25/1/11

Άνοδος ΝΔ σε κλίμα γενικευμένης απογοήτευσης από την κυβέρνηση

Ακόμη μια έρευνα επιβεβαιώνει τη τάση των τελευταίων μηνών που δείχνει την επιρροή του ΠΑΣΟΚ να μειώνεται και τη ΝΔ να κλείνει την ψαλίδα που τη χωρίζει από αυτό. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από την έρευνα η οποία δημοσιεύθηκε την Κυριακή 23 Ιανουαρίου (RASS, εφ. ΠΑΡΟΝ) σε δείγμα 2.000 ατόμων, γεγονός που καθιστά πιο αξιόπιστα τα ευρήματα (μικρότερο σφάλμα δειγματοληψίας) σε σχέση με τις έρευνες 1.000 ατόμων που δημοσιεύονται συνήθως.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, η διαφορά στην πρόθεση ψήφου ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μειώνεται σήμερα στο 3,6% από 4,3% στην προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας (Νοέμβριος 2010). Την ίδια ώρα, εντείνεται ένα γενικό κλίμα απαισιοδοξίας και απογοήτευσης από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένα, στη σημερινή πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ συγκέντρωσε 27,1% έναντι 23,5% της ΝΔ, ενώ στην προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας αμέσως μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές (Νοέμβριος 2010) το ΠΑΣΟΚ συγκέντρωνε 27,4% και η ΝΔ 23,1%.

Συνεχίζεται δηλαδή σταθερά η τάση μείωσης της ψαλίδας ανάμεσα στα δύο κόμματα, με σταθερά πάνω-κάτω τα ποσοστά των υπόλοιπων κομμάτων (ΚΚΕ: 8,3%, ΛΑΟΣ: 4,2%, Οικολόγοι: 3,1%, ΣΥΡΙΖΑ: 3,0%, Δημοκρατική Αριστερά: 2,2%, Δημοκρατική Συμμαχία: 2,1%) ενώ η απροσδιόριστη στάση (αποχή, άκυρο, λευκό, αναποφάσιστοι) συγκεντρώνει συνολικά 24%.

Η ΝΔ δηλαδή είναι το μόνο κόμμα που αυξάνει σχετικά τη δύναμή του, σε ένα γενικό κλίμα δυσαρέσκειας, όπως αποτυπώνεται χαρακτηριστικά από το 64,3% που θεωρεί ότι «η κυβέρνηση παρέδωσε τα κλειδιά της χώρας σε ξένους κηδεμόνες» και το 77,9% που απαντά ότι είναι πιθανό το ενδεχόμενο ανεξέλεγκτης κοινωνικής έκρηξης. Ακόμα και οι πρόσφατες αναφορές του Γ. Παπανδρέου για τις τουρκικές παραβιάσεις στο Ερζερούμ της Τουρκίας που παρουσιάστηκαν κατά κόρον ως «εθνικά υπερήφανες», αναγνωρίζονται ως τέτοιες μόνο από το 37,9%, ενώ το 55,3% τις χαρακτηρίζει «λεονταρισμούς που κρύβουν μυστική διπλωματία».

Η ελληνική κοινωνία φαίνεται να ελπίζει πλέον όλο και λιγότερο στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στρέφοντας την προσοχή της στα βήματα ανανέωσης που επιχειρεί η ΝΔ, όπως προκύπτει και από το 52,2% που θεωρεί ότι η πρόσφατη αναδιάρθρωση της ηγετικής ομάδας ωφελεί την εικόνα του κόμματος έναντι μόλις του 17,6% που απάντησε αντίθετα.



Αντώνης Σπηλιώτης
Πρόεδρος ΝΟ.Δ.Ε. Ν.Δ. Κορινθίας