24/9/10

Αδιέξοδα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα

Ο απόηχος της εμφάνισης του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης συνεχίζει να δονεί την πολιτική σκηνή της χώρας.

Το επεξεργασμένο σχέδιο εξόδου από την κρίση που ανέλυσε, οι σαφείς απαντήσεις που έδωσε για τα βήματα αποδέσμευσης από τα ασφυκτικά πλαίσια του Μνημονίου, βρήκαν πλατιά ανταπόκριση στην ελληνική κοινωνία.

Και αυτό συνέβη μια εβδομάδα μετά την εμφάνιση του κ. Παπανδρέου, του οποίου κάθε θέση, κάθε απάντηση συνιστούσε διάψευση όσων δημαγωγικά υποσχόταν πριν από ένα έτος, αλλά και κάθε προσδοκίας για τα μεσαία και χαμηλά κοινωνικά στρώματα.

Οι πολίτες στο λόγο του Αντώνη Σαμαρά διείδαν την ελπίδα ενός εναλλακτικού δρόμου για την οικονομία. Κατανόησαν ότι τα δεσμά του Μνημονίου δεν είναι ο «μονόδρομος» που προβάλει εκβιαστικά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Η ύφεση, τα λουκέτα, η ανεργία, η γενικευμένη κατάθλιψη δεν είναι η μοίρα αυτού του λαού.

Η αρχική αμηχανία της κυβέρνησης, και μαζί της των κάθε λογής υπερασπιστών της άκριτης και καθολικής πολιτικής του Μνημονίου, υπήρξε εκκωφαντική.

Για να την ακολουθήσει η συνδυασμένη επικοινωνιακή αντεπίθεση παραπλάνησης της κοινής γνώμης.

Η κυβέρνηση, χαμένη ακόμη στην κατανομή των αρμοδιοτήτων και με έναν πρωθυπουργό μονίμως απόντα από την χώρα, αναζήτησε εναγωνίως το «πυροτέχνημα» του αποπροσανατολισμού.

Και θεώρησε ότι το βρήκε, σε συνεργασία με τον πολιτικό χώρο που έχει αναλάβει εργολαβικά αυτό το έργο, στην υπόθεση του Βατοπεδίου και στην κλήτευση του πρώην πρωθυπουργού.

Αντιλήφθησαν, όμως, ότι και αυτό δεν ήταν αρκετό για να «θολώσει» το τοπίο, που βαραίνει επικίνδυνα από τις αλλεπάλληλες διαψεύσεις των επιλογών της μνημονιακής πολιτικής και τη γενικευμένη αντίδραση.

Για το λόγο αυτό προσέτρεξαν γνωστοί οπαδοί ανάλογων πολιτικών απόψεων με αυτούς που ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση για να εκφράσουν δημόσια τη διαφωνία τους στις θέσεις Σαμαρά.

Η απέλπιδα προσπάθεια της κυβέρνησης να βρει στηρίγματα στην επίθεση κατά της διείσδυσης της πρότασης της Νέας Δημοκρατίας εκδηλώθηκε στην, πρωτότυπη στα πολιτικά χρονικά, δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, με αφορμή τη διαγραφή ενός ευρωβουλευτή της αντιπολίτευσης!

Είναι εύλογο ο φόβος που προκαλεί η διαμόρφωση μιας ευρείας κοινωνικής συμμαχίας ενάντια στην λαθεμένη και καταστροφική πολιτική του Μνημονίου να οδηγεί σε κινήσεις απελπισίας.

Η αποτυχία, όμως, των σπασμωδικών αντιδράσεων είναι προδιαγεγραμμένη.

Η επιβεβαίωση των θέσεων της Νέας Δημοκρατίας και του Αντώνη Σαμαρά θα ισχυροποιείται ολοένα και περισσότερα, προς θλίψη και απογοήτευση όσων προέβλεπαν το αντίθετο.



Αντώνης Σπηλιώτης
Πρόεδρος ΝΟ.Δ.Ε. Ν.Δ. Κορινθίας