30/7/10

Το να τάζεις είναι εύκολο, το να δίνεις είναι δύσκολο

Από τη Γραμματεία Περιβάλλοντος της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η δήλωση του ΥΠΕΚΑ για το πρόγραμμα Αναπτυξιακών παρεμβάσεων αποτελεί επανάληψη προγραμματικών δηλώσεων στις οποίες αρέσκεται το ΠΑΣΟΚ, χωρίς ποτέ να τις πραγματοποιεί.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι, οι αναπλάσεις που αποτελούν σημαντικό ποσοστό των εξαγγελθέντων επενδύσεων επαναλαμβάνουν προτάσεις των Υπουργών Περιβάλλοντος Τρίτση και Λαλιώτη, τουλάχιστον για την περιοχή της Αθήνας, ενόψει των επερχόμενων Δημοτικών Εκλογών.

Οι εξαγγελίες για το Ενεργειακό Πρόγραμμα επαναλαμβάνουν τα προβλεπόμενα στις σχετικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις οποίες υποχρεούται να εφαρμόσει η χώρα.

Η επιτυχία του προγράμματος αυτού εξαρτάται από το ποσοστό της προστιθέμενης αξίας που θα επιτευχθεί. Το εξαγγελθέν πρόγραμμα δεν αναφέρεται πουθενά στην ανάπτυξη βιομηχανικής υποδομής για την εφαρμογή του προγράμματος των ΑΠΕ.

Βασικό χαρακτηριστικό των εξαγγελιών του ΥΠΕΚΑ είναι η ανακοίνωση προγραμμάτων και έργων, που θα γίνουν στο προσεχές μέλλον, χωρίς να έχει τεκμηριωθεί η κατά προτεραιότητα επιλογή τους με αειφορικά κριτήρια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η μελλοντική εφαρμογή προγραμμάτων αποκατάστασης του Ασωπού, χωρίς να έχει εκτιμηθεί η έκταση του περιβαλλοντικού προβλήματος της περιοχής, αλλά και η σημαντικότητά του σε σχέση με άλλα ρυπασμένα ποτάμια της χώρας.

Η εξαγγελία προγραμμάτων, χωρίς τεκμηρίωση και χρονοδιάγραμμα εφαρμογής, με βάση αειφορικά κριτήρια, δηλαδή με συνεκτίμηση του κοινωνικού, του οικονομικού και του περιβαλλοντικού προβληματισμού, θυμίζουν τη ρήση του λαού μας “το να τάζεις είναι εύκολο, το να δίνεις είναι δύσκολο”».