Με ευθύνη του ίδιου του κ. Παπανδρέου, σε αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή, η κυβέρνηση εκδηλώνει στοιχεία αποσύνθεσης. Αποκαλύπτει δραματικά το πραγματικό εσωτερικό έλλειμμα κεντρικού σχεδιασμού, αλλά και εσωτερικής συνοχής που έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ η χώρα.
Μετά τη δημόσια παραδοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, και ενός εκ των συντονιστών της, κ. Θ. Πάγκαλου ότι υπάρχει όντως πρόβλημα συντονισμού, η ασυνεννοησία, οι προσωπικές πολιτικές, η μετάθεση ευθυνών ακόμη και ο ανοιχτός ανταγωνισμός μεταξύ των υπουργών έχουν λάβει πρωτοφανή διάσταση:
• Αρχικά η επιχείρηση για την έξοδο Ελλήνων και ξένων από την Λιβύη προκάλεσε έναν τραγελαφικό ανταγωνισμό ανακοινώσεων μεταξύ του υπουργείου Εξωτερικών με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων. Ο κάθε υπουργός διεκδικούσε για τον εαυτόν του τη «δόξα» της επιχείρησης, προκαλώντας τη μήνιν των συναδέλφων του.
• Για το μέλλον του Ελληνικού και της αξιοποίησής του εκδηλώθηκε δημόσια η διαφωνία της κας Τίνας Μπιρμπίλη, υπουργού περιβάλλοντος και ενέργειας, με τον υπουργό Επικρατείας κ. Χάρη Παμπούκη. Η κ. Μπιρμπίλη αμφισβήτησε την ορθότητα των συμφωνιών που προωθεί ο κ. Παμπούκης με τους επενδυτές του Κατάρ, και κατά συνέπεια τις αρμοδιότητες που έχουν ανατεθεί στον τελευταίο από τον πρωθυπουργό.
• Δημόσια διαφωνία υπήρξε επίσης και για το σοβαρό ζήτημα της μη πληρωμής από τον ΟΣΕ του ποσού των 3,2 εκ. ευρώ για τόκους ενός δανείου του οργανισμού. Η ευθύνη γίνεται μπαλάκι μεταξύ του υπουργείου Μεταφορών και του υπουργείου Οικονομικών του, πανταχόθεν και δικαίως βαλλόμενου, κ. Παπακωνσταντίνου.
• Το αποκορύφωμα, όμως, αυτής της κυβερνητικής Βαβέλ συνιστά αναμφίβολα η δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, και ορισμένου από τον πρωθυπουργό ως συντονιστή της κυβέρνησης, κ. Γ. Ραγκούση με τον υπουργό Άμυνας κ. Ε. Βενιζέλο για το θέμα των μεταναστών της «Υπατίας». Ο κ. Ραγκούσης απευθυνόμενος στον συνάδελφό του, που αμφισβήτησε τον τρόπο προσέγγισης του ζητήματος από τον ομόλογό του, φθάνει να τον εγκαλεί δημοσίως ότι «δεν είναι δυνατόν […] να υπάρχει δημόσια παρέμβαση μέλους της κυβέρνησης, χωρίς να έχει προηγουμένως ζητήσει να πληροφορηθεί τα δεδομένα που συνθέτουν το σύνολο του προβλήματος».
Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί δείχνει να έχει ξεφύγει από τα όρια ελέγχου. Το πρόβλημα αναγνωρίζεται πλέον και από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και τα κυβερνητικά στελέχη. Είναι χαρακτηριστικές οι δημόσιες προτροπές του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού κ. Τηλέμαχου Χυτήρη προς τους υπουργούς ότι θα πρέπει να επικοινωνούν μεταξύ τους (!).
Είναι περιττό, βεβαίως, να υπενθυμίσουμε, ότι ο συντονισμός των κυβερνητικών στελεχών δεν επιτυγχάνεται από τηλεοράσεως και ούτε επαφίεται στην αγαθή προαίρεση του κάθε υπουργού.
Ας αντιληφθούν, έστω και τώρα, ότι οι συγκυρίες, οικονομικές και κοινωνικές, δεν επιτρέπουν ερασιτεχνισμούς, προχειρότητα και προσωπικές στρατηγικές, διότι τις συνέπειες των πρακτικών τους τις βιώνει με επώδυνο τρόπο όλη η κοινωνία.Αντώνης Σπηλιώτης
Πρόεδρος ΝΟ.Δ.Ε. Ν.Δ. Κορινθίας
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου