4/3/11

Ανοχύρωτη πολιτεία

Η είδηση της δολοφονίας των δύο αστυνομικών της ομάδας «ΔΙΑΣ» από στυγερούς εγκληματίες έχει βαρύνει το ήδη καταθλιπτικό, από την οικονομική κρίση, κοινωνικό κλίμα.

Παράλληλα με το αίσθημα της αγανάκτησης για την απώλεια της ζωής δύο, νέων, ανθρώπων, κατά την ώρα του καθήκοντος, απειλητικές υψώνονται οι διαπιστώσεις για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Η παρατεταμένη ύφεση, η έκρηξη της ανεργίας, το κλείσιμο των επιχειρήσεων και η αβεβαιότητα για το αύριο συνοδεύονται από φαινόμενα ανομίας και σκληρής εγκληματικότητας.

Το αρνητικό μείγμα υπονομεύει τα θεμέλια της κοινωνικής συνοχής και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για επικίνδυνες, και πρωτόγνωρες για την Ελλάδα, αντιδράσεις.
Παρά τις συνηθισμένες και βαρύγδουπες δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων η πραγματική εικόνα τρομάζει:

Μέσα στο 2010 έγιναν:

• 368 ανθρωποκτονίες και απόπειρες (αυξημένες κατά 38 από το 2009)
• 5.917 ληστείες (αυξημένες κατά 1209) και
• 90.939 κλοπές και διαρρήξεις (αυξημένες κατά 18.281).

Ενώ και για το 2011 η κατάσταση δείχνει να είναι το ίδιο απογοητευτική.

Η πικρή αλήθεια είναι, λοιπόν, ότι οι πολίτες της χώρας είναι έρμαια στα χέρια αδίστακτων κακοποιών. Το έγκλημα, με νέα μορφή και ποικίλες διασυνδέσεις στο εσωτερικό και εξωτερικό, δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει ωμή βία ακόμη και να αφαιρέσει τη ζωή αθώων ανθρώπων.

Η κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου ανίκανη να αντιληφθεί την πραγματικότητα, να ιεραρχήσει τις κοινωνικές ανάγκες και να συντονίσει με επάρκεια την εκτέλεση ενός σχεδίου επίλυσης των προβλημάτων, αντιμετώπισε την ασφάλεια των πολιτών με «μπακαλίστικη» λογική:

• Ακολουθώντας οριζόντια και χωρίς κριτήρια τους όρους του Μνημονίου έσπευσε να περικόψει δραστικά τις δαπάνες για την ελληνική αστυνομία –περίπου 2.500 υπηρεσιακά αυτοκίνητα και πάνω από 320 μοτοσικλέτες βρίσκονται εκτός λειτουργίας, δεν δίνονται χρήματα για τον εξοπλισμό των αστυνομικών κ.λπ.

• Καθυστερεί ο ορθολογισμός στην κατανομή πόρων και ανθρώπων της αστυνομίας –χιλιάδες πολύτιμοι άνδρες της ΕΛΑΣ βρίσκονται σε γραφεία ή σε άσχετα με την αποστολή της αστυνομίας καθήκοντα.

• Εξακολουθεί να στέλνει αντιφατικά μηνύματα για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, αφήνοντας την κατάσταση να οξύνεται ιδιαίτερα στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας.

Έστω και τώρα, και με αφορμή τον άδικο χαμό των δύο παιδιών της ΕΛΑΣ, η κυβέρνηση οφείλει να αφήσει τα «μεγάλα λόγια» και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να πάρει τα αναγκαία μέτρα που θα εμπεδώσουν το αίσθημα ασφάλειας στον πολίτη.

• Να προσαρμόσει την ιεράρχηση των οικονομικών προτεραιοτήτων με κριτήριο τις ανάγκες της κοινωνίας.

• Να στηρίξει την ΕΛΑΣ και τους αστυνομικούς στο δύσκολο έργο τους.

• Να κτυπήσει την εγκληματικότητα με σχέδιο και με «μηδενική ανοχή».

• Να μην επιτρέψει την ύπαρξη νησίδων ανομίας.

Η παραμικρή καθυστέρηση μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα για τη χώρα.



Αντώνης Σπηλιώτης
ΝΟ.Δ.Ε. Ν.Δ. Κορινθίας