγορα και απελπιστικά εύκολα από τη σαγήνη των υπουργικών τους θώκων και κράτησαν πεισματικά κλειστά τις πόρτες τους στον απλό Έλληνα πολίτη και ακόμα πιο κλειστά τα αυτιά τους στα αμέτρητα μηνύματα αγωνίας, ανησυχίας και απόγνωσης της λαϊκής μας βάσης.

Τώρα, λοιπόν, και κάτω από την ηγεσία του Αντώνη Σαμαρά, απαιτούν να διαμηνύσουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι η ηθική εξαχρείωση και η εξουσιαστική αναλγησία του ΠΑ.ΣΟ.Κ., που καθιέρωσε πρότυπα πολιτικής συμπεριφοράς τέτοια που δεν μπορεί να τύχουν την δικής μας ανοχής, απλά και μόνο επειδή κάποιοι δικοί μας ζήλεψαν την δόξα του σοσιαλιστικού κινήματος, δεν μπορούν πλέον να γίνουν ανεκτά.

Απαιτούν να ξαναγυρίσουμε στα ιδανικά μας και στις αξίες μας, υψώνοντας την σημαία της ηθικής ως πρωταρχικής και απαράβατης προϋπόθεσης για τη συμμετοχή στα κοινά.

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές, που έρχονται, θα πρέπει να αποδείξουν στην πράξη την απόφασή μας να αποκαταστήσουμε τη Νέα Δημοκρατία ως Κόμμα των αξιών και των αξίων.

Δεύτερον: Ο Νεοδημοκράτης απαιτεί την επιστροφή της ιδεολογίας στο οπλοστάσιο του πολιτικού μας λόγου. Οι οπαδοί μας αισθάνονται κουρασμένοι και αδύναμοι εξαιτίας του ιδεολογικού αφοπλισμού της Παράταξης μέχρι χθες.

Αισθάνονται επιτακτική την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε δυναμικά, αποφασιστικά και ανυποχώρητα την προπαγάνδα της αριστεράς, η οποία -παρά τη συντριβή των κοσμο-ειδώλων της- πέτυχε, χάρη και στη δική μας ανοχή, να κυριαρχήσει ιδεολογικά και να διαστρεβλώνει συστηματικά και μεθοδικά τις δικές μας αρχές και αξίες.

Αυτή η ιδεολογική υποχώρηση παίρνει τέλος. Το ακούσατε προχθές από τον Πρόεδρο. Αποτελεί την πρώτη δέσμευσή του προς την κοινωνική βάση της Νέας Δημοκρατίας, που ήδη παίρνει σάρκα και οστά.

Από εδώ και μπρος θα αγωνιζόμαστε να καταστήσουμε κτήμα της Ελληνικής κοινωνίας τον Κοινωνικό Φιλελευθερισμό. Αγωνιζόμαστε για να πείσουμε την Ελληνική κοινωνία ότι η ισότητα των ευκαιριών, η εμπιστοσύνη στις δημιουργικές δυνάμεις του ατόμου, η διαρκής μέριμνα για τους οικονομικά ασθενέστερους, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας με στόχο την ευημερία των πολλών, απορρέουν από τη βαθιά πίστη μας στον άνθρωπο και τον απόλυτο σεβασμό της ελευθερίας του και της αξιοπρέπειάς του.

Αγωνιζόμαστε, ακόμη, για να ξαναβρούμε την αυτοπεποίθηση, που προσφέρει η πατριωτική συνείδηση, η συναίσθηση της προσφοράς προς την Ελληνική κοινωνία και η επίγνωση του χρέους προς τη νεολαία μας.

Τρίτον: Ο Νεοδημοκράτης αγωνιά για την προστασία των εθνικών μας δικαίων και για την προάσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας.

Οι οπαδοί μας αντιδρούν έντονα στην οποιαδήποτε προοπτική εύκολης τακτοποίησης των εθνικών μας θεμάτων. Οργίζονται με την κλειστή διπλωματία που εφαρμόζει η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Και αγανακτούν με τις συνεχείς προκλήσεις και την εθνικιστική προπαγάνδα των γειτόνων μας.

Αρνούνται λύσεις τύπου Σχεδίου Ανάν. Και ανησυχούν, καθώς βλέπουν ότι οι πρόσφατες επιτυχίες των κυβερνήσεων του Κώστα Καραμανλή στα ενεργειακά θέματα και στη διεύρυνση της διεθνούς συνεργασίας της χώρας, αποδυναμώνονται, εξαιτίας της ανερμάτιστης εξωτερικής πολιτικής του Γιώργου Παπανδρέου.

Ο Αντώνης Σαμαράς ανταποκρίνεται πλήρως σε αυτές τις εθνικές ανησυχίες των οπαδών μας. Και για αυτό θα αγωνιστούμε μαζί για την ανασύνταξη του εθνικού μας δυναμικού, εντός και εκτός Ελλάδας και για τη διαφύλαξη των δικαίων του Ελληνισμού.

Τέταρτον: Ο Νεοδημοκράτης απαιτεί συνέπεια λόγων και έργων. Οι οπαδοί μας ένιωσαν πικρία, απόγνωση, αγανάκτηση για την εγκατάλειψη προεκλογικών υποσχέσεων και διακηρύξεων που έδωσαν την ευκαιρία στο ΠΑ.ΣΟ.Κ., αντί να απολογείται για τις δικές του παραλείψεις και τη δική του κυβερνητική αβελτηρία, να κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία. Και με την πρόθυμη συνδρομή του ραδιοτηλεοπτικού κατεστημένου να της καταλογίζει ευθύνες και ανεπάρκειες πολύ πέρα από τις πραγματικές.

Οι Νεοδημοκράτες οραματίζονται μία μελλοντική Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία -με όπλο την ιδεολογία της- θα κάνει πράξη τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και θα υλοποιήσει το όραμα του Προέδρου μας για τη Νέα Μεταπολίτευση.

Πέμπτον: Ο Νεοδημοκράτης θέλει το Κόμμα, την ηγεσία και τα στελέχη του καθημερινά δίπλα του, στο πλευρό του. Οι οπαδοί μας έχουν τελειώσει βαθιά μέσα στη συνείδησή τους με εκείνους που πλήγωσαν την Παράταξη, με εκείνους που δεν σεβάστηκαν την ψήφο τους, με εκείνους που δεν τίμησαν το λειτούργημά τους και με εκείνους που ξέχασαν τις προσδοκίες τους.

Θέλουν την καινούρια Νέα Δημοκρατία στελεχωμένη, από τη βάση μέχρι την κορυφή, με ανθρώπους που έχουν ήθος, αφοσίωση και πίστη στα ιδανικά, στην πατρίδα και στο έθνος. Θέλουν ανθρώπους ανιδιοτελείς και όχι υπηρέτες συμφερόντων. Θέλουν ανθρώπους με αυτοθυσία, τόλμη και μαχητικότητα και όχι καιροσκόπους. Θέλουν να νιώσουν την παρουσία ηγεσίας βουλευτών και στελεχών κοντά στα προβλήματά τους και τις καθημερινές τους αγωνίες.

Για αυτό, ακριβώς, ο Πρόεδρός μας -όπως τόνισε στην χθεσινή του ομιλία- θα δώσει, αμέσως μετά την λήξη του Συνεδρίου μας, πρώτος το παράδειγμα της συστηματικής και συνεχούς επαφής με τη λαϊκή μας βάση σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Θέλουν, τέλος, οι οπαδοί μας την ΟΝΝΕΔ, τη νεολαία μας, αντάξια της παράδοσης που δημιουργήσαμε -ας μου επιτραπεί ο κομπασμός- εμείς οι παλαιότεροι, όταν αγωνιζόμασταν για ιδέες και για τα οράματα του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Ευάγγελου Αβέρωφ. Μακριά από προσωπικούς τυχοδιωκτισμούς και μικροκομματικές επιδιώξεις. Θέλουν την ΟΝΝΕΔ πρωτοπόρα και δυνατή. Δίπλα στο λαό. Σε όλους τους αγώνες, ιδεολογικούς, πολιτικούς και κοινωνικούς. Αληθινό υπόδειγμα ήθους και αφοσίωσης στην πατρίδα και το έθνος.

Αυτά είναι τα μηνύματα που φτάνουν στη Γραμματεία Σχέσεων Κοινωνίας Κόμματος. Είναι η έκφραση της αγωνίας και των προσδοκιών φίλων μας. Και φαντάζομαι και των δικών σας προσδοκιών. Ο Πρόεδρος, με τη χθεσινή ομιλία του, έδειξε ότι ο σφυγμός της κοινωνίας χτυπά στις φλέβες του κόμματος. Χτυπά στις φλέβες τις δικές του. Ας σταθούμε όλοι μαζί δίπλα του. Στη γιγαντιαία προσπάθεια για την Ελλάδα της Ελπίδας, για τη Νέα Μεταπολίτευση, για τη νέα Νέα Δημοκρατία.

Σας ευχαριστώ.