23/12/11

Σταθερό διψήφιο προβάδισμα της ΝΔ

Ακόμα μία έρευνα, της εταιρείας Vprc (π. Επίκαιρα, 22/12), βεβαιώνει το σταθερά μεγάλο διψήφιο προβάδισμα της ΝΔ στις εκλογικές προτιμήσεις των ψηφοφόρων. Προβάδισμα που στη συγκεκριμένη έρευνα εκτιμάται στις 12,5 μονάδες διαφορά από το ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εκτίμηση εκλογικής επιρροής που κάνει η εταιρεία, η ΝΔ συγκεντρώνει 30,5%, ενώ το ΠΑΣΟΚ περιορίζεται στο 18%. Ακολουθούν, ΚΚΕ 13%, ΣΥΡΙΖΑ 11%, Δημοκρατική Αριστερά 8,5%, ΛΑΟΣ 7% και οι Οικολόγοι-Πράσινοι οριακά με 3%. Τα υπόλοιπα κόμματα (Δημοκρατική Συμμαχία, Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών κλπ.) που δεν ξεπερνούν το όριο του 3% για την είσοδο στη Βουλή συγκεντρώνουν αθροιστικά 9%, ενώ η εκπεφρασμένη βούληση για αποχή στις επόμενες εκλογές καταγράφεται στο 28%.

Η εκτίμηση αυτή, που αποδίδει πλέον σταθερά ένα πολύ μεγάλο προβάδισμα της ΝΔ έναντι όλων των άλλων κομμάτων, καταγράφεται σε ένα περιβάλλον εντεινόμενης και καθολικής σχεδόν ανησυχίας και ανασφάλειας των πολιτών, όπως διατυπώνεται από το 91% που απάντησαν ότι δεν νοιώθουν καμία σιγουριά για το μέλλον. Παράλληλα, 78% απάντησε ότι τα πράγματα πηγαίνουν σε λάθος κατεύθυνση, έναντι μόλις του 10% που απάντησε «σωστή κατεύθυνση», με πολύ χαρακτηριστική τη μεγάλη μεταστροφή που σημειώνεται σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα όπου οι αντίστοιχες απαντήσεις στο ίδιο ερώτημα της ίδιας εταιρείας ήταν 52% «λάθος κατεύθυνση» και 32% «σωστή κατεύθυνση».

Η εντεινόμενη ανασφάλεια των πολιτών αντικατοπτρίζεται άλλωστε και στη σημειούμενη ραγδαία απομείωση της εμπιστοσύνης στη μεταβατική κυβέρνηση Παπαδήμου η οποία περιορίζεται σήμερα στο 26%, με το 65% να απαντά ότι δεν την εμπιστεύεται, ενώ τον προηγούμενο μήνα ο βαθμός εμπιστοσύνης είχε μετρηθεί στο 48% με μόνο το 38% να εκφράζει την αντίθετη άποψη. Είναι προφανές ότι, καθώς ο καιρός περνάει, το μόνο που προσλαμβάνουν οι πολίτες είναι οι παλινωδίες των προβεβλημένων στελεχών του ΠΑΣΟΚ (που από τη μία μεριά μετέχουν στην κυβέρνηση και από την άλλη διαγκωνίζονται για την επόμενη μέρα του «κινήματος») σε συνδυασμό με τις διάφορες «φωνές» που θέτουν από την «πίσω πόρτα» θέμα επ’ αόριστον παραμονής της σημερινής κυβέρνησης. Ο περίγυρος αυτός οδηγεί εκ των πραγμάτων σε ανασφάλεια και απογοήτευση. Οι πολίτες αναμένουν από την, ειδικού σκοπού και περιορισμένου χρόνου, σημερινή κυβέρνηση να κάνει σωστά τη δουλειά της ώστε το συντομότερο δυνατόν να έρθει η ώρα της κάλπης, όπως έχει ρητά συμφωνηθεί.


Αντώνης Σπηλιώτης
Πρόεδρος ΝΟ.Δ.Ε. Ν.Δ. Ν. Κορινθίας

20/12/11

Με υποθετικές κατασκευές δεν αναιρείται η κυρίαρχη θέση της ΝΔ

Μεγάλη υπεροχή της ΝΔ στην εκτίμηση ψήφου σημειώνεται και στη νέα έρευνα της εταιρείας Marc (Έθνος, 18/12) καταγράφοντας διψήφια διαφορά από το ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εκτίμηση που δημοσιεύεται, η ΝΔ συγκεντρώνει 27,7% έναντι 17,5% που αναλογεί στο ΠΑΣΟΚ. Ακόμα μία έρευνα δηλαδή συμφωνεί ότι η διαφορά πάνω από δέκα μονάδες που είχε σημειωθεί υπέρ του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές πριν από δύο χρόνια, έχει σήμερα ανατραπεί σε υπεροχή της ΝΔ πάνω από δέκα μονάδες. Ακολουθούν: ΚΚΕ 11,6%, ΛΑΟΣ 9,6%, Δημοκρατική αριστερά 9,2%, ΣΥΡΙΖΑ 8,2%, Οικολόγοι-Πράσινοι 4,2%, Δημοκρατική Συμμαχία 3,4%, Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών 3%, με τα υπόλοιπα κόμματα να συγκεντρώνουν αθροιστικά 5,6%.

Διαβεβαιώνεται επομένως ένα πολιτικό σκηνικό στο οποίο η ΝΔ διαθέτει κυρίαρχη θέση έχοντας δυνατότητα να εκλέξει σχεδόν τριπλάσιους βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ. Αυτή είναι σήμερα η καταγραφή των πολιτικών δυνάμεων που βεβαιώνει, την ολική ανατροπή του προηγούμενου εκλογικού αποτελέσματος, όσο και την δυσαρμονία του με τις σημερινές επιλογές των πολιτών. Επειδή όμως δεν παύει η καταγραφή αυτή να είναι ενδεικτική-δημοσκοπική, γι’ αυτό ακριβώς επιβάλλεται η επίσημη απεικόνισή της με εκλογές όπως άλλωστε έχει ήδη θεσμικά συμφωνηθεί. Τότε και μόνο θα γνωρίζουμε τι ακριβώς αποφάσισαν οι ψηφοφόροι λαμβάνοντας υπόψη και τις δυνατότητες σχηματισμού μίας σταθερής και υπεύθυνης κυβέρνησης.

Το βέβαιο είναι το ΠΑΣΟΚ κατέρρευσε μέσα στα αδιέξοδα της πολιτικής που εφάρμοσε, ενώ η ΝΔ εμφανίζεται σήμερα ως η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να κυβερνήσει, όχι μόνο γιατί αντιτάχθηκε εξ’ αρχής στην αδιέξοδη πολιτική που εφαρμόστηκε και δικαιώθηκε από την ίδια την εξέλιξη των πραγμάτων, αλλά κυρίως γιατί καταθέτει έντιμα και καθαρά συνολική πρόταση διακυβέρνησης ζητώντας τη στήριξη των πολιτών για να την εφαρμόσει.

Αυτή η πραγματικότητα δεν μπορεί να αναιρεθεί από υποθετικού τύπου ερωτήσεις-κατασκευές μίας άλλης «πραγματικότητας» που δεν υπάρχει. Τι πάει να πει π.χ. η ερώτηση «αν με τη δημιουργία νέων κομματικών σχηματισμών το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα θα αλλάξει προς το καλύτερο»; Ποιον αφορά, που είναι αυτά τα νέα σχήματα; Ή μήπως παραγνωρίζεται ότι ήδη υπάρχουν αρκετά νέα και «προωθούμενα» σχήματα τα οποία απλά και μόνο διεκδικούν την κοινοβουλευτική τους επιβίωση; Στη δημοκρατία οι πολίτες επιλέγουν πάντα ανάμεσα σε δεδομένες δυνατές επιλογές. Γι’ αυτό και σωστά ο νόμος περί δημοσκοπήσεων σε κάθε περίπτωση απαγορεύει ρητά τα λεγόμενα «υποθετικά ερωτήματα».


Αντώνης Σπηλιώτης
Πρόεδρος ΝΟ.Δ.Ε. Ν.Δ. Ν. Κορινθίας

15/12/11

Προβάδισμα ΝΔ 13 Μονάδων

Μεγάλο προβάδισμα της ΝΔ 13 μονάδων έναντι του ΠΑΣΟΚ καταγράφεται στη νέα έρευνα της εταιρείας Alco (τηλεοπτικός σταθμός «Κόντρα», 13/12) σύμφωνα με την αναγωγή που κάνει η εταιρεία.

Παράλληλα, η δημοτικότητα του Αντώνη Σαμαρά καταγράφεται υπερδιπλάσια αυτής του Γιώργου Παπανδρέου ο οποίος είναι πλέον αντιμέτωπος με ένα γενικευμένο αίτημα (2 στους 3 ψηφοφόρους ΠΑΣΟΚ) να παραιτηθεί και από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία αναγωγής ψήφου που δημοσιοποιήθηκαν, η ΝΔ συγκεντρώνει 30% έναντι 17% του ΠΑΣΟΚ και ενώ απομένει ακόμα ένα 5% αναποφάσιστων ψηφοφόρων. Σημειώνεται ότι το 25,1% του δείγματος δεν επέλεξε κανένα κόμμα (αποχή, άκυρο, λευκό).


ΝΔ
30
ΠΑΣΟΚ
17
ΚΚΕ
12
Δημοκρατική Αριστερά
9
ΣΥΡΙΖΑ
8
ΛΑΟΣ
7
Οικολόγοι-Πράσινοι
4
Δημοκρατική Συμμαχία
3
Λοιπά
5
Αναποφάσιστοι
5


Στην ερώτηση της δημοτικότητας ο Α. Σαμαράς συγκεντρώνει 26% θετικές γνώμες και προηγείται με υπερδιπλάσια διαφορά του Γ. Παπανδρέου το ποσοστό του οποίου περιορίζεται στο 11%.

Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι το 66% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ συμφωνούν να εκλεγεί άλλο πρόσωπο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με το 55% μάλιστα να συμφωνούν ότι εφόσον δεν προχωρήσουν οι διαδικασίες διαδοχής το ΠΑΣΟΚ θα κινδυνέψει να διασπαστεί.

Στους ψηφοφόρους ΝΔ αντίθετα, το 62% επικροτεί την απόφαση του Α. Σαμαρά να στηρίξει την μεταβατική κυβέρνηση Παπαδήμου προκειμένου να εξασφαλιστεί η 6η δόση του δανείου και να αποφευχθεί η χρεοκοπία της χώρας.


Αντώνης Σπηλιώτης
Πρόεδρος ΝΟ.Δ.Ε. Ν.Δ. Ν. Κορινθίας






12/12/11

Αυξάνεται η Εμπιστοσύνη στον Αντώνη Σαμαρά

Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τη δημοσκόπηση της εταιρείας GPO (MEGA, 5/12) είναι σαφή και ξεκάθαρα.
Οι πολίτες:
  • αντιλαμβάνονται ως απολύτως αποτυχημένη την πολιτική του Μνημονίου και καταδικάζουν τη διετή διαχείριση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ,

  • πιστεύουν ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει με κάθε θυσία στη ζώνη του ευρώ,

  • εγκρίνουν τις επιλογές και τη στάση της ΝΔ να συμβάλει στο σχηματισμό της μεταβατικής κυβέρνησης,

  • προσβλέπουν, με αυξημένα ποσοστά, στο πρόσωπο του Αντώνη Σαμαρά τον αυριανό Πρωθυπουργό.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το 89,2% απαντά ευθέως ότι το Μνημόνιο απέτυχε. Επιπλέον, το 51,4% θεωρεί ότι ήταν λάθος εξ’ αρχής η συνταγή της πολιτικής που ακολουθήθηκε, δικαιώνοντας τη σταθερή θέση του Αντώνη Σαμαρά και της ΝΔ από την πρώτη στιγμή που το συγκεκριμένο μίγμα οικονομικής πολιτικής ήρθε προς ψήφιση στη Βουλή.

Στο ερώτημα του καταλληλότερου πρωθυπουργού το ποσοστό που επιλέγει τον Αντώνη Σαμαρά αυξάνεται στο 29,2% έναντι 22,5% στην προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας τον Σεπτέμβριο με το ποσοστό που επιλέγει τον Γ. Παπανδρέου να παραμένει καθηλωμένο στο 16%.

Το μόνο που εγκρίνουν οι πολίτες από τον Γιώργο Παπανδρέου και μάλιστα με το συντριπτικό 83,7%, είναι η απόφασή του να παραιτηθεί από πρωθυπουργός, ενώ η απόφαση του Α. Σαμαρά να υποστηρίξει το σχηματισμό της μεταβατικής κυβέρνησης Παπαδήμου βρίσκει σύμφωνο το 62%, με δεδομένο άλλωστε το 76,7% που υποστηρίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει με κάθε θυσία στο ευρώ.

Με αυτά τα δεδομένα, η ΝΔ εξακολουθεί να διατηρεί προβάδισμα πάνω από 6 μονάδες στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώνοντας 21,5% έναντι 15,3% που αναλογεί στο ΠΑΣΟΚ. Ακολουθούν, ΚΚΕ 10%, ΛΑΟΣ 7,1%, Δημοκρατική Αριστερά 6,3%, ΣΥΡΙΖΑ 6,1% και οριακά στο πλαφόν εισόδου στη Βουλή οι Οικολόγοι-Πράσινοι με 3%. Η Δημοκρατική Συμμαχία συγκεντρώνει 2,3% και το Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών 0,8%, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα και η απροσδιόριστη στάση καταγράφουν συνολικά 27,6%.


Αντώνης Σπηλιώτης
Πρόεδρος ΝΟ.Δ.Ε. Ν.Δ. Ν. Κορινθίας



5/12/11

Η Δικαίωση των Πρωτοβουλιών του Αντώνη Σαμαρά

Η απόφαση του Eurogroup για την εκταμίευση της 6ης δόσης συνιστά θετική εξέλιξη, ιδιαίτερα σε μια περίοδο σοβαρότατων κλυδωνισμών του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Παρά την αβεβαιότητα που προκαλεί η εντεινόμενη κρίση στην ευρωπαϊκή οικονομία η απόφαση αυτή κλείνει για την Ελλάδα τον οδυνηρό κύκλο που άνοιξε η τραγική έμπνευση της κυβέρνησης Παπανδρέου για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Μια απόφαση που απείλησε να εκτροχιάσει εξ ολοκλήρου την πορεία της χώρας και την οδήγησε στα όρια της εξόδου της από την ευρωζώνη. Ταυτόχρονα καταρράκωσε κάθε ίχνος αξιοπιστίας προς το εξωτερικό ενώ προκάλεσε την εκροή πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες.
Η επιλογή αποστολής της επιστολής από τον Αντώνη Σαμαρά προς τους εταίρους και δανειστές μας -ακριβές απόσπασμα (οικονομικό σκέλος) της επιστολής προς την ηγεσία του ΕΛΚ - αποδείχθηκε καταλυτική διότι έτσι, ο πρόεδρος της ΝΔ:
  • Ξεμπλόκαρε την 6η δόση.
  • Δεν διαπραγματεύτηκε την εθνική αξιοπρέπεια.
  • Δεν συμφώνησε με τη λάθος συνταγή που ασκείται ως σήμερα.
  • Δεν άλλαξε όσα υποστήριζε ως εκείνη τη στιγμή για την ανάγκη εφαρμογής μιας διαφορετικής συνταγής.
Επιπρόσθετα, παρά τη δυσχερή συγκυρία με την αξιοπιστία της χώρας, μετά την απόφαση του κ. Παπανδρέου για δημοψήφισμα, καταρρακωμένη και την απειλή της στάσης πληρωμών από το κράτος ο Αντώνης Σαμαράς πέτυχε:
  • Να εξασφαλίσει τη δυνατότητα η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις προσεχείς εκλογές να τροποποιήσει την οικονομική πολιτική, και να εφαρμόσει διαφορετικές βιώσιμες εναλλακτικές πολιτικές.
Η Νέα Δημοκρατία, ως η δεσπόζουσα πολιτική δύναμη, με μοναδικό κριτήριο το όφελος του τόπου, παρενέβη και επιδεικνύοντας αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα έβαλε τέλος στους καταστροφικούς ερασιτεχνισμούς του κ. Παπανδρέου.
  • Το δημοψήφισμα, για το οποίο οι εμπνευστές του ακόμη και σήμερα δεν δείχνουν να έχουν κατανοήσει τι ζημιά έχει προκαλέσει στη χώρα, ακυρώθηκε.
  • Συγκροτήθηκε μια μεταβατική κυβέρνηση χωρίς τον κ. Παπανδρέου στη θέση του πρωθυπουργού, με αποκλειστικό έργο την υλοποίηση των αποφάσεων της συνόδου της 26ης Οκτωβρίου.
  • Συμφωνήθηκε η διεξαγωγή εκλογών σε σύντομο χρονικό διάστημα, δηλαδή μετά την ολοκλήρωση της εφαρμογής των αποφάσεων της συνόδου και του PSI, με καταλληλότερη ημερομηνία την 19η Φεβρουαρίου.
  • Η αποχώρηση του κ. Παπανδρέου από την πρωθυπουργία και η δέσμευση για τη διενέργεια εκλογών συνετέλεσαν και στη δημιουργία ηπιότερου κοινωνικού κλίματος το οποίο η πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ είχε δυναμιτίσει, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια την κοινωνική συνοχή.
Η σημασία των παραπάνω επιτείνεται από το γεγονός ότι σήμερα, οι προβλέψεις της Νέας Δημοκρατίας, δυστυχώς, επιβεβαιώνονται με τον πιο επώδυνο τρόπο. Εκτιμήσεις όπως του ΟΟΣΑ ή της Τράπεζας της Ελλάδος για το μέγεθος της ύφεσης και της ανεργίας δείχνουν την αδήριτη ανάγκη για την αλλαγή πολιτικής. Αλλαγή που θα γίνει εφικτή με την εκλογή από το λαό μιας κυβέρνησης με πρόγραμμα που μπορεί να φέρει και ανάκαμψη και ανάπτυξη, που μπορεί να προκαλέσει την επιζητούμενη επανεκκίνηση στην οικονομία και στην κοινωνία.


Αντώνης Σπηλιώτης
Πρόεδρος ΝΟ.Δ.Ε. Ν.Δ. Ν. Κορινθίας



28/11/11

Η Επιστολή Σαμαρά Πράξη Ευθύνης και Αξιοπρέπειας

Σε ένα κλίμα πολύ αρνητικό για την Ελλάδα, το οποίο προκάλεσε η τραγική έμπνευση του κ. Παπανδρέου για δημοψήφισμα, ο Αντώνης Σαμαράς, με την επιστολή του προς τους εταίρους και δανειστές, χωρίς να διακινδυνεύσει τη θέση της χώρας μας στην Ε.Ε., διατυπώνει ξεκάθαρα τις βασικές του θέσεις.

Στην επιστολή, βασικός κορμός της οποίας είναι η παλαιότερη επιστολή προς την ηγεσία του ΕΛΚ:
Επαναλαμβάνεται η δέσμευση για την υλοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. της 26ης Οκτωβρίου, η οποία άλλωστε εκφράστηκε με τη στήριξη της μεταβατικής κυβέρνησης που θα τις υλοποιήσει.

Επαναλαμβάνεται, επίσης, και η δέσμευση για την επίτευξη των στόχων της δημοσιονομικής προσαρμογής, αναφορικά με την εξάλειψη του ελλείμματος και την αντιστροφή της δυναμικής του χρέους. Όλα αυτά τα διακηρύσσει με συνέπεια επί δύο χρόνια.

• Ο Αντώνης Σαμαράς δεν προσυπέγραψε μια κοινή επιστολή με υπαγορευμένο περιεχόμενο με τον Γιώργο Παπανδρέου.
• Με την αποστολή της επιστολής, που ελπίζουμε ότι θα γίνει δεκτή, αίρονται τα όποια προσκόμματα είχαν τεθεί από κάποιες πλευρές για τη μη καταβολή της 6ης δόσης, και την παράταση της αγωνίας για τη δυνατότητα του κράτους να πληρώσει μισθούς και συντάξεις.
• Αφαιρείται η δυνατότητα από όσους επεδίωκαν να κατηγορηθεί για το τραγικό αδιέξοδο που έχει οδηγηθεί η ελληνική οικονομία η Ν.Δ., το κόμμα, δηλαδή, που ήταν στην αντιπολίτευση τα δύο έτη που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία, και εναντιώθηκε στην αποτυχημένη πολιτική.
• Επισημαίνεται ότι η μέχρι τώρα οικονομική πολιτική ήταν λάθος και γι’ αυτό απέτυχε.
• Τίθεται στο κείμενο, με τον πλέον αναμφισβήτητο τρόπο, η ανάγκη τροποποίησης της οικονομικής πολιτικής, με την αλλεπάλληλη και άδικη φορολόγηση που οδηγεί στην εκτόξευση της ανεργίας, στον πολλαπλασιασμό των «λουκέτων» και στο βάθεμα της ύφεσης.
• Η αποδοχή της θέσης αυτής, στην οποία επίσης επέμενε ο Αντώνης Σαμαράς από την εποχή της ψήφισης του μνημονίου, ανοίγει το δρόμο για την άσκηση διαφορετικών «βιώσιμων εναλλακτικών πολιτικών», πολιτικών ανάκαμψης και ανάπτυξης. Και αυτό θα συμβεί από μια κυβέρνηση της Ν.Δ. που θα προκύψει μετά από τις εκλογές, που θα διεξαχθούν όπως έχει συμφωνηθεί στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 19 Φεβρουαρίου 2012.

Η δημόσια συζήτηση όλο αυτό το διάστημα σχετικά με την επιστολή απέδειξε ότι:

• η Νέα Δημοκρατία είναι σήμερα το κέντρο των πολιτικών διεργασιών,
• η Νέα Δημοκρατία είναι η αυριανή κυβέρνηση.

Τέλος, ο Αντώνης Σαμαράς κατέδειξε ότι ακόμη και στις πιο αντίξοες συνθήκες υπάρχει η δυνατότητα διαφύλαξης της αξιοπρέπειας και τήρησης της πολιτικής συνέπειας.


Αντώνης Σπηλιώτης
Πρόεδρος ΝΟ.Δ.Ε. Ν.Δ. Ν. Κορινθίας

21/11/11

Με δικαιωμένες θέσεις η ΝΔ στις εκλογές της 19ης Φεβρουαρίου

Η πρόταση του Αντώνη Σαμαρά για οικονομική πολιτική με αναπτυξιακό χαρακτήρα, η οποία σε συνδυασμό με μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης θα μπορούσε να προκαλέσει την ανάσχεση της ύφεσης δικαιώνεται πλέον και από τους διεθνείς παράγοντες που εμπλέκονται στη διαχείριση της ελληνικής κρίσης.

Η ΝΔ είχε δείξει αυτό το δρόμο διεξόδου από την κρίση εγκαίρως, προτείνοντας λύσεις και μάλιστα κοστολογημένες:

  • Ο Αντώνης Σαμαράς ήδη από τις 18.02.10 με τα 23 μέτρα-ανάσες της ελληνικής οικονομίας είχε κάνει συγκεκριμένες και ρεαλιστικές προτάσεις για να αποφύγουμε τη λύση του ΔΝΤ και του Μνημονίου. Μεταξύ άλλων, σε προτεραιότητα, είχε προτείνει « να ‘‘ξεκολλήσει’’ η χρηματοδότηση των μεγάλων έργων υποδομ ής (οδικοί άξονες, έργα ΜΕΤΡΟ) που είναι έργα «γέφυρες» από το Γ’ ΚΠΣ στο ΕΣΠΑ
    - Σήμερα, βασικός στόχος της Ομάδας Δράσης ( Task Force ) στο τομέα των κοινοτικών κονδυλίων είναι το ξεπάγωμα των έργων στους 5 μεγάλους οδικούς άξονες προϋπολογισμού 8,7 δισ. ευρώ.
    Αλλά και η προτροπή, ήδη από τότε, σχετικά με το ΕΣΠΑ για « υποβολή αιτήματος από την κυβέρνηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή […] ώστε να υπάρξει κατά τα πρώτα κρίσιμα χρόνια χρηματοδότηση των κοινοτικών προγραμμάτων κατά 100% από τα κοινοτικά ταμεία » αποδεικνύεται πόσο σωστή ήταν.
    - Σήμερα ο κ. Ράιχενμπαχ προαναγγέλλει ότι το 85% της κοινοτικής χρηματοδότησης για τα έργα του ΕΣΠΑ αναμένεται να ανέλθει σε 95%.

  • Στο Ζάππειο Ι, στις 7 Ιουλίου 2010 , το οποίο σαρκάστηκε από τους τότε κυβερνώντες και τους συνοδοιπόρους τους της μνημονιακής εμμονής, η ΝΔ προειδοποιούσε ότι « δεν θα μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση, αν δεν μπούμε στο δρόμο της Ανάπτυξης » και ότι η πολιτική που ακολουθείτο μας βυθίζει ακόμα σε πιο βαθιά ύφεση. Ο Αντώνης Σαμαράς έθεσε πέραν των προηγούμενων προτάσεων και νέες, τεκμηριωμένες και κοστολογημένες, όπως η αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας . Δυστυχώς, δεν έγινε απολύτως τίποτε, και εν τω μεταξύ οι αξίες, λόγω της ύφεσης, κατρακυλούν.

  • Στις 12 Μαΐου 2011 με το Ζάππειο ΙΙ, η ΝΔ, υπό το φως των νέων δυσμενών εξελίξεων, επανέρχεται με επικαιροποιημένες προτάσεις και συγκροτημένη στρατηγική, με το Σχέδιο Επανεκκίνησης της Ελληνικής Οικονομίας που περιλαμβάνει 7 βασικά βήματα, μεταξύ των οποίων, τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, σαν απαραίτητη προϋπόθεση να αρχίσει να κινείται η αγορά.
    Τελικά έγινε ακριβώς το αντίθετο, και το αποτέλεσμα το αντιλαμβανόμαστε στα καταθλιπτικά στοιχεία που καταγράφονται για τα έσοδα (μείωση 4,1%) και την ανεργία ( 18,4%) .

  • Παράλληλα, όλο αυτό το διάστημα ο Αντώνης Σαμαράς επαναλαμβάνει ότι απαιτείται επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, και αλλαγή αυτής της συνταγής που δεν βγαίνει. Μια δυνατότητα που απέκλειαν οι υπερασπιστές του μνημονίου, έως ότου αποδείχθηκε η παταγώδης αποτυχία του αλλά και η απόδειξη περί του αντιθέτου στην περίπτωση της Πορτογαλίας.

Η ΝΔ δικαιωμένη, δυστυχώς, από τις εξελίξεις θα συνεχίσει στον ίδιο δρόμο της ευθύνης και της συνέπειας. Θα συνεχίσει να επιδιώκει την εφαρμογή μιας αναπτυξιακής πολιτικής, με διαρθρωτικές αλλαγές, με περικοπές της δημόσιας σπατάλης, με αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, με πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, με αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας.

Την πρότασή μας αυτή, τη μόνη ικανή να βγάλει την οικονομία από την κρίση σε καιρούς χαλεπούς για όλη την ευρωζώνη, θα ζητήσει να εγκρίνει ο ελληνικός λαός στις εκλογές της 19ης Φεβρουαρίου 2012.


Αντώνης Σπηλιώτης
Πρόεδρος ΝΟ.Δ.Ε. Ν.Δ. Ν. Κορινθίας

15/11/11

Η Νέα Δημοκρατία στο Επίκεντρο των Εξελίξεων: Οι Πολίτες Εγκρίνουν τη Στάση του Αντώνη Σαμαρά

Θετικά υποδέχεται η ελληνική κοινή γνώμη τον σχηματισμό της μεταβατικής κυβέρνησης Παπαδήμου, εγκρίνοντας τη στάση του Αντώνη Σαμαρά που συνέβαλε, μιλώντας πρώτος στις κρίσιμες ημέρες των διεργασιών που προηγήθηκαν, για την αναγκαιότητα ενός τέτοιου κυβερνητικού σχήματος που θα οδηγήσει τη χώρα με ασφάλεια στην ημέρα των εκλογών. Οι πολίτες καταδικάζουν αντίθετα τον Γιώργο Παπανδρέου πιστεύοντας ότι θα πρέπει να παραιτηθεί και από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ το οποίο καταρρέει στις εκτιμήσεις ψήφου κάτω από το 20%, ενώ η ΝΔ αποτελεί πλέον τη μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να εξασφαλίσει μία σταθερή κυβέρνηση για τη χώρα προηγούμενη με διαφορά έως και 15 μονάδων του ΠΑΣΟΚ.

Αυτά είναι τα κύρια ευρήματα που προκύπτουν από τις έρευνες που δημοσιεύονται την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011 στις εφημερίδες Καθημερινή ( Public Issue , με δύο στάδια δειγματοληψίας στις 3-4/11 και 7-10/11), Real News ( MRB , δειγματοληψία 10-11/11), Το Βήμα (Κάπα- Research , δειγματοληψία 11/11) και Έθνος ( Marc , δειγματοληψία 10-11/11). Συγκεκριμένα:

Ο σχηματισμός της μεταβατικής κυβέρνησης αξιολογείται θετικά από το 79,1% των πολιτών σύμφωνα με την Marc , το 78% σύμφωνα με την Κάπα- Research , το 75% σύμφωνα με την MRB και το 60% σύμφωνα με την Public Issue , ενώ παράλληλα, η στάση του Αντώνη Σαμαρά να συμβάλει στον σχηματισμό αυτής της κυβέρνησης επικροτείται από το 77,3% των πολιτών στην έρευνα της Marc και το 70% στην έρευνα της Public Issue , με χαρακτηριστικό, όπως προκύπτει στην έρευνα της Marc , ότι ο αρχηγός της ΝΔ αξιολογείται συγκριτικά ότι κράτησε την πιο υπεύθυνη στάση από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.

Ταυτόχρονα, το 66,8% πιστεύει ότι ο Γ. Παπανδρέου θα πρέπει να παραιτηθεί και από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ (58,3% στους ψηφοφόρους ΠΑΣΟΚ) την ώρα που η εκλογική επιρροή του ΠΑΣΟΚ καταρρέει κάτω από το 20% και εκτιμάται στο 19,5% από την Public Issue και στο 18,1% από την MRB . Η ΝΔ αντίθετα, εκτιμάται σήμερα ότι μπορεί να εξασφαλίσει το 33,1% σύμφωνα με την MRB και το 28,5% σύμφωνα με την Public Issue , διαθέτοντας υπεροχή έναντι του ΠΑΣΟΚ 15 και 9 μονάδων αντίστοιχα. Στην εκτίμηση εδρών μάλιστα που δημοσιεύει η εταιρεία MRB φαίνεται ότι η ΝΔ θα μπορούσε να διαθέτει στην επόμενη Βουλή 140 έδρες έναντι μόλις 49 του ΠΑΣΟΚ.

Χωρίς να αγνοείται ότι οι αποτυπώσεις αυτές προκύπτουν στις συνθήκες πολυήμερης αναμονής που με ευθύνη του ΠΑΣΟΚ εξόργισαν τον κόσμο, είναι βέβαιο, πρώτον, ότι το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών δεν έχει κριθεί ακόμα και δεύτερο, ότι η ΝΔ αποτελεί τη μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να εξασφαλίσει σταθερή κυβέρνηση για τη χώρα. Αυτό όμως που προέχει σήμερα είναι η σωτηρία της χώρας από το πλήρες αδιέξοδο που μας οδήγησε η πολιτική των δύο τελευταίων χρόνων. Όταν σε λίγους μήνες έρθει η ώρα των εκλογών, τα κόμματα θα κριθούν από την υπεύθυνη στάση τους, αλλά και την καθαρή εικόνα των πολιτικών θέσεων και προτάσεων τους. Η ΝΔ δικαιωμένη, τόσο για τις πολιτικές της θέσεις, όσο για τη στάση της απέναντι στα σημερινά αδιέξοδα, προσβλέπει με αισιοδοξία την ετυμηγορία των πολιτών.


Αντώνης Σπηλιώτης
Πρόεδρος ΝΟ.Δ.Ε. Ν.Δ. Ν. Κορινθίας

2/11/11

Μόνη λύση οι εκλογές !

Η πολιτική και κοινωνική κατάσταση έχει φθάσει πλέον σε οριακό σημείο. Η χώρα έχει εισέλθει εμφανώς σε φάση ακυβερνησίας, ενώ η οργή των πολιτών παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Αυτές τις κρίσιμες στιγμές η μόνη απόφαση που μπορεί να δώσει λύση στο δράμα είναι η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, οι εκλογές. Αυτή την εκτίμηση, που η Νέα Δημοκρατία είχε διατυπώσει εγκαίρως, την αποδέχονται σχεδόν όλοι. Ως εξαίρεση παραμένουν μόνον ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του. Γύρω τους μαίνεται μια καταιγίδα που απειλεί να μας ρίξει στην άβυσσο και αυτοί κρατούν τα αυτιά και τα μάτια ερμητικά κλειστά για να μην παραδεχθούν την αλήθεια.

Οι χιλιοπαιγμένες, όμως, επικοινωνιακές παραστάσεις με τους θριαμβευτές «σωτήρες» δεν πείθουν πια ούτε τους κυβερνητικούς βουλευτές και η αναντιστοιχία μεταξύ του κοινωνικού αισθήματος και της κυβερνητικής πολιτικής είναι απόλυτη.

Είναι φανερό ότι το χάσμα της έλλειψης αξιοπιστίας της κυβέρνησης από την κοινωνία είναι πλέον αγεφύρωτο, διότι:

· Επί δύο χρόνια, ακολουθείται μια απόλυτα αποτυχημένη πολιτική που βυθίζει την οικονομία πιο βαθιά στην κρίση, στην ύφεση, στην απόγνωση των «λουκέτων» και της ανεργίας.

· Επί δύο χρόνια, εκβιάζουν την κοινωνία με δήθεν «μονόδρομους» για να δικαιολογήσουν την αποτυχημένη πολιτική τους. Κι όμως, ακόμη και σήμερα υπάρχει η δυνατότητα της επαναδιαπραγμάτευσης. Η Πορτογαλία μας δείχνει το δρόμο. Αλλά η κυβέρνησή μας ποτέ δεν διαπραγματεύτηκε. Περίμενε απλώς στους διαδρόμους για να της ανακοινωθούν τα νέα μέτρα που καθορίζουν το μέλλον της χώρας.

· Επί δύο χρόνια, οι πιο αδύναμοι οικονομικά πολίτες βιώνουν την πιο σκληρή και άδικη πολιτική -με οριζόντιες περικοπές συντάξεων και μισθών και την αδιάκοπη φοροκαταιγίδα εκατοντάδες χιλιάδες συνάνθρωποί μας οδηγούνται σε απόγνωση- από ένα κόμμα που είχε αναγάγει τον λαϊκισμό σε σημαία του.

· Επί δύο χρόνια, το ψεύδος έχει καταστεί ο πυρήνας της κυβερνητικής πολιτικής. Η ανακολουθία λόγων και έργων -χωρίς αιδώ, χωρίς αναστολές- από τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς του, συνιστά τη βασική μέθοδο άσκησης εξουσίας. Έφθασαν στο αδιανόητο σημείο να παρουσιάζουν το «κούρεμα» ως επιτυχία!

· Επί δύο χρόνια, η κυβερνητική ανικανότητα δεν έχει προηγούμενο. Χωρίς συντονισμό και χωρίς σχέδιο πορευόμαστε στο άγνωστο. Οι πολίτες βιώνουν με οδυνηρό τρόπο την ανυπαρξία του κράτους. Η αποτυχία είναι τραγική όχι μόνον στην οικονομία αλλά σε κάθε τομέα: στη δημόσια ασφάλεια με έκρηξη της εγκληματικότητας, στο εκπαιδευτικό σύστημα όπου οι μαθητές δεν έχουν ακόμη βιβλία, στην υγεία με τις ελλείψεις υλικών…

· Επί δύο χρόνια, η κυβέρνηση σπαράσσεται από εσωτερικές έριδες, από προσωπικές στρατηγικές και από «δελφινομαχίες».

· Επί δύο χρόνια, το κύρος της χώρας καταρρακώνεται, η εθνική μας αξιοπρέπεια πληγώνεται.

Ο κ. Παπανδρέου, ο πρωθυπουργεύων κ. Βενιζέλος, οι υπουργοί της κυβέρνησης αλλά και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ας παραδεχθούν έστω και αυτή τη στιγμή ότι η μόνη λύση είναι η προκήρυξη εκλογών. Μόνο αυτή η λύση είναι υπεύθυνη, μόνο αυτή μπορεί να αποτελέσει τη «σωτηρία». Τίποτε άλλο! Δεν υπάρχει πια διέξοδος διαφυγής! Κάθε άλλο σενάριο, κάθε άλλη επιλογή απλώς θα επιτείνει το αίσθημα ακυβερνησίας και θα πυροδοτήσει περαιτέρω τη λαϊκή αγανάκτηση.

Ας παραδεχθούν επιτέλους ότι καμία κυβέρνηση, σε δημοκρατικό καθεστώς, δεν μπορεί να κυβερνήσει χωρίς τη λαϊκή νομιμοποίηση.

Ας αναλογιστούν τι πρόκειται να συμβεί αν γαντζωθούν παντί τρόπω στην εξουσία.

Ας αποφασίσουν επιτέλους με γνώμονα τη συνείδηση της ιστορικής τους ευθύνης απέναντι στον τόπο.


Αντώνης Σπηλιώτης
Πρόεδρος ΝΟ.Δ.Ε. Ν.Δ. Ν. Κορινθίας

31/10/11

Φοβισμένοι και απαισιόδοξοι οι Έλληνες μετά τη Σύνοδο Κορυφής

Στην πρώτη έρευνα που δημοσιεύεται μετά τη Σύνοδο Κορυφής και τη «συμφωνία» για το κούρεμα του ελληνικού χρέους, με όλες τις γκρίζες λεπτομέρειες που μένει να αποσαφηνιστούν, (Κάπα Research , δειγματοληψία 27/10, βλ. Το Βήμα, 30/10) είναι σαφές, ότι η ελληνική κοινή γνώμη υποδέχεται αρνητικά τις νέες αποφάσεις και με συναισθήματα οργής, φόβου και απαισιοδοξίας. Παρά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης, αναδεικνύεται ως γενικευμένο πλέον κοινό αίσθημα των Ελλήνων, ότι δεν διαθέτει ούτε την πιο στοιχειώδη εμπιστοσύνη, όπως βεβαιώνεται και από τη δημοσκοπική κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ στο 14,7%!

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το 58,9% αξιολογεί αρνητικά την απόφαση της Συνόδου Κορυφής για την ελληνική οικονομική κρίση, έναντι του 35,7% που απάντησε θετικά, ενώ μόλις το 35,2% δηλώνει ότι θα ψήφιζε «υπέρ» της νέας δανειακής σύμβασης αν γινόταν δημοψήφισμα. Ακόμα λιγότεροι είναι όμως (26,3%) όσοι υποδέχονται την απόφαση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με συναισθήματα ανακούφισης επιλέγοντας λέξεις όπως, ελπίδα, ηρεμία ή χαρά, ενώ οι 2 στους 3 (65,8%) απαντούν ότι αισθάνονται απαισιοδοξία και φόβο, ανησυχία, οργή ή λύπη.

Χωρίς αμφιβολία, το κύριο εύρημα που προκύπτει είναι ότι η κυβέρνηση έχει χάσει οριστικά την εμπιστοσύνη των πολιτών. Δεν μπορεί πλέον να διαχειριστεί τις τύχες της χώρας σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο όπου διακύβευμα είναι η ίδια η επιβίωση της Ελλάδας. Όσο κι αν προσπαθεί να παρουσιάσει ως «επιτυχία» ότι αποφύγαμε την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, δεν μπορεί να αποφύγει τη διαπίστωση ότι φτάσαμε στο σημείο αυτό με τη δική της αποκλειστικά ευθύνη. Αλλά και δεν μπορεί να πείσει κανέναν ότι η προοπτική της χώρας είναι να «καταφέρουμε» να έχουμε το 2020 το ίδιο χρέος που είχαμε το 2009! Όταν το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε την εξουσία.

Οι αλήθειες αυτές κλονίζουν άλλωστε πρώτα απ’ όλα τους ίδιους τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι το εγκαταλείπουν μαζικά, με αποτέλεσμα να καταρρέει πλέον στο 14,7% της πρόθεσης ψήφου. Ακόμα χαμηλότερα δηλαδή και από το 16,5% που είχε καταγραφεί στην προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας το φετινό Ιούλιο, μέσα στην αναταραχή που επικρατούσε τότε με την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Η ΝΔ αντίθετα, εμφανίζει αύξηση της υπεροχή της από 17,8% τον Ιούλιο στο 22,2% σήμερα. Υπολογίζοντας μάλιστα τις προβολές που η εταιρεία είχε κάνει τον Ιούλιο (αναλογική κατανομή της αδιευκρίνιστης ψήφου) προκύπτει ότι, ενώ τον Ιούλιο αναλογούσε 27,5% στη ΝΔ έναντι 25,5% του ΠΑΣΟΚ, σήμερα οι ίδιοι υπολογισμοί αποδίδουν 30,2% στη ΝΔ έναντι 20% του ΠΑΣΟΚ. Η ΝΔ με άλλα λόγια, παρά τη νέα «επιτυχία» της κυβέρνησης, προηγείται σήμερα με περισσότερο από 10 μονάδες διαφορά.


Αντώνης Σπηλιώτης
Πρόεδρος ΝΟ.Δ.Ε. Ν.Δ. Ν. Κορινθίας

13/10/11

Κυβέρνηση υπό καθολική αμφισβήτηση

Η ολοκληρωτική κατάρρευση της κυβερνητικής αξιοπιστίας είναι πια γεγονός πανθομολογούμενο. Η μετατροπή της κυβέρνησης σε απλό παρατηρητή των εξελίξεων που αφορούν στο μέλλον της χώρας συνιστά μια οδυνηρή για όλη την κοινωνία αλήθεια. Ο ελληνικός λαός παρακολουθεί με εντεινόμενη αγωνία την καθημερινή καταιγίδα μέτρων, που οριζόντια, χωρίς προγραμματισμό και, κυρίως, χωρίς αποτέλεσμα πλήττουν πρωτίστως τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα. Σε ένα περιβάλλον πρωτοφανούς ύφεσης, εκτόξευσης της ανεργίας και ασφυξίας της αγοράς οι πολίτες διακατέχονται από αισθήματα απόγνωσης, ανασφάλειας και δικαιολογημένης οργής.

Επιβεβαιώνεται, δυστυχώς, πανηγυρικά το σύνολο της κριτικής που έχει διατυπώσει εγκαίρως η αξιωματική αντιπολίτευση. Κριτική που στόχευε τόσο την λανθασμένη οικονομική συνταγή που ακολουθείται όσο και την ανικανότητα αυτής της κυβέρνησης.

Η αμφισβήτηση της κυβερνητικής πολιτικής αλλά και της ίδιας της ικανότητας του πρωθυπουργού και των υπουργών του να διαχειριστούν την κρίση εκδηλώνεται με σφοδρότητα πλέον στην ίδια την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Αναμφίβολα η ογκούμενη κοινωνική δυσαρέσκεια κινητοποιεί τους κυβερνητικούς βουλευτές ώστε να αντιδρούν λεκτικά στις αποφάσεις της κυβέρνησης. Έχει όμως αξία το γεγονός ότι η πλειοψηφία τους εγείρει τα ίδια ζητήματα και χρησιμοποιεί τα ίδια επιχειρήματα που η Νέα Δημοκρατία «φωνάζει» εδώ και μήνες. Διότι απλούστατα είναι η δραματική αλήθεια.

Αναφέρουμε λίγα μόνο από όσα ακούστηκαν και αποδεικνύουν την ορθότητα της επιχειρηματολογίας της Νέας Δημοκρατίας:

  • Βάσω Παπανδρέου : «δεν υπάρχει διαπραγματευτική ομάδα» και «να καταργηθούν οι 77 φορείς που ιδρύθηκαν την τελευταία διετία, πριν πάμε σε εφεδρεία και απολύσεις».
  • Λούκα Κατσέλη : «από την απότομη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, η ύφεση θα ξεπεράσει το -5% το 2012».
  • Ν. Σαλαγιάννης: «δεν υπάρχει σωτηρία για τη χώρα με κατακρεουργημένα τα μεσαία και χαμηλά στρώματα της κοινωνίας».
  • Μιλένα Αποστολάκη : «δεν είναι μόνο οι επιδόσεις της κυβέρνησης που είναι κατώτερες των περιστάσεων. Είναι και η συνταγή που ακολουθείται».
  • Άννα Νταλάρα : «Η εσωτερική υποτίμηση που έχει επιλέξει η τρόικα έχει εσωτερική αντίφαση. Αντί για τόνωση της ανταγωνιστικότητας φέρνει ύφεση και ανεργία»
  • Οδ. Κωνσταντινόπουλος : «Η ηγετική ομάδα είναι κατώτερη των περιστάσεων. Ήταν ηγετική ομάδα στα εύκολα».

Η πρόκληση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Βενιζέλου προς τους διαφωνούντες αν τολμούν να ρίξουν την κυβέρνηση λίγη σημασία έχει πλέον αν θα βρει κάποιους που θα την απαντήσουν και θα σηκώσουν το γάντι.

Για την συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας αυτή η κυβέρνηση είναι ήδη παρελθόν, ένα παρελθόν καταστροφικό και εφιαλτικό.


Αντώνης Σπηλιώτης
Πρόεδρος ΝΟ.Δ.Ε. Ν.Δ. Ν. Κορινθίας

11/10/11

Προβάδισμα ΝΔ με 9 μονάδες

Σε ένα κλίμα πρωτοφανούς ανασφάλειας και απογοήτευσης από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, το προβάδισμα της ΝΔ στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής των κομμάτων που υπολογίζει η εταιρεία Public Issue καταγράφεται πλέον στις 9 μονάδες διαφορά από το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τη νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο Σκάϊ (6/10).

Η μεγάλη απογοήτευση των πολιτών αποτυπώνεται σε όλα τα βασικά ερωτήματα που αποτιμούν την επικαιρότητα. Το 85% εκτιμά ότι η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση, το 81% θεωρεί ότι η διεθνής θέση της χώρας αποδυναμώνεται, ενώ το συντριπτικό 89% απαντά ότι δεν νοιώθει καμία ασφάλεια για το μέλλον της χώρας και το δικό του. Το 86% άλλωστε απαντά ότι η οικονομική του κατάσταση έχει χειροτερεύσει, με το 76% να εκτιμά ότι θα συνεχίσει να χειροτερεύει και στο άμεσο μέλλον, ενώ το 94% θεωρεί ότι είναι απίθανο να μπορέσει να αποταμιεύσει κάποια χρήματα. Ποτέ άλλοτε η κοινωνική ανασφάλεια και –κυρίως- η έλλειψη ελπίδας δεν έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα με τόσο απογοητευτικούς δείκτες.

Όπως είναι επόμενο, η εκτίμηση για την εκλογική επιρροή του ΠΑΣΟΚ καταρρέει, με αποτέλεσμα να υπολείπεται έναντι της αντίστοιχης εκτίμησης για την επιρροή της ΝΔ κατά 9 μονάδες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που κοινοποίησε η Public Issue , η ΝΔ συγκεντρώνει 31,5% και το ΠΑΣΟΚ 22,5%. Ακολουθούν, ΚΚΕ 10,5%, ΣΥΡΙΖΑ 9,5%, ΛΑΟΣ 9%, Δημοκρατική Αριστερά 5%, Οικολόγοι-Πράσινοι 3%, Δημοκρατική Συμμαχία 2%, ενώ όλα τα υπόλοιπα κόμματα με ποσοστό πιο μικρό από το 3% συγκεντρώνουν συνολικά 7%.

Εντυπωσιακό είναι επίσης το προβάδισμα της ΝΔ στην παράσταση νίκης με 50 μονάδες διαφορά (ΝΔ 59% - ΠΑΣΟΚ 9%) ενώ στο ερώτημα του καταλληλότερου πρωθυπουργού ο Αντώνης Σαμαράς διατηρεί πλέον άνετο προβάδισμα 6 μονάδων (28% έναντι 22% του Γ. Παπανδρέου) καταρρίπτοντας τα στερεότυπα που θέλουν τον αρχηγό της αντιπολίτευσης να δυσκολεύεται να υπερκεράσει τον εν ενεργεία πρωθυπουργό στο ερώτημα αυτό.

Παράλληλα, βέβαια, και η δημοσκόπηση της Public Issue καταγράφει ένα πολύ υψηλό ποσοστό του εκλογικού σώματος, που φθάνει στο 34%, που εξακολουθεί να δηλώνει την έλλειψη εμπιστοσύνης του προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις (αποχή, άκυρο, λευκό).

Εντούτοις, η δυναμική της ΝΔ, είναι εμφανής (σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Public Issue θα μπορούσε να φτάσει σήμερα στις 145 έδρες) και ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι εφικτός, καθώς σε συνθήκες εκλογών αυξάνεται και η συσπείρωση αλλά και ενισχύεται η τάση προς σίγουρη και σταθερή κυβερνητική λύση. Λύση, που στις παρούσες συνθήκες μόνον η ΝΔ μπορεί να εξασφαλίσει.

Η ενίσχυση, επομένως, της αξιοπιστίας της πρότασης της ΝΔ από ευρύτερα κοινωνικά στρώματα ανεξάρτητα από την πολιτική τους προέλευση και η διεκδίκηση μίας καθαρής εντολής και μιας σταθερής αυτοδύναμης κυβέρνησης με σαφείς κατευθύνσεις για το μέλλον της χώρας και την έξοδο από την κρίση αποτελεί το κύριο στόχο που πρέπει να επιτευχθεί στο χρονικό διάστημα μέχρι τις εκλογές, όποτε αυτές γίνουν.


Αντώνης Σπηλιώτης
Πρόεδρος ΝΟ.Δ.Ε. Ν.Δ. Ν. Κορινθίας




27/9/11

Μεγάλη υπεροχή ΝΔ-Σαμαρά: Δεν πάει άλλο με άδικα μέτρα και χαμένες θυσίες

Οι τρεις έρευνες που δημοσιεύονται μετά την εμφάνιση των πολιτικών αρχηγών στη ΔΕΘ αναδεικνύουν ένα τοπίο πλήρους αδιεξόδου στο οποίο οδηγεί την Ελλάδα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ενώ οι θυσίες πηγαίνουν χαμένες, ανακοινώνονται όλο πιο δυσβάστακτα και άδικα νέα μέτρα. Με σχεδόν ομόφωνη τη διαπίστωση αυτή στην κοινή γνώμη, η αξιολόγηση της κυβέρνησης και η επιλογή του ΠΑΣΟΚ καταρρέουν σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα, ενώ η ΝΔ και ο Αντώνης Σαμαράς προηγούνται πλέον με μεγάλες διαφορές σε κάθε είδους συγκριτική αξιολόγηση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα της Alco (Πρώτο Θέμα, 25/9) το 79% των πολιτών διαπιστώνουν σήμερα ότι οι θυσίες τους πηγαίνουν χαμένες, το 80% ότι η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την οικονομική κρίση, το 82% ότι η κυβέρνηση δεν κάνει όσα πρέπει για να αναστραφεί η πορεία της χώρας και να μην χρειαστούν νέα μέτρα, τα οποία χαρακτηρίζονται άδικα από το 91%. Παράλληλα, σύμφωνα με την έρευνα της Rass (Το Παρόν, 25/9) το 55,4% τάσσεται κατά των απολύσεων στον δημόσιο τομέα, ξεπερνώντας κατά πολύ τον αριθμό των πολιτών που εντάσσονται σε αυτού του είδους τη μισθωτή εργασία, ενώ σύμφωνα με την έρευνα της Pulse (Τύπος της Κυριακής, 25/9) περισσότεροι από τους μισούς (57,5%) δηλώνουν ότι δεν μπορούν και δεν θα πληρώσουν τις νέες έκτακτες εισφορές.

Την ίδια ώρα, καταλυτική υπέρ του Αντώνη Σαμαρά είναι η αξιολόγηση των πολιτών στις εμφανίσεις των πολιτικών αρχηγών στη φετινή ΔΕΘ. Σύμφωνα με την έρευνα της Pulse , μόλις το 20,5% αξιολόγησε θετικά την εμφάνιση του Γ. Παπανδρέου, ενώ η θετική αξιολόγηση του Α. Σαμαρά καταγράφηκε στο 41%. Στην ίδια έρευνα επίσης το 62,5% θεωρεί ότι είναι εφικτή η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου προς το συμφέρον της χώρας, συμφωνώντας με τον αρχηγό της ΝΔ, ενώ, σύμφωνα και με την έρευνα της Rass , στην ερώτηση «ποια οικονομική πολιτική μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση» μόλις το 10,3% συμφώνησε με την πολιτική που εφαρμόζει ο Γ. Παπανδρέου και το 30,9% επέλεξε την πολιτική που προτείνει Α. Σαμαράς. Και οι δύο έρευνες άλλωστε συμφωνούν ότι ο Αντώνης Σαμαράς προηγείται πλέον με 9 μονάδες διαφορά στο ερώτημα του καταλληλότερου πρωθυπουργού (35% έναντι 26,4% στην έρευνα της Rass και 24% έναντι 15% στην έρευνα της Pulse ).

Σημαντική είναι επίσης η διαπίστωση που καταγράφεται ότι η εικόνα εις βάρος του ΠΑΣΟΚ δεν αναστρέφεται ούτε από την εμπλοκή στα πράγματα του Ευ. Βενιζέλου. Σύμφωνα με την έρευνα της Pulse , το 74% θεωρεί ότι οι χειρισμοί του υπουργού οικονομικών χειροτερεύουν την κατάσταση της οικονομίας, ενώ στην ερώτηση της Rass «με ποιον αρχηγό το ΠΑΣΟΚ έχει τις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει τις επόμενες εκλογές», το 51,3% απάντησε «με κανέναν από τους δύο» με χαρακτηριστικό, ότι ακόμα και στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ η ίδια απάντηση πλειοψήφησε (39%), με μόνο το 31% να επιλέγει τον Ευ. Βενιζέλο και μόλις το 21,1% τον Γ. Παπανδρέου.

Με αυτά τα δεδομένα, η πρόθεση ψήφου καταγράφεται με διαρκώς αυξανόμενες διαφορές υπέρ της ΝΔ, ενώ συντριπτική είναι πλέον η διαφορά στην παράσταση νίκης. Συγκεκριμένα, στην έρευνα της Rass , η ΝΔ προηγείται στην παράσταση νίκης με το καθολικό 72,7% έναντι 18% που συγκεντρώνει το ΠΑΣΟΚ και στην πρόθεση ψήφου με 4,3% διαφορά (25,1% έναντι 20,8% του ΠΑΣΟΚ). Στην έρευνα της Pulse η ΝΔ προηγείται με 6% διαφορά (21,5% έναντι 15,5% που συγκεντρώνει το ΠΑΣΟΚ) ενώ και στην έρευνα της Alco η διαφορά εντοπίζεται στο 5,8% (21,3% έναντι 15,5% του ΠΑΣΟΚ) με χαρακτηριστικό ότι στην αναγωγή που κάνει εταιρεία αφαιρώντας τις απαντήσεις της αποχής από τις εκλογές, η διαφορά φτάνει για πρώτη φορά στις 8 μονάδες (29,3% έναντι 21,3% που αναλογεί στο ΠΑΣΟΚ).


Αντώνης Σπηλιώτης
Πρόεδρος ΝΟ.Δ.Ε. Ν.Δ. Ν. Κορινθίας



23/9/11

Απαίτηση της κοινωνίας: Πως και γιατί οδηγηθήκαμε στο Μνημόνιο!

Η καταιγίδα των νέων μέτρων, που θα πλήξουν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και θα βυθίσουν βαθύτερα στην ύφεση την οικονομία, αποδεικνύει περίτρανα την παταγώδη αποτυχία της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόστηκε ως σήμερα, παράλληλα με την παροιμιώδη ανικανότητα αυτής της κυβέρνησης να διαχειριστεί την κρίση.

Άμεση συνέπεια αυτής της πολιτικής είναι η επιδεινούμενη κατάθλιψη των πολιτών που εξελίσσεται σε αυξανόμενη οργή.

Η αναζήτηση των ευθυνών για την τραγική κατάληξη που βιώνουμε όλοι ανεξαιρέτως με τρόπο δραματικό είναι πρώτιστο καθήκον για το πολιτικό σύστημα. Η απαίτηση της κοινωνίας να αποκαλυφθεί η αλήθεια για τις ευθύνες που μας οδήγησαν ως εδώ είναι και δικαιολογημένη και ορθή.

Ιδιαίτερα, μετά τις πρόσφατες σοβαρότατες αποκαλύψεις για το «μαγείρεμα» του ελλείμματος του 2009, από στελέχη της ανεξάρτητης αρχής της ΕΛΣΤΑΤ, από ανθρώπους που η ίδια η κυβέρνηση είχε επιλέξει, η κοινή γνώμη κυριολεκτικά «βράζει». Η υποψία ότι, για οποιουσδήποτε λόγους, παραδοθήκαμε στο Μνημόνιο και σε ό,τι επακολούθησε πυροδοτεί περαιτέρω την ήδη μεγάλη αγανάκτηση.

Για τη Νέα Δημοκρατία η αποκάλυψη της αλήθειας για το «φούσκωμα» του ελλείμματος και η διερεύνηση των αιτιών και των ευθυνών, αν και όπου υπάρχουν, είναι πρώτιστο πολιτικό καθήκον.

Χωρίς καμία διάθεση ρεβανσισμού, όπως διαδίδεται από το πανικόβλητο ΠΑΣΟΚ -ρεβανσισμός που εξάλλου σε καμία περίπτωση δεν εκδηλώθηκε από τη Νέα Δημοκρατία και στο παρελθόν-, είμαστε υποχρεωμένοι να ερευνήσουμε την αλήθεια, μέχρι τέλους.

Άλλωστε, τα κρίσιμα ερωτήματα και οι απορίες για τη στάση της κυβέρνησης το τελευταίο τρίμηνο του 2009 είχαν τεθεί από πολύ νωρίς. Ρωτούσαμε την κυβέρνηση, χωρίς ποτέ να λάβουμε απάντηση, μεταξύ άλλων, για ποιο λόγο:

  • Αδρανούσε να πάρει την οποιαδήποτε πρωτοβουλία που θα απέτρεπε τα χειρότερα, και θα έδινε αναπτυξιακή ανάσα που χρειαζόταν η χώρα;
  • Κώφευε στις προτροπές της Νέας Δημοκρατίας για μέτρα αναγκαία για να ξεφύγουμε από τον κλοιό που περιέσφιγγε την ελληνική οικονομία;
  • Αμέλησε , κατά περίεργο τρόπο, να δανειστεί από τις αγορές, όταν ήταν ακόμη δυνατός αυτός ο δανεισμός; Τα spreads -θυμίζουμε ακόμη μια φορά για όσους επιμένουν να το ξεχνούν- όταν ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ την εξουσία ήταν στις 130 μονάδες.
  • Ο κ. Παπακωνσταντίνου έσπευσε ήδη από τις 19-20 Οκτωβρίου 2009, δύο μόλις εβδομάδες μετά τις εκλογές, να ανακοινώσει στα ευρωπαϊκά όργανα το διπλασιασμό του ελλείμματος;
  • Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός των οικονομικών με κάθε ευκαιρία αμαύρωναν την εικόνα της χώρας και της οικονομίας στο εξωτερικό, «βάζοντας βούτυρο στο ψωμί» των κερδοσκόπων;
  • Πάγωσε ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός του δημοσίου καθώς το τελευταίο τρίμηνο 2009 πραγματοποιήθηκε το 63,4% της συνολικής υστέρησης δημοσίων εσόδων για ολόκληρο το δωδεκάμηνο; Η υστέρηση των εσόδων – από 3,2% το διάστημα Ιανουαρίου–Σεπτεμβρίου εκτινάχθηκε στο 13,3% το τελευταίο τρίμηνο.
  • Μετέθεσε πληρωμές του 2010 στο 2009 -με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τις πληρωμές των χρεών στα νοσοκομεία- και εισπράξεις του 2009 στο 2010;
  • Δαπάνησε , το τελευταίο τρίμηνο του 2009, μισό δισ. ευρώ για την πρώτη δόση του επιδόματος αλληλεγγύης;

Η αποκάλυψη της αλήθειας είναι χρέος προς τους πολίτες, που βιώνουν αυτή την οδυνηρή πραγματικότητα.

Ο Αντώνης Σαμαράς ήδη από τις 23.09.2010 είχε ξεκαθαρίσει ότι η κυβέρνηση «νομίζει ότι κρατά τη ΝΔ σε ομηρία. Ας κάνει όσες Εξεταστικές θέλει. Εμείς θα κάνουμε μόνο μία, για το πώς φτάσαμε στο μηχανισμό στήριξης και στο Μνημόνιο».



Αντώνης Σπηλιώτης
Πρόεδρος ΝΟ.Δ.Ε. Ν.Δ. Ν. Κορινθίας

12/9/11

Εργασιακή εφεδρεία: τεχνάσματα μιας «ακέφαλης» κυβέρνησης

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργεύοντος αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού οικονομικών απέδειξαν πανηγυρικά ότι η κυβέρνηση βρίσκεται πλέον σε απόλυτη σύγχυση και πανικό.

Η κοινωνία παρακολουθεί επί μήνες ένα παρατεταμένο θέατρο του παραλόγου που περιλαμβάνει την άσκηση της «μη πολιτικής», τη ρητορική αμετροέπεια και τις μόνιμες παλινωδίες.

Καθώς, όμως, όλοι οι οικονομικοί δείχτες κινούνται με ιλιγγιώδη αρνητική τροχιά, λόγω της λανθασμένης πολιτικής που ακολουθείται, η κυβέρνηση προσφεύγει στη προσφιλή της τακτική της επικοινωνιακής παραπλάνησης.

  • Ψηφίζουν μέτρα επώδυνα για την κοινωνία και καταστρεπτικά για την οικονομία, και στη συνέχεια οι υπουργοί της διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ότι δεν τα επιθυμούν...
  • Βεβαιώνουν ότι ό,τι έχει αποφασισθεί με τη τρόικα θα εφαρμοστεί και στη συνέχεια διαρρέουν ότι αντιστέκονται στις πιέσεις για την εφαρμογή τους.

Και ποιο το αποτέλεσμα:

Νέο πακέτο μέτρων-μαμούθ . Ομολογία απροκάλυπτης και παταγώδους αποτυχίας με τον λογαριασμό να πηγαίνει στους συνήθεις ύποπτους: τους πολίτες.

Και γνωρίζοντας ότι πρόκειται για συνταγή αποτυχίας που θα προκαλέσει ισχυρότατες αντιδράσεις ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της ασυνεννοησίας επιδιώκει να «θολώσει τα νερά».

Στο φλέγον ζήτημα της εργασιακής εφεδρείας, που σύμφωνα με διαρροές αφορά πάνω από 200.000 εργαζόμενους, επιχειρεί να καταστήσει τη Νέα Δημοκρατία «συνένοχο του εγκλήματος».

Με προσποιητή αφέλεια, διαστρεβλώνοντας απόλυτα την πραγματικότητα, δηλώνει ότι, η πρόταση της εργασιακής εφεδρείας προήλθε από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Πρόκειται για εσκεμμένη παραποίηση της αλήθειας, καθώς η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας είχε εντελώς διαφορετικούς όρους και στόχευση.

Για να θυμίσουμε, λοιπόν, στους έχοντες αδύνατη μνήμη υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, η πρότασή μας για εργασιακή εφεδρεία ήταν η ακόλουθη:

«Έχουμε επεξεργαστεί την εφαρμογή του θεσμού ανάλογα με την ηλικία των προσώπων που μπαίνουν σε εργασιακή εφεδρεία.

  • Για όσους είναι πάνω από τα 50 εφεδρεία με το βασικό μισθό ως τη σύνταξη εκτός κι αν βρει δουλειά αλλού.
  • Για όσους είναι από τα 40-50 δύο τριετίες και
  • Για όσους είναι από τα 30-40 μια τριετία.

Για τις δυο τελευταίες κατηγορίες, τα όρια εφεδρείας ισχύουν εφόσον στο μεταξύ υπάρχει ανάκαμψη, δημιουργούνται θέσεις εργασίας και μπορούν να τις διεκδικήσουν. Σε αντίθετη περίπτωση, τα όρια εφεδρείας παρατείνονται.

Σε όλες τις περιπτώσεις προκύπτει ότι μπορούμε να έχουμε ταχύτερη μείωση προσωπικού και ελλείμματος σε σύγκριση με την άμεση απόλυση.

Αν λάβουμε υπόψη το συνολικό κόστος της ανεργίας, η τριετία επιτρέπει επαρκή χρόνο μαθητείας για μετάταξη.

Εάν ο θεσμός περιοριστεί στον ένα χρόνο, ουσιαστικά στέλνουμε τον εργαζόμενο σε ανεργία από τώρα

Και ρωτάμε ευθέως τον κ. Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης: τι κοινό, επομένως, υπάρχει στη δική μας ξεκάθαρη και κοινωνικά ευαίσθητη πρόταση με τη δική του, της εργασιακής εφεδρείας για ένα έτος με το 60% του μισθού;

  • Η Νέα Δημοκρατία προτείνει το θεσμό της εργασιακής εφεδρείας για την αποφυγή της απόλυσης.
  • Η κυβέρνηση τον εισάγει ως προθάλαμο της απόλυσης .

Και απόλυση σε συνθήκες ύφεσης, εκτόξευσης των ποσοστών της ανεργίας και πανδημίας «λουκέτων» ισοδυναμεί με θανατική καταδίκη.

Η Νέα Δημοκρατία δηλώνει ότι θα μείνει σταθερή στις θέσεις της, αυτές που με ευθύνη απέναντι στην ελληνική κοινωνία υποστηρίζει όλους αυτούς τους μήνες. Απέναντι σε μια«ακέφαλη» και ανυπόληπτη κυβέρνηση θα συνεχίζει να αγωνίζεται για μια άλλη πολιτική, που η έγκρισή της θα έλθει μετά από τη προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία.



Αντώνης Σπηλιώτης
Πρόεδρος ΝΟ.Δ.Ε. Ν.Δ. Ν. Κορινθίας

7/9/11

Σαφές προβάδισμα ΝΔ, με ξεκάθαρη δικαίωση της πολιτικής της

Οι τρείς πρώτες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται μετά το καλοκαίρι συμφωνούν στα κύρια ευρήματά τους: Η ελληνική κοινωνία αντιλαμβάνεται ότι η διακυβέρνηση της χώρας από το ΠΑΣΟΚ τα δύο τελευταία χρόνια υπήρξε παταγώδης αποτυχία και αρνητική εξέλιξη. Η συντριπτική πλειοψηφία απαντά απερίφραστα ότι αδυνατεί να ανταπεξέλθει σε νέα οικονομικά μέτρα και επιζητά μείωση φόρων, μέτρα για την ανάπτυξη και επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου. Συμφωνεί δηλαδή με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, και δικαιώνει, την πολιτική που από την πρώτη στιγμή υποστήριξε η ΝΔ και ο Αντώνης Σαμαράς. Όπως είναι φυσικό, η ΝΔ αποκτά μεγάλο πλέον προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου το οποίο φτάνει για την ώρα μέχρι τις 7,4 μονάδες σε εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας MRB ( Real news , 4/9 ) η ΝΔ προηγείται με διαφορά 5,1% στην πρόθεση ψήφου όταν στην αντίστοιχη έρευνα της ίδιας εταιρείας τον φετινό Μάιο είχε καταγραφεί ισοπαλία (ΝΔ: 23,7% έναντι 18,6% που συγκεντρώνει το ΠΑΣΟΚ σήμερα, ενώ το Μάιο τα δύο κόμματα είχαν 21,5%). Παράλληλα, στην εκτίμηση ψήφου που κάνει η εταιρεία το προβάδισμα της ΝΔ αγγίζει το 7,4% συγκεντρώνοντας 34,6% έναντι 27,2% του ΠΑΣΟΚ, γεγονός που φέρνει τη ΝΔ στα όρια της αυτοδυναμίας (154 έδρες σε περίπτωση Βουλής με 5 κόμματα και 149 σε περίπτωση Βουλής με 6 κόμματα).

Πανομοιότυπα είναι τα στοιχεία και της έρευνας της εταιρείας Alco (Πρώτο Θέμα, 4/9) όπου καταγράφεται προβάδισμα ΝΔ κατά 4,8% όταν στην αντίστοιχη έρευνα της ίδιας εταιρείας το Μάιο το ΠΑΣΟΚ είχε προηγηθεί κατά 0,3% (ΝΔ: 22,2% έναντι 17,4% που συγκεντρώνει το ΠΑΣΟΚ σήμερα, ενώ το Μάιο η ΝΔ είχε 20,4% έναντι 20,7% του ΠΑΣΟΚ). Στην εκτίμηση επίσης που κάνει η εταιρεία επί των έγκυρων ψήφων, όμως χωρίς αναγωγή αναποφάσιστων, το προβάδισμα της ΝΔ φτάνει στο 6,4% (ΝΔ: 29,3% έναντι 22,9% του ΠΑΣΟΚ, με 8,9% αναποφάσιστους που πρέπει να κατανεμηθούν επιπλέον στα κόμματα).

Προβάδισμα της ΝΔ καταγράφεται και στην έρευνα της εταιρείας Κάπα- Research (Το ΒΗΜΑ, 4/9) μόλις όμως κατά 0,6% βρίσκοντας παραδόξως, σε σχέση με τις άλλες δύο εταιρείες, χαμηλότερα τη ΝΔ και αρκετά ψηλότερα το ΠΑΣΟΚ (ΝΔ: 21,8% - ΠΑΣΟΚ 21,2%) με χαρακτηριστικό πάντως ότι στην ίδια έρευνα καταγράφεται εντυπωσιακό προβάδισμα της ΝΔ κατά 16,9% στο ερώτημα της παράστασης νίκης (ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα κερδίσει στις επόμενες βουλευτικές εκλογές όποτε και αν αυτές γίνουν) όπου η ΝΔ να συγκεντρώνει 38,3% έναντι 21,4% του ΠΑΣΟΚ.

Ταυτόχρονα, η έρευνα της Κάπα- Research αποκαλύπτει ότι το 61,8% των πολιτών απαντά απερίφραστα σήμερα ότι η εκλογή του ΠΑΣΟΚ πριν από δύο χρόνια ήταν αρνητική εξέλιξη για τη χώρα, ενώ το 76,3% θεωρεί ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να επαναδιαπραγματευτεί άμεσα το μνημόνιο που υπέγραψε, έναντι του 19,3% που απάντησε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι συνεπής με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Πρόκειται ασφαλώς για περίτρανη δικαίωση της ΝΔ η οποία βεβαιώνεται άλλωστε και στο εύρημα της εταιρείας Alco , όπου το 78% των πολιτών απαιτεί από τον Γ. Παπανδρέου να εξαγγείλει στη φετινή ΔΕΘ μείωση φορολογίας και μέτρα για ανάπτυξη.

Στο πλαίσιο αυτό, πολύ χαρακτηριστικές είναι και οι απαντήσεις του 75,5% ότι με βάση το οικογενειακό τους εισόδημα δεν μπορούν σήμερα να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις ( MRB ), αλλά και του 76% ότι δεν είναι σε θέση να πληρώσουν τους έκτακτους φόρους και τις εισφορές που έρχονται τις επόμενες εβδομάδες ( Alco ), ενώ το 86,6% δηλώνει εμφατικά ότι σε κάθε περίπτωση δεν θα δεχόταν να υποστεί περαιτέρω προσωπικές θυσίες (MRB).

Τα ευρήματα αυτά δηλώνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο το πλήρες αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα και οι πολίτες της. Ο τόπος χρειάζεται καθαρές λύσεις με αλλαγή πολιτικής. Την πολιτική, που από την πρώτη στιγμή υποδεικνύει ο Αντώνης Σαμαράς και η ΝΔ, στην οποία όλοι σήμερα προσβλέπουν. Γι’ αυτό η ΝΔ δικαιούται να απευθύνεται στους πολίτες ζητώντας την δυνατότητα αυτοδύναμης κυβέρνησης. Και ας μη γίνονται παρεξηγήσεις μέσα στην πληθώρα των ευρημάτων. Η συναίνεση που επιδιώκει σήμερα το ανήμπορο ΠΑΣΟΚ δεν είναι αποδεκτή από τους πολίτες οι οποίοι απαντούν μόνο κατά 36% ότι θα «πρέπει να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ πριν από τις εκλογές» σύμφωνα με ερώτηση της Alco . Οι πολίτες αντιλαμβάνονται τι είναι εφικτό και προς όφελος της χώρας. Ας μη συγχέεται αυτό το καθαρό εύρημα με το άλλο της εταιρείας MRB , όπου το 52,1% απάντησε ότι «απαιτείται η ανάγκη συγκυβέρνησης των δύο μεγάλων πολιτικών κομμάτων χωρίς διεξαγωγή εκλογών». Είναι άλλο το τι θεωρητικώς «απαιτείται» και «θα έπρεπε» μπροστά στα πλήρες σημερινό αδιέξοδο και άλλο το τι πράγματι «μπορεί και πρέπει να γίνει» όσο διατηρείται η σημερινή καταστροφική πολιτική.



Αντώνης Σπηλιώτης

Πρόεδρος ΝΟ.Δ.Ε. Ν.Δ. Ν. Κορινθίας

25/8/11

Ρεσιτάλ λαθών και ερασιτεχνισμού

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να καταρρίπτει όλα τα αρνητικά ρεκόρ στην οικονομία, όπως επίσης και στην επίδειξη ερασιτεχνισμού και αδεξιότητας σε βάρος της χώρας και της κοινωνίας.

Οι πανηγυρισμοί για τη σύνοδο της 21ης Ιουλίου, που πομπωδώς και υπερφίαλα, επιδόθηκαν τα κυβερνητικά στελέχη, έχουν ήδη παραχωρήσει τη θέση τους στην επιδεινούμενη αρνητική πραγματικότητα.

Το σύνολο των στόχων που ετέθησαν αναθεωρούνται συνεχώς επί τα χείρω:

· Ο λαλίστατος υπουργός Οικονομικών, κ. Βενιζέλος, ομολογώντας την παταγώδη αποτυχία του, παραδέχθηκε ότι η ύφεση θα ξεπεράσει το 5%, παίρνοντας πίσω τις διαβεβαιώσεις του για το «πάτο του βαρελιού», που τελικά αποδείχθηκε και πάλι «τρύπιος»...

· Τα στοιχεία του προϋπολογισμού για το πρώτο επτάμηνο του έτους φανερώνουν ότι τα καθαρά έσοδα μειώνονται κατά 6,4% , έναντι αναθεωρημένου ετήσιου στόχου για αύξηση κατά 5,6% .

· Αλλά και οι δαπάνες είναι αυξημένες κατά 7,3% έναντι του περυσινού επταμήνου, με τις πρωτογενείς δαπάνες να αυξάνονται κατά 4,8% , έναντι αναθεωρημένου ετήσιου στόχου για αύξηση μόλις κατά 0,7% .

· Η ανεργία σκαρφαλώνει για το Μάιο στο 16,6% και, πλέον, ακόμη και το 20% εμφανίζεται απειλητικό στον ορίζοντα του προσεχούς φθινοπώρου.

· Το έλλειμμα, τελικά, εμφανίζεται αυξημένο στους πρώτους επτά μήνες του 2011 κατά 25,1%, έναντι ετήσιας πρόβλεψης για μείωση κατά 3,9%.

Πρόκειται, δίχως άλλο, για ολοκληρωτικό «ναυάγιο» της οικονομικής πολιτικής που δεν προσφέρει την παραμικρή αχτίδα αισιοδοξίας, με αποκλειστικά κυβερνητική ευθύνη.

Επιπλέον, η πολιτική αυτή, που βουλιάζει την οικονομία στο φαύλο κύκλο της ύφεσης και των ελλειμμάτων, συνοδεύεται από ένα απίστευτο ρεσιτάλ λαθών και ερασιτεχνισμού. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά:

· Τη διμερή συμφωνία με τη Φινλανδία που θέτει σε κίνδυνο την υλοποίηση όποιων θετικών σημείων της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου.

· Το αλαλούμ με το ΦΠΑ σε είδη εστίασης, που πέρα από το γελοίο του πράγματος προκαλεί και τη δίκαιη αγανάκτηση σε επαγγελματίες και καταναλωτές, καθώς θα προκαλέσει ακόμη ένα πλήγμα σε μια ασφυκτιούσα αγορά.

· Την παραδοχή εκ μέρους του αναπληρωτή υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας ότι τελικά ήταν λάθος η κατάργηση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, το οποίο σε 1,5 χρόνο καταργήθηκε, ιδρύθηκε και ξανα-καταργήθηκε…

· Την αμαρτωλή ιστορία με τις ΜΚΟ, που θα προσλαμβάνουν εργαζόμενους, λαμβάνοντας μεσιτικά. Είναι δε τόσο διάτρητη αυτή η διαδικασία που προκαλεί και την αντίδραση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, καθώς άλλοι συνάδελφοί τους εμπλέκονται άμεσα σε αυτό το εμπόριο της ελπίδας.

Η εικόνα σύγχυσης και χάους στη λειτουργία της κυβέρνησης τής δημιούργησε ευλόγως σοβαρό πρόβλημα στην ανεύρεση αισιόδοξου «αφηγήματος», και, ταυτόχρονα, με το φόβο των επικείμενων, δικαιολογημένων, αντιδράσεων το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ βρίσκεται σε συνεχή ανασχεδιασμό.

Κατά τα φαινόμενα, η κυβέρνηση είχε «ποντάρει» στη θερινή ραστώνη και στην προπαγάνδα της εικονικής πραγματικότητας για να καλλιεργήσει εντυπώσεις σχετικά με την αποτελεσματικότητά της. Η διάψευση, όμως, των επιδιώξεών της συνέβη τόσο γρήγορα όσο κρατούν και οι δεσμεύσεις της για τη μη λήψη νέων μέτρων.


Αντώνης Σπηλιώτης
Πρόεδρος ΝΟ.Δ.Ε. Ν.Δ. Ν. Κορινθίας




3/8/11

Ποιος τελικά δεν θέλει τη συναίνεση;

Η άρνηση της κυβέρνησης στην πρόταση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά για ένα Εθνικό Συμβόλαιο για τον Τουρισμό, τη βαριά «βιομηχανία» της χώρας, αποδεικνύει στη πράξη για μια ακόμη φορά ότι οι δήθεν προσκλήσεις συναίνεσης εκ μέρους του πρωθυπουργού αποτελούν κενές περιεχομένου ρητορείες.

Μοναδικός σκοπός της, πλέον αναποτελεσματικής στα μεταπολιτευτικά χρονικά, κυβέρνησης ήταν και παραμένει η παραπλάνηση της κοινής γνώμης και η ωραιοποίηση με επικοινωνιακά τερτίπια της παταγώδους αποτυχίας της πολιτικής της.

Χωρίς συναίσθηση των τεραστίων ευθυνών της για την καταστροφική οικονομική πολιτική -που οδήγησε τη χώρα στο ΔΝΤ, την αγορά στην ασφυξία, την κοινωνική συνοχή στα όρια της κατάρρευσης- αναζητά να βρει ενόχους, για τα αποτελέσματα της αλλοπρόσαλλης τακτικής της, στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Η άρνηση της κυβέρνησης στην πρόταση της Νέας Δημοκρατίας που μπορεί να αποτελέσει τη βάση για ένα ευρύ διάλογο με σκοπό ένα Εθνικό Συμβόλαιο για τον Τουρισμό, με τη συμμετοχή κομμάτων, κοινωνικών εταίρων και φορέων του κλάδου:

· Αποκαλύπτει τις πραγματικές της προθέσεις στο θέμα της συναίνεσης.

  • Η επίκληση στη αναγκαιότητα της συναινετικής αρωγής της αντιπολίτευσης προβάλλεται με μελοδραματικούς τόνους, κάθε φορά που αναζητούν συνενόχους στις λανθασμένες επιλογές τους.
  • Και κάθε φορά, που διαφαίνεται εφικτή η δυνατότητα συναίνεσης σε συγκεκριμένα ζητήματα, προς όφελος της οικονομίας και του κοινωνικού συνόλου, τα κυβερνητικά στελέχη επιστρέφουν στη γνώριμη μηδενιστική πολεμική τους.

Έτσι, πέφτει και το τελευταίο φύλλο συκής της κυβέρνησης που επιλέγει την οξύτητα, καθώς επιμένει να κατηγορεί τελείως ανυπόστατα ως υποκινητή των κινητοποιήσεων των ιδιοκτητών ταξί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η κυβέρνηση όμως:

o Αποσιωπά ότι η Νέα Δημοκρατία έχει καταδικάσει με απερίφραστο τρόπο, που δεν επιδέχεται διπλή ανάγνωση, τις ακραίες μορφές αντίδρασης των ιδιοκτητών ταξί.

  • Λησμονεί ότι «το λάδι στη φωτιά», εν μέσω του θέρους, προέρχεται από τις εμμονές του υπουργού μεταφορών κ. Ραγκούση. Κι αυτό δεν το λέει η Νέα Δημοκρατία. Το λένε βουλευτές και στελέχη του ίδιου του ΠΑΣΟΚ, που ζητούν ακόμη και την παραίτησή του.
  • Ποντάρει στον κοινωνικό αυτοματισμό για να καλύψει την αναποτελεσματικότητα της πολιτικής της.

Άλλωστε, να θυμίσουμε στους σημερινούς κυβερνώντες, ότι ως αντιπολίτευση είχαν διαπρέψει, με συμμετοχή ακόμη και του ίδιου του νυν πρωθυπουργού αλλά και του κ. Ραγκούση, σε κάθε είδους κινητοποίηση, χωρίς ποτέ να αναλογιστούν κοινωνικό και οικονομικό κόστος.

Εν πάση περιπτώσει, η κυβέρνηση θα πρέπει να αποδεχθεί επιτέλους ότι οι πολίτες δεν αυταπατώνται πλέον ούτε με τις επικοινωνιακές πρακτικές, ούτε με τις επικίνδυνες τακτικές παραπλάνησης. Το τι επιδιώκει και τι αξίζει ο καθένας το δείχνουν τα αποτελέσματα του έργου του!


Αντώνης Σπηλιώτης
Πρόεδρος ΝΟ.Δ.Ε. Ν.Δ. Ν. Κορινθίας




21/7/11

Προβάδισμα Ν.Δ. με 6 μονάδες

Με διάχυτες τις δυσοίωνες εκτιμήσεις των πολιτών για την πορεία της χώρας και τη γενική αίσθηση ανασφάλειας που κυριαρχεί, η έρευνα Ιουλίου της εταιρείας Public Issue (Καθημερινή, 15/7) καταγράφει σημαντικό προβάδισμα 6 μονάδων της ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής, με πολύ σημαντική επίσης υπεροχή της ΝΔ και στον δείκτη της παράστασης νίκης (27 μονάδες).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η ΝΔ συγκεντρώνει 32,5% από 31% τον προηγούμενο μήνα, ενώ η εκλογική επιρροή του ΠΑΣΟΚ μειώνεται στο 26,5% από 27%. Προκύπτει δηλαδή διαφορά 6 μονάδων υπέρ της ΝΔ, αυξημένη κατά 2 μονάδες σε σχέση με τον προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας (Ιούνιος 2011). Το αποτέλεσμα αυτό, σε συνδυασμό με τη διαφαινόμενη δυνατότητα μόνο έξι κομμάτων να υπερβούν το κατώφλι του 3% και να κερδίσουν έδρες στη Βουλή, είναι σαφές ότι αρχίζει να σχηματίζει πλαίσιο αυτοδυναμίας για τη ΝΔ.

Κόμμα

Ποσοστό

Όρια κατανομής εδρών

ΝΔ

32,5

133-147

ΠΑΣΟΚ

26,5

66-80

ΚΚΕ

11,5

29-34

ΣΥΡΙΖΑ

9,0

22-27

ΛΑΟΣ

7,5

18-23

Οικολόγοι-Πράσινοι

3,5

8-12

Δημοκρατική Αριστερά

2,0

-

Δημοκρατική Συμμαχία

1,5

-

Άλλα κόμματα

6,0

-

Εντυπωσιακή είναι άλλωστε η υπεροχή της ΝΔ και στον δείκτη της παράστασης νίκης (ποιο κόμμα θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές) φτάνοντας σήμερα στο 43% έναντι 16% που συγκεντρώνει το ΠΑΣΟΚ και καταγράφοντας διαφορά 27 μονάδων από 5 μονάδες τον προηγούμενο μήνα (ΝΔ: 27%, ΠΑΣΟΚ: 22%).

Την ίδια ώρα, βεβαιώνεται η σαφής πλέον υπεροχή του Αντώνη Σαμαρά στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών με 35% έναντι 28% που συγκεντρώνει ο Γ. Παπανδρέου, ενώ για πρώτη φορά στις έρευνες της συγκεκριμένης εταιρείας ο αρχηγός της ΝΔ προηγείται στην αξιολόγηση του καταλληλότερου πρωθυπουργού με την ευδιάκριτη διαφορά 7 μονάδων (Α. Σαμαράς: 29%, Γ. Παπανδρέου: 22%. Σημειώνεται ότι τον προηγούμενο μήνα οι δύο πολιτικοί αρχηγοί ήταν ισόπαλοι με 23%).

Όλα αυτά σημαίνουν ότι στο τελευταίο τρίμηνο δεν υπήρξε μόνο ανατροπή υπέρ της ΝΔ στο εκλογικό προβάδισμα, όπως έδειξαν όλες οι δημοσκοπήσεις. Φαίνεται ταυτόχρονα να δημιουργούνται τάσεις που ολοένα περισσότερο βυθίζουν το ΠΑΣΟΚ στρέφοντας τους πολίτες στην επιλογή της ΝΔ. Χωρίς να αγνοείται ότι το εκλογικό περιβάλλον βρίσκεται ακόμα υπό την αίρεση του πολύ υψηλού ποσοστού (38%) το οποίο εξακολουθεί να επιλέγει τη στάση της αποχής, το σίγουρο είναι ότι οι διαμορφούμενες τάσεις ευνοούν πλέον καθοριστικά τη ΝΔ.


Αντώνης Σπηλιώτης
Πρόεδρος ΝΟ.Δ.Ε. Ν.Δ. Ν. Κορινθίας



18/7/11

Η Νέα Δημοκρατία απαντά σε 21 επίκαιρες ερωτήσεις

1. Αφού η Τρόικα επιβάλλει τα μέτρα η Νέα Δημοκρατία τι μπορεί να πράξει;
  • Η κυβέρνηση από την αρχή δεν διαπραγματεύτηκε στο ελάχιστο με την Τρόικα. Αποδέχθηκε κάθε τι που προτάθηκε, χωρίς ίχνος αντίστασης. Αυτό έκανε με το Μνημόνιο, τη δανειακή σύμβαση, τις επικαιροποιήσεις του Μνημονίου, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Δεν αντιπρότεινε τίποτε. Προχώρησε στις «εύκολες» λύσεις με τις οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και στην εκτεταμένη φοροεπιδρομή που έπληξε τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα. Και κάθε φορά οχυρώνεται πίσω από την Τρόικα για να καλύψει τη δική της ανεπάρκεια και έλλειψη διαπραγματευτικής διάθεσης. Και σαν μην έφτανε αυτό, όταν η Τρόικα διαφωνεί, ο κ. Παπανδρέου πανηγυρίζει γιατί «απορρίπτουν τις προτάσεις μας οι ξένοι».
  • Η Νέα Δημοκρατία, αν και ευρισκόμενη στην αντιπολίτευση, κατέθεσε τις προτάσεις της, διαπραγματεύτηκε και πέτυχε αρκετές από αυτές -μεγαλύτερη κοινοτική συγχρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ, άντληση 50 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, προώθηση ώριμων αποκρατικοποιήσεων- να γίνουν αποδεχτές. Απέδειξε, έτσι, ότι έχει τη γνώση, την ευθύνη και την αποφασιστικότητα να επιτύχει προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας ευνοϊκότερους όρους για την υπέρβαση της κρίσης.

2. Είναι δυνατή η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου και του Μεσοπροθέσμου;

  • Βεβαίως και είναι, εάν υπάρχει πολιτική βούληση και σχέδιο. Η επαναδιαπραγμάτευση είναι απαραίτητη διότι το Μεσοπρόθεσμο είναι ένα ακόμη βήμα σε λανθασμένη κατεύθυνση. Ένα βήμα που μας φέρνει πιο κοντά στη χρεοκοπία.
  • Όταν εμείς λέμε «επαναδιαπραγμάτευση» εννοούμε την κατάρτιση και υλοποίηση ενός ρεαλιστικού σχεδίου που μπορεί να προκαλέσει Επανεκκίνηση της Οικονομίας, για να βγει η Ελλάδα από την κρίση, για να αποφύγουμε τη χρεοκοπία, π.χ. μείωση των φορολογικών συντελεστών ή κατοχύρωση ειδικού ΦΠΑ στο 4,5% για την τουριστική δραστηριότητα, που είναι το μεγάλο μας συγκριτικό πλεονέκτημα. Το πέτυχε μια νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση στην Ιρλανδία. Γιατί όχι και εμείς;
  • Η επαναδιαπραγμάτευση θα δημιουργήσει, καλύτερο κλίμα στις διεθνείς αγορές αλλά και στο εσωτερικό, και θα επιφέρει αποσυμπίεση στην Ελληνική Οικονομία και στην Κοινωνία.

3. Γιατί η Νέα Δημοκρατία άργησε να ζητήσει εκλογές;

  • Η στάση της Νέας Δημοκρατίας διακρίνεται για το υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στον ελληνικό λαό.
  • Αποφύγαμε να ζητήσουμε εκλογές, για να μην προκαλέσουμε προβλήματα στην εικόνα της χώρας και συνεπώς στην οικονομία, αντίθετα με ό,τι έκανε μονίμως το ΠΑΣΟΚ, όταν ήταν στην αντιπολίτευση.
  • Δεν κατεβάσαμε τον κόσμο στα πεζοδρόμια, δεν πρωτοστατήσαμε σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ώστε να περιμένουμε μικροκομματικά κέρδη.
  • Ταυτόχρονα, προτείναμε εγκαίρως σειρά μέτρων, που αν η κυβέρνηση τα είχε υιοθετήσει δεν θα φθάναμε στο σημείο που βρισκόμαστε τώρα. Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε. Η κυβέρνηση δεν άλλαξε ρότα. Συνέχισε τα λάθη προσθέτοντας και άλλα. Και έδειξε ότι δεν είναι ικανή να αλλάξει, να γίνει αποτελεσματική και να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Γι’ αυτό και κρίναμε ότι η μόνη λύση, πλέον, είναι η προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία. Οι εκλογές θα κρίνουν τι πορεία πρέπει να ακολουθήσει η χώρα και ταυτοχρόνως θα εκτονώσουν το οξυμένο κοινωνικό κλίμα, έτσι όπως δημοκρατικά επιβάλλεται.

4. Γιατί η Νέα Δημοκρατία δεν στηρίζει τις απαραίτητες αλλαγές που απαιτούνται για το ξεπέρασμα της κρίσης;

  • Η Νέα Δημοκρατία στήριξε και ψήφισε τα μέτρα, που θεώρησε ότι θα βοηθούσαν την ελληνική οικονομία.
  • Δεν είναι τυχαίο, και συμβαίνει για πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες, η αξιωματική αντιπολίτευση να ψηφίζει τα μισά από τα νομοθετήματα που κατατέθηκαν στη βουλή με το παραπάνω σκεπτικό.
  • Αντίστοιχα, απέρριψε όλα τα μέτρα τα οποία έκρινε ότι είναι αρνητικά για την ελληνική οικονομία και την κοινωνική συνοχή. Οι εξελίξεις άλλωστε επιβεβαίωσαν, πλήρως τις επιλογές της Νέας Δημοκρατίας.
  • Στις εκτιμήσεις για την λανθασμένη συνταγή του Μνημονίου και την ανυπαρξία αναπτυξιακής διάστασης των μέτρων συμφώνησαν όλοι, τόσο εντός της χώρας όσο και στο εξωτερικό, ακόμη και οι εμπνευστές του σχεδίου και οι τότε ένθερμοι υπερασπιστές του, στο ΠΑΣΟΚ και στα εξαπτέρυγά του.

5. Γιατί η Νέα Δημοκρατία δεν δίνει συναίνεση;

  • Συναίνεση στο λάθος δεν δώσαμε και δεν θα δώσουμε σε καμία περίπτωση.
  • Σήμερα, αν συναινέσουμε στο λάθος θα γίνουμε συνυπεύθυνοι σε ένα σφάλμα που εγκαίρως επισημάναμε και απορρίψαμε και θα ωθήσουμε στην απελπισία την κοινωνία, που σε μας ελπίζει ότι υπάρχει κι άλλος, εναλλακτικός, δρόμος, με θυσίες βεβαίως, που όμως πιάνουν τόπο.
  • Οι ειλικρινείς προθέσεις μας αποδείχθηκαν όταν αποδεχθήκαμε τον σχηματισμό Κυβέρνησης Εθνικής Σωτηρίας, την οποία αρνήθηκε τελικά ο κ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ, για καθαρά μικροκομματικό όφελος και επειδή δεν άντεχε να διαπραγματευθεί το Μνημόνιο.
  • Επιπλέον, τη συναίνεση η κυβέρνηση έπρεπε να την κερδίσει πρωτίστως στο εσωτερικό της από τους υπουργούς της και από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Όταν οι ίδιοι διαφωνούν μεταξύ τους, όταν ο πρωθυπουργός κοπιάζει να πείσει τους υπουργούς του, πώς γίνεται να συγκατατεθεί η Νέα Δημοκρατία;

6. Ποιά είναι η θέση της Νέας Δημοκρατίας για το Δημοψήφισμα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση;

  • Τα δημοψηφίσματα μπορεί να είναι χρήσιμα. Αν, όμως, τα χρησιμοποιούμε για αλλότριους σκοπούς χάνουν το νόημά τους. Και βέβαια, παραβλέπουν όσοι προωθούν το συγκεκριμένο δημοψήφισμα τον υπαρκτό κίνδυνο ακόμη και προτεινόμενες ορθές μεταρρυθμίσεις να καταψηφιστούν, λόγω του γενικού αρνητικού κλίματος.
  • Επιπλέον, σε ότι έχει να κάνει με θέματα Συνταγματικής Αναθεώρησης, πολιτικού συστήματος, του αριθμού των βουλευτών, του εκλογικού νόμου, του πολιτικού χρήματος, προκύπτει το ερώτημα: αφού αποτέλεσαν μέρος του προεκλογικού λόγου του ΠΑΣΟΚ γιατί δεν υλοποιήθηκαν στους 21 μήνες που είναι στην κυβέρνηση;
  • Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το δημοψήφισμα ως ακριβό επικοινωνιακό πυροτέχνημα. Ελπίζει ότι το δημοψήφισμα θα λειτουργήσει εκτονωτικά στη συσσωρευμένη οργή και αγανάκτηση του κόσμου.
  • Το δημοψήφισμα που απαιτούν οι καιροί είναι οι εκλογές.

7. Η Νέα Δημοκρατία είναι απομονωμένη στο Ε.Λ.Κ. και στην Ευρώπη;

Αντιθέτως, καθώς οι θέσεις μας επιβεβαιώνονται και γίνονται ευρύτερα αποδεκτές.

  • Η Τρόικα στην τελευταία Έκθεσή της ήδη αποδέχεται μια σειρά από προτάσεις μας για τις διαρθρωτικές αλλαγές, τις αποκρατικοποιήσεις, την εργασιακή εφεδρεία, τον μηχανισμό τεκμαρτής φορολόγησης για τους αυτοαπασχολούμενους, την ανάγκη συμψηφισμού και εξάλειψης των οφειλών του Δημοσίου.
  • Επιπλέον, δημοσιεύματα στον έγκυρο διεθνή τύπο, όπως στον Guardian, στη Wall Street Journal και στους NY Times επιδοκιμάζουν τη στάση μας και συντάσσονται με την κριτική μας.
  • Υπογραμμίζεται ότι, η ΕΕ έχει υιοθετήσει πλέον την πρόταση του Προέδρου κ. Αντώνη Σαμαρά, για χρηματοδότηση των έργων του ΕΣΠΑ, με μείωση του ποσοστού της Ελληνικής Συμμετοχής, και με συμφωνία αυτή η συμμετοχή να εκταμιευθεί αργότερα.

8. Τί προτείνει η Νέα Δημοκρατία για τους φορολογικούς συντελεστές;

Όλα όσα χρειάζονται για να προκληθεί το αναπτυξιακό σοκ που χρειάζεται η οικονομία μας.

  • Άμεσα, συντελεστής κερδών 15% για όλες τις Εταιρείες (flat rate).
  • Μείωση εργοδοτικών εισφορών κατά 25%.
  • Φορολογικός συντελεστής φυσικών προσώπων από 45 στο 40%, με στόχο σε 3 χρόνια να μειωθεί στο 30%.
  • Μείωση ΦΠΑ από 23 στο 19%, από 13 στο 9% και 4,5% για τον Τουρισμό (σε ολόκληρο το τουριστικό πακέτο).
  • Σταδιακή μείωση φορολογίας καυσίμων και κατάργηση «φόρων υπέρ τρίτων».
  • Απενοχοποίηση της Επιχειρηματικότητας, η οποία ουσιαστικά βρίσκεται υπό διωγμό.

Τα μέτρα αυτά βελτιώνουν την ψυχολογία της αγοράς, που είναι το 50% της οικονομίας. Η μείωση των φορολογικών συντελεστών θα βοηθήσει στη μείωση του ελλείμματος. Αντιθέτως, όπως έδειξε η πείρα ενός χρόνου, ενώ αυξήθηκαν οι φόροι μειώθηκαν τα φορολογικά έσοδα και αυξήθηκε το έλλειμμα.

8. Τι προτείνει η Νέα Δημοκρατία για τη φορολογική μεταρρύθμιση;

  • Μείωση φορολογικών συντελεστών.
  • Απλοποίηση μέσω κωδικοποίησης σε λίγες σελίδες. Ένας νόμος για τα φυσικά πρόσωπα, ένας για τις επιχειρήσεις, ένας για την ακίνητη περιουσία και ένας για τις συναλλαγές.
  • Εφαρμογή αυστηρότατων ποινών για όσους φοροδιαφεύγουν.
  • Περιορισμό της επαφής φορολογούμενου-εφόρου μέσω δικαιώματος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να επιλέγουν τεκμαρτή φορολογία και τη χρήση ελεγκτικών εταιριών ή λογιστικών γραφείων, τα οποία θα είναι κι αυτά υπεύθυνα για την ακρίβεια των στοιχείων που υποβάλλονται.

10. Γιατί η Νέα Δημοκρατία τάχθηκε εναντίον των φορολογικών μέτρων του εφαρμοστικού νόμου;

Οι επαχθείς διατάξεις του Εφαρμοστικού Νόμου αποτελούν την πιο επώδυνη και πιο άδικη φοροεπιδρομή που βίωσε ποτέ η χώρα μετά τη μεταπολίτευση. Η νέα φοροαφαίμαξη, δεν έχει αρχή, μέση και τέλος. Δεν έχει λογική. Μοναδικός στόχος της είναι να πλήξει ξανά συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες φορολογούμενων, ενώ τα επώδυνα αποτελέσματά της θα γίνουν άμεσα ορατά από το μήνα Ιούλιο:

  • Σύνθλιψη των μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων.
  • Πλήρες τέλμα της ελληνικής οικονομίας.
  • Μείωση της κατανάλωσης και επιδείνωση της ύφεσης.
  • Ένταση της ροπής για φοροδιαφυγή.
  • Αύξηση της εισφοροδιαφυγής.
  • Μετατροπή της χώρας μας σε ανεπιθύμητο επενδυτικό προορισμό .

11. Ποιά η θέση της Νέας Δημοκρατίας για το ΕΣΠΑ;

  • Η Ελλάδα από 3η στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ βρίσκεται πια στην 20η θέση μεταξύ των 27 χωρών μελών της ΕΕ, καθώς η απορρόφηση είναι στο 21,8%.
  • Έχουν αποτύχει τα προγράμματα για τη νεανική και τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και τη «ψηφιακή σύγκλιση».
  • Χρειάστηκαν 18 μήνες για να εισακουστεί η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, για μεγαλύτερη κοινοτική συγχρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ και εμπροσθοβαρείς πληρωμές. Έπρεπε το θέμα να το θέσουν κοινοτικοί παράγοντες, όπως ο Γιουνκέρ, για να «ξυπνήσει» η κυβέρνηση που σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία άφησε τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα ανεκμετάλλευτο.

12. Ποιά η θέση της Νέας Δημοκρατίας για τις αποκρατικοποιήσεις;

  • Είμαστε υπέρ των αποκρατικοποιήσεων και έχουμε ελέγξει επανειλημμένως την κυβέρνηση για ατολμία, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει ούτε μια.
  • Χρειάζεται, όμως, να δούμε σε κάθε περίπτωση τι πουλάμε, σε τι τιμή πουλάμε, με ποιες προοπτικές πουλάμε, πότε πουλάμε. Ειδικότερα:

ΟΣΕ: οι σιδηροδρομικές μεταφορές αποτελούν το 3% του συνόλου. Στην Ευρώπη το 70% του συνόλου. Τί σχέδιο έχουμε; Μπορούμε να πετύχουμε σημαντικό αναπτυξιακό άλμα με την αποκρατικοποίηση των σιδηροδρόμων.

Η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ – προφανώς με τις υποδομές ύδρευσης να μένουν υπό δημόσιο έλεγχο -, τα ΕΛΤΑ, η ΔΕΠΑ, η ΛΑΡΚΟ, τα Καζίνο, τα Λαχεία, ο ΟΔΙΕ, οι Αλυκές και τα Τουριστικά Ακίνητα: άμεση προώθηση της αποκρατικοποίησής τους με στρατηγικό Επενδυτή.

ΟΠΑΠ: Πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν ότι προσφέρει τεράστια έσοδα στο κράτος, άμεσα και έμμεσα. Δεν μπορούμε να δώσουμε την κρατική συμμετοχή, σε κόστος που ισοδυναμεί με έσοδα δύο-τριών ετών! Αυτό δεν είναι καν ξεπούλημα. Είναι χάρισμα!

  • Να αλλάξουμε το καθεστώς αφύσικων προνομίων στις ΔΕΚΟ. Κανένα συνδικάτο ΔΕΚΟ δεν είναι «ιδιοκτήτης» ούτε της ενέργειας, ούτε άλλων δημόσιων υποδομών. Τα εργασιακά δικαιώματά τους είναι σεβαστά. Αλλά ιδιοκτησιακά προνόμια δεν έχουν, δεν μπορούν να έχουν, και δεν τους τα αναγνωρίζουμε.

13. Τί πιστεύει η ΝΔ για την πώληση της ΔΕΗ;

  • Εμείς είμαστε υπέρ της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ με τον πιο σύγχρονο, υγιή, διαφανή και αναπτυξιακό τρόπο: απελευθέρωση της ενέργειας σημαίνει, πριν απ’ όλα, ότι σπάμε το κρατικό μονοπώλιο σε διαφορετικές εταιρείες και ύστερα διαλέγουμε τι πουλάμε.
  • Τα δίκτυα διανομής και μεταφοράς πρέπει να παραμείνουν υπό εθνικό έλεγχο. Τα υπόλοιπα μπορούν να αποκρατικοποιηθούν.
  • Θα αναζητήσουμε στρατηγικό επενδυτή, για τα κομμάτια που θα προτείνουμε προς αποκρατικοποίηση. Μόνο έτσι θα έχει και αναπτυξιακό χαρακτήρα.
  • Θα πρέπει να διαλέξουμε το ενεργειακό μείγμα που θα παράγει η χώρα στο μέλλον. Και το ρυθμιστικό του πλαίσιο. Αυτά θέλουν να γνωρίζουν οι επενδυτές για τέτοιου είδους υποδομές. Γιατί δεν μας ενδιαφέρει μόνο η ταμειακή διάσταση, αλλά και η αναπτυξιακή. Όχι μόνο να εισπράξουμε κάποια χρήματα τώρα, αλλά και να παράγουμε φθηνή ενέργεια στο μέλλον και να διασώσουμε υγιείς θέσεις εργασίας.
  • Και θα φροντίσουμε με το ρυθμιστικό πλαίσιο να εξασφαλίζεται ο δημόσιος έλεγχος στους κοινωνικούς πόρους, όπως είναι τα υδάτινα αποθέματα, που έχουν και τεράστια σημασία για τους αγρότες μας.

14. Εργασιακή εφεδρεία ή απολύσεις;

Η επιλογή της κυβέρνησης να επιλέξει την απόλυση εργαζομένων κρατικών φορέων, που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν, αποκρύπτοντας μάλιστα αρχικά από την ελληνική βουλή τις προθέσεις της, αποδεικνύει ακόμη μια φορά την προχειρότητα και την αναλγησία που τη χαρακτηρίζει.

Η πρόταση της ΝΔ για ουσιαστική εργασιακή εφεδρεία, ανάλογα με την ηλικία του εργαζόμενου (άνω των 50 ετών εφεδρεία με το βασικό μισθό ως τη σύνταξη, εκτός κι αν βρει δουλειά αλλού, 40-50 ετών δύο τριετίες, 30-40 μια τριετία), θα επιφέρει σημαντική μείωση των δαπανών χωρίς τις οδυνηρές κοινωνικές συνέπειες των απολύσεων, καθώς:

  • Δεν θα χρειαστεί να καταβληθούν επιπλέον επιδόματα ανεργίας.
  • Δεν θα χρειαστεί να καταβληθεί το υψηλό κόστος αποζημίωσης λόγω απόλυσης σε όσους βρίσκονται κοντά σε ηλικία συνταξιοδότησης.
  • Θα μειωθεί το μη μισθολογικό-λειτουργικό κόστος του κάθε φορέα (ενοίκια, θέρμανση, ρεύμα, τηλέφωνο κ.λπ).
  • Τα ασφαλιστικά ταμεία δεν θα χάσουν τις εισφορές τους.
  • Το κράτος θα συνεχίσει να εισπράττει φόρους μέσω της κατανάλωσης όσων θα βρίσκονται σε εργασιακή εφεδρεία.

Η εργασιακή εφεδρεία θα συνοδευτεί με την εφαρμογή ευρωπαϊκών προγραμμάτων επιμόρφωσης σε νέες δεξιότητες που θα οδηγήσουν στην ευκολότερη επαγγελματική επανένταξη.

Πάγωμα των προσλήψεων για 3 χρόνια, που θα έχει αποτέλεσμα τη μείωση του προσωπικού κατά 75.000, ενώ στη συνέχεια να εφαρμοστεί ο κανόνας: μία πρόσληψη για κάθε πέντε συνταξιοδοτήσεις.

15. Γιατί η Νέα Δημοκρατία στηρίζει το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου;

  • · Η Νέα Δημοκρατία εγκαίρως είχε αναδείξει, στο πλαίσιο μιας αναπτυξιακής πολιτικής, την αναγκαιότητα ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Δυστυχώς η κυβέρνηση αγνόησε τις προτάσεις μας, οχυρωμένη πίσω από τη μνημονιακή πολιτική των οριζόντιων περικοπών μισθών και συντάξεων και της φοροαφαίμαξης των αδύνατων οικονομικά στρωμάτων, και οδηγηθήκαμε σε νέο μνημόνιο, μεσοπρόθεσμο.
  • Η στήριξη της Νέας Δημοκρατίας στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου αποτελεί μια φυσιολογική συνέχεια της συνεπούς και σταθερής στάσης του κόμματος στην ανάγκη περιορισμού του σπάταλου κράτους και της δημιουργίας του κατάλληλου επενδυτικού κλίματος.

16. Ποιές είναι οι θέσεις της Νέας Δημοκρατίας για τη συνταγματική αναθεώρηση;

Οι κατευθυντήριες γραμμές μας για τη συνταγματική αναθεώρηση είναι:

  • Ο ρόλος και οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας.
  • Ο ουσιαστικός διαχωρισμός της εκτελεστικής από τη νομοθετική εξουσία.
  • Ο εκλογικός νόμος.
  • Τα οικονομικά των κομμάτων και του πολιτικού προσωπικού («πόθεν έσχες»).
  • Η ποινική ευθύνη των υπουργών και των βουλευτών.
  • Η αποκομματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης.
  • Η συμβολή και όχι η αντιπαλότητα του κράτους στην ανάπτυξη της υγιούς ιδιωτικής πρωτοβουλίας και επιχειρηματικότητας.

17. Ποιά είναι η θέση της Νέας Δημοκρατίας στο νέο νόμο για την εκπαίδευση που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας;

Έχει στάση υπεύθυνη στηρίζοντας τις ορθές αλλαγές και ασκώντας εποικοδομητική κριτική σε αυτά που θεωρεί αρνητικά – σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ που πολέμησε κάθε προσπάθεια μεταρρύθμισης της κυβέρνησης της Ν.Δ.

  • Συντασσόμαστε με το αίτημα της Ακαδημαϊκής Κοινότητας να τους δοθεί ο χρόνος προκειμένου να εκτιμήσουν σωστά το Σχέδιο Νόμου, έτσι ώστε από Σεπτέμβρη να μπορούν να καταθέσουν συγκεκριμένες απόψεις και θέσεις.
  • Με το Σχέδιο Νόμου προτείνονται μέτρα που καταστρατηγούν τη διοικητική αυτοτέλεια και αυτονομία των Πανεπιστημίων, όπως κατοχυρώνονται από το Σύνταγμα.
  • Αναδεικνύονται δίπολα που, πολλές φορές, δημιουργούν σύγχυση αρμοδιοτήτων.
  • Απαιτείται περαιτέρω εξέταση σχετικά με το ζήτημα για τα τρία έτη σπουδών, όπως επίσης και για τα ζητήματα με τα συγγράμματα και την κατάργηση του θεσμού των λεκτόρων.

18. Ποιά η θέση της Νέας Δημοκρατίας για την «απελευθέρωση» του κλάδου των ταξί;

Αν και ο προηγούμενος υπουργός Μεταφορών κ. Δ. Ρέππας έχει στείλει, ύστερα από επίπονη διαβούλευση με τον ενδιαφερόμενο κλάδο, προς επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας σχετικό σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, ο σημερινός αρμόδιος υπουργός κ. Γ. Ραγκούσης αρνείται την υπογραφή του, αλλάζοντας πλήρως τακτική και πολιτική.

Η Νέα Δημοκρατία καλεί τον σημερινό υπουργό Μεταφορών ν’ αλλάξει αμέσως στάση και ν’ αποδείξει ότι υπάρχει στοιχειώδης κυβερνητική συνέχεια και συνέπεια. Υπό διαφορετική εκδοχή, η Νέα Δημοκρατία θα εξαντλήσει -και μάλιστα αμέσως- κάθε μέσο κοινοβουλευτικού ελέγχου, προκειμένου ν’ ανακόψει την κυβερνητική παλινωδία και ασυνέπεια και στον τομέα των ταξί.

19. Ποιές είναι οι θέσεις της Νέας Δημοκρατίας για το μεταναστευτικό;

Η κυβέρνηση με το νόμο για την ιθαγένεια που έσπευσε να ψηφίσει, σε έκτακτες συνθήκες οικονομικής κρίσης, κατέστησε την Ελλάδα πόλο έλξης για νέους δυστυχείς μετανάστες από την Ασία και την Αφρική. Είναι έτσι πύλη εισόδου για την Ευρώπη, και τελικά «χωματερή» ανθρώπων και ονείρων…

Η Νέα Δημοκρατία απορρίπτει τη μισαλλοδοξία και την ξενοφοβία και ζητά την ενσωμάτωση των μεταναστών που εργάζονται για χρόνια στην πατρίδα μας, θεωρώντας την παιδεία ως τον καθοριστικό παράγοντα για την ένταξη των μεταναστών και των παιδιών τους στην ελληνική κοινωνία.

Ταυτόχρονα, όμως, απαιτεί μια συνολική μεταναστευτική πολιτική με στόχευση, χωρίς αποσπασματικό χαρακτήρα για επικοινωνιακούς λόγους:

  • κατάργηση του νόμου για την απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας,
  • ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων,
  • πίεση προς την Τουρκία να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το πρωτόκολλο επανεισδοχής,
  • αλλαγή του ετεροβαρούς κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ,
  • πάταξη του παρεμπορίου που οδηγεί στο κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων,
  • εκκένωση των κτιρίων του κέντρου που έχουν καταληφθεί παράνομα.

20. Ποιά είναι η θέση της Νέας Δημοκρατίας για την εγκληματικότητα;

Η εγκληματικότητα στη χώρα βρίσκεται, δυστυχώς σε έξαρση, με ευθύνη και της κυβερνητικής απραξίας. Η δράση των οργανωμένων ομάδων του εγκλήματος ή και μεμονωμένων κακοποιών εκτείνεται πλέον από το κέντρο της Αθήνας έως και σε κάθε γωνιά της επαρχίας.

Ειδικά στο κέντρο της πρωτεύουσας, η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, με νησίδες ανομίας. Συγκεκριμένες γειτονιές της πόλης είναι απροσπέλαστες για τους πολίτες και ιδιαίτερα επικίνδυνες για τους ανυποψίαστους τουρίστες.

Η κατάσταση αυτή έχει επιδράσει αρνητικά στην οικονομική ζωή στην περιοχή του κέντρου, όπου η κίνηση της αγοράς τείνει στο μηδέν, ενώ ξενοδοχεία κλείνουν το ένα μετά το άλλο.

Την ίδια ώρα αυξάνονται τα προβλήματα της Ελληνικής Αστυνομίας από τον ανεπαρκή αριθμό μάχιμων αστυνομικών –μετά τις αθρόες συνταξιοδοτήσεις λόγω του νέου ασφαλιστικού και τις πολλές αποστρατεύσεις για κομματικούς λόγους– των ελλείψεων σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό, τη μεγάλη μείωση χρηματοδότησης της ΕΛ.ΑΣ. και τα κρούσματα έλλειψης συνεργασίας μεταξύ των αστυνομικών υπηρεσιών.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δεν συνειδητοποιεί το αυτονόητο: ότι μείωση της επιχειρησιακής ικανότητας της Αστυνομίας συνεπάγεται ενίσχυση των εγκληματιών και της ανομίας.

Αποδεικνύεται και στον τομέα πάταξης της εγκληματικότητας ότι η κυβέρνηση δεν είχε κανένα σχέδιο και βαδίζει στα «τυφλά» με επικοινωνιακούς όρους.

21. Τί πιστεύει η Νέα Δημοκρατία για τις συγκεντρώσεις των αγανακτισμένων;

Για εβδομάδες, χιλιάδες πολίτες βρέθηκαν στις πλατείες κρατώντας ελληνικές σημαίες, με πρόθεση να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά, κυρίως για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, και στο Μνημόνιο, που πλήττει τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα.

Δυστυχώς, αυτές τις ειρηνικές διαμαρτυρίες τις αμαύρωσαν ελάχιστοι, μερικές δεκάδες «γνωστοί-άγνωστοι» κουκουλοφόροι που έδρασαν προβοκατόρικα.

Την ευθύνη για αυτή την κατάληξη έχει αποκλειστικά η Κυβέρνηση διότι τελικά στάθηκε ανίκανη να προστατέψει το δημοκρατικό δικαίωμα διαμαρτυρίας των εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών αλλά και την εύρυθμη λειτουργία του κέντρου της πρωτεύουσας με καταστροφικά αποτελέσματα για την οικονομία και τον τουρισμό.


ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΝΔ