Η αναντίρρητη αλήθεια είναι ότι το ΠΑΣΟΚ ήλθε στην εξουσία το 2009 χωρίς να έχει κανένα σχέδιο, παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις του, και για το μεταναστευτικό. Διέθετε μόνον γενικόλογες θέσεις κατάλληλες για εκθέσεις ιδεών. Αυτό που άλλωστε έκανε και ως αντιπολίτευση. Όταν για παράδειγμα ο κ. Παπανδρέου ασκούσε κριτική στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας (11.6.09) και μιλούσε με ανευθυνότητα για «πολιτικές που βασίζονται στη μισαλλοδοξία και στον ρατσισμό, αντί μιας ευνομούμενης δημοκρατικής πολιτείας».
Τις συνέπειες αυτών των ιδεολογημάτων του ΠΑΣΟΚ τις βιώσαμε ως κοινωνία με τρόπο δραματικό:
- Με το νόμο για την ιθαγένεια που έσπευσε να ψηφίσει, σε έκτακτες συνθήκες οικονομικής κρίσης για την αντιμετώπιση της οποίας δεν έδειξε την ίδια σπουδή, κατέστησε την Ελλάδα πόλο έλξης για νέους δυστυχείς μετανάστες από την Ασία και την Αφρική. Καταλήξαμε έτσι σε πύλη εισόδου για την Ευρώπη, και τελικά σε «χωματερή» ανθρώπων και ονείρων…
- Παρά το γεγονός ότι ο κ. πρωθυπουργός επαγγελόταν την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων, οι λαθρομετανάστες έπαψαν να εισέρχονται από τα θαλάσσια σύνορα με τις αντικειμενικές δυσκολίες φύλαξης, αλλά και με την παρουσία της FRONTEX που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατόρθωσε να δραστηριοποιηθεί στο Αιγαίο. Κατέστη, όμως, ο Έβρος σε κύρια είσοδο (αύξηση 371,94% !) το πρώτο εννεάμηνο του 2010 σε σχέση με το αντίστοιχο 2009) , απ’ όπου σε ένα 24ωρο βρίσκονταν στην Ομόνοια!
- Την ίδια στιγμή χιλιάδες νόμιμοι μετανάστες που έχουν καταθέσει όλα τα απαιτούμενα από το νόμο δικαιολογητικά περιμένουν για μήνες την ανανέωση των αδειών διαμονής τους από τις Περιφέρειες και το Υπουργείο Εσωτερικών.
- Οι επίσης φιλόδοξες προθέσεις για την αλλαγή του τρόπου εξέτασης των αιτημάτων πολιτικού ασύλου έχει βαλτώσει για πάνω από ένα χρόνο, αφού δεν είχε εκδοθεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.
- Το ΠΑΣΟΚ, ως αντιπολίτευση, έκανε συνεχείς αναφορές στο ελληνο-τουρκικό πρωτόκολλο επανεισδοχής του 2002, το οποίο υποτίθεται θα έδινε λύση στην επαναπροώθηση των λαθρομεταναστών, αποσιωπώντας την μόνιμα αρνητική στάση της γείτονος να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Την ίδια, άλλωστε, στάση κράτησε η Τουρκία και όλο το προηγούμενο έτος, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της κυβέρνησης να δείξει τις καλές της προθέσεις.
- Όλους αυτούς τους μήνες δεν έγινε καμία προσπάθεια να υπογραφεί συμφωνία επανεισδοχής με χώρες προέλευσης των μεταναστών, όπως το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές.
- Απολύτως τίποτε δεν έχει γίνει και για την αλλαγή του κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ, για τον οποίο με ανευθυνότητα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συγκατατέθηκε το 2003, με αποτέλεσμα οι παράνομοι μετανάστες από όλη την Ε.Ε να επιστρέφονται στη χώρα μας, εάν αποδειχθεί ότι είχαν περάσει πρώτα από την Ελλάδα.
Η Νέα Δημοκρατία εγκαίρως είχε επισημάνει τα αδιέξοδα της μεταναστευτικής πολιτικής που ακολουθούσε το ΠΑΣΟΚ, και είχε αναδείξει τις τρομερές δυσκολίες του μεταναστευτικού ζητήματος για μια χώρα όπως η Ελλάδα με την τεράστια ακτογραμμή και την γειτνίασή της με τις ηπείρους της Ασίας και της Αφρικής.
Οι δυσκολίες αυτές γίνονται ανυπέρβλητες καθώς η οικονομική κρίση δημιουργεί νέα δεδομένα στη ζωή των πολιτών, και απειλεί ακόμη και αυτή την κοινωνική συνοχή και όχι μόνον στην Ελλάδα.
Η Νέα Δημοκρατία απορρίπτει τη μισαλλοδοξία και την ξενοφοβία και ζητά την ενσωμάτωση των μεταναστών που εργάζονται για χρόνια στην πατρίδα μας, θεωρώντας την παιδεία τον καθοριστικό παράγοντα για την ένταξη των μεταναστών και των παιδιών τους στην ελληνική κοινωνία.
Ταυτόχρονα, όμως, απαιτούμε μια συνολική μεταναστευτική πολιτική με στόχευση χωρίς αποσπασματικό χαρακτήρα για επικοινωνιακούς λόγους:
- ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων με κάθε τρόπο που μπορεί να αποτρέψει την παράνομη είσοδο στη χώρα,
- την πίεση προς την Τουρκία να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το πρωτόκολλο επανεισδοχής, και υπογραφή αποτελεσματικής και λειτουργικής συμφωνίας επανεισδοχής με την Ε.Ε.,
- αποτελεσματική εφαρμογή των αποφάσεων και διαδικασιών επιστροφής ώστε να μην καθίστανται μη εφαρμοστέες,
- υπογραφή συμφωνιών επανεισδοχής με χώρες προέλευσης παράνομων μεταναστών, ή χρήση συμφωνιών της Ε.Ε. με τις χώρες αυτές,
- την πάταξη του παρεμπορίου που οδηγεί στο κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων, και αποτελεί επιπλέον πόλο έλξης και για νέους μετανάστες,
- τη λήψη μέτρων κατά της μαύρης εργασίας παράνομων μεταναστών σε επιχειρήσεις σύμφωνα και με την οδηγία 2009/52,
- την άμεση προώθηση της διαδικασίας εξέτασης των αιτημάτων ασύλου και την απέλαση όσων δεν το δικαιούνται,
- αλλαγή του νόμου για την απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας, όπως έχει συγκεκριμένα προτείνει η Νέα Δημοκρατία,
- εκκένωση των κτιρίων του κέντρου που έχουν καταληφθεί παράνομα,
- επιτάχυνση των χορηγήσεων και ανανεώσεων των αδειών διαμονής ώστε έγκυρα να διαχωρίζονται οι νόμιμοι από τους παράνομους μετανάστες.
Για την Νέα Δημοκρατία ο στόχος είναι σαφής:
Δεν θέλουμε την Ελλάδα περίκλειστο φρούριο.
Αλλά δεν θα αφήσουμε ποτέ να γίνει και ξέφραγο αμπέλι…
Αντώνης Σπηλιώτης
Πρόεδρος ΝΟ.Δ.Ε. Ν. Κορινθίας
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου